Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsugestivnějších Spielbergových filmů, který vás chytí za srdce a už nepustí. Překrásná hudba Johna Williamse jen umocňuje velmi emocionální zážitek z tohoto nedoceněného snímku, který se skví na špici Spielbergovy tvorby. A to, co tu předvádí dvanáctiletý Christian Bale ve své první filmové roli, je prostě úchvatné. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Problémem velkofilmů často je, že mají hodně co ukázat a málo co sdělit. Kombinace Spielberg a Stoppard je však garancí kvality. Spielberg je expert nejen na okázalé a masové záběry, takže vizuální a celkově ta řemeslná stránka filmu jsou v naprostém pořádku. Stoppardův scénář zase Spilebrgovi nedovolil Spielbergovi zabřednout do přílišného sentimentálního patosu, kam se někdy rád uchyluje. Takže výsledkem je kvalitní podívaná, mající určitou vypovídací hodnotu o životě válečných zajatců v Japonsku. Chybí mu jen něco, co by mu dodalo nějaký vyšší rozměr, abych mohl dát 5. Nějaké vyvrcholení, poselství, zlom.V této podobě je vlastně jen popisem dobrodružné životní etapy jednoho malého chlapce. Film je rozhodně neprávem opomíjen. Skvělou rozporuplnou postavu zde vytvořil Malkovich a skvělý byl i mladý Bale, který možná tehdy hrál lépe než dnes. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Poněkud hůře jsem se stotožňoval s hlavním dětským představitelem, protože mi připadal trochu jako blázen, ale herecký výkon Christiana Balea je obdivuhodný. Občas mi nějaké scéna přišla oproti realitě až příliš přikrášlená, ale panu Spielbergovi bych to rád odpustil, jelikož kreslí opravdu nádherně poetické obrázky. Vždyť kterému režisérovi se podařilo vtisknout krásu takové hrozné věci jako je výbuch atomové bomby? ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jedná se o válečný film z velké části ze zajateckého tábora, který se odehrává za 2.sv války v Čině. To by ještě nebylo nic extra, ale že zde v hlavní roli válí extratřídu teprve 12tiletý Bale ve svém filmovém debutu, to teda docela rozdýchávám. 5k hodnocení na čsfd je dost, takže jsem Ameriku určitě neobjevil, ale já jsem o něčem takovým neměl ani pár. Skvělí herci, poměrně neotřelá válečná tématika, sugestivní hudba. Pro mě 4. nejlepší film Stevena Spielbrga po Seznamu, Ryanovi a A.I. Doporučuju! ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Ve filmu se objeví jak skutečné letouny P-51 Mustang a Zero, tak jejich modely včetně bombardéru B-29 v měřítku 1:3 řízené na dálku. Jejich výroba zabrala 4 měsíce a mnohé byly při natáčení zničeny při nehodách. (Lumpy)
  • Spielberg si Balea vybral mezi 4000 chlapci. (Kulmon)
  • Celosvětová premiéra proběhla v americkém Westwoodu (stát Kalifornie) 8. prosince 1987. (Varan)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama