Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Chris Bale nepochybně uměl hrát ještě ve stadiu embrya, ale ani on nestačil na záchranu tohoto údajného "sugestivního pekla v okupované Číně". První fantastickou polovinu Spielberg z nějakého záhadného důvodu zahodil tou druhou částí, ve které se neděje zhola nic, krom pobíhání po táboře za doprovodu slzopudné muziky a lezení do prdele ostatním zajatcům. Zřejmě jsem tu něco nepochopil, nicméně musím toto dílo zařadit mezi nejslabší režisérovy kousky. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Potvrzeno: Tenhle film mě dojme úplně vždycky. Za ohromný zážitek, který mi Říše slunce pokaždé připraví, může určitě i moje fascinace letadly (při scéně "cadillac of the skies" mě vždycky zamrazí, imaginární letecká bitva v havarovaném letadle nemá nejmenší chybu.... atd.), ale největší podíl má stejně Spielbergova preciznost, Williamsův hudební doprovod a Bale s Malkovichem. K málokterému filmu se přídavné jméno "krásný" hodí tak jako sem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Naučil som sa nové slovo... atómová bomba." Fantastický príbeh o predčasnom dospievaní chlapca, ktorého výborne zahral, vtedy ešte celkom neznámy mladučký Ch. Bale. ani pri tretej či štvrtej repríze, som nemal šťastie na pôvodnú zvukovú stopu. dabing známy ešte z VHS je dosť mizerný, nemyslímhlasový výber, ale skôr mix pôvodnej a dabingovej zvukovej stopy. kvalitný filmový zážitok však nepokazí a v závere sa od dojatia iste zalesknú oči každému. Film asi poteší milovníkov lietadiel a letectva všeobecne.(užívateľ Big Bear sa práve usmial) Celý letecký nálet na tábor, ale hlavne spomalený záber na otvorené ústa Ch. Balea a prelet lietadla nízko nad zemou patria určite k nezabudnuteľným scénam. "B51 cadillac na nebi!!!" 90%. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Spielberg umí, o tom nemá cenu diskutovat, ale proč ve výsledném efektu "pouhé" čtyři? Tady se možná shodnu s těmi, kteří prohlásili, že ten fracek je jim ukradený. I mě bohužel byl. Citový vztah k němu jsem si po celou dobu filmu nedokázal vytvořit, což ani v nejmenším nesnižuje kvalitu hereckého výkonu malého Balea, který zde byl naprosto famózní. Atmosféra skvělá, příběh taky na jedničku, režisérské finesky taky moc pěkné, ale bylo toho moc. Ve filmu bylo vše a někdy až trošku přehnané. Někdy je méně více, i když i tak to stačí na opravdu solidní a dobrý divácký zážitek. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Eric Flynn, hrajúci britského väzňa vojenského zajateckého tábora, bol skutočne ako dieťa držaný v jednom takom. (beso74)
  • Celosvětová premiéra proběhla v americkém Westwoodu (stát Kalifornie) 8. prosince 1987. (Varan)
  • Filmový debut Christiana Balea. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama