Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Bangkok, rok 1975: Charles Sobhraj je zloděj a podvodník, který se vydává za obchodníka s drahokamy a láká mladé lidi ze Západu do svého bytu, kde je zdroguje a okrade, a mnozí z nich nepřežijí. Herman Knippenberg, mladý diplomat na nizozemském velvyslanectví v Bangkoku, začne vyšetřovat, kde se nachází pohřešovaný nizozemský pár, a tím se zaplete do Sobhrajovy spletité sítě zločinu. Herman je odhodlán zjednat spravedlnost obětem a jejich rodinám, ale Sobhraj a jeho komplicové nemají v úmyslu nechat se chytit a vydávají se na ničivou eskapádu po celém světě. (Viasat)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (145)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Až som mal občas chuť fandiť tomu príslovečnému "príležitosť robí zlodeja", lebo tá naivná dôverčivosť vyfajčených hipíkov, ktorí mu tam mávali rubínmi popred oči, si až pýtala potrestať. Aj keď Charlie to ťahal až do extrému, to je pravda. Seriál, ktorý si 8 hodín ide tvrdohlavo svojim tempom v presvedčení, že veď sa tomu divák prisposobí a naladí... . A nenaladí a neprispôsobí. Už len tá potreba si skoro kresliť časovú os, aby som sa každých desať minút zorientoval, kde sa v deji nachádzam pri tom, ako každých desať minút dej poskočí, alebo sa vráti aj o niekoľko rokov, to je otravný spôsob, ako držať pozornosť. Všetko to, čo ma mohlo vytrhnúť z tej monotónnej vyšetrovacej letargie a nejak zdvihnúť tep a otáčky, všetko sa to deje akoby naschvál niekde mimo záber, alebo len naznačené, že to neposobi ani ako naháňačka so sériovým vrahom, ako skôr súboj s byrokraciou nasiaknutým systémom. Je to zaujímavé , to nie, že nie, ale skôr vďaka zaujímavej skutočnej predlohre, než jej dramatickej adaptácii. Má to dobru exotickú atmosféru Indie 70. rokov, no nikdy to poriadne nestrhne. A skôr som sa presviedčal si zapnúť ďalšiu časť a ešte to skúsiť, než žeby som na tom napätý visel nedočkavosťou. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Seriál mnohokrát v řádu minut přechází z jedné časové osy do druhé. Chvíli příběh běží o několik let nebo týdnů v budoucnosti a za chvíli v minulosti. Tyto změny jsou v některých dílech velmi časté, ale není to něco, co by děj nějak degradovalo. Prostředí seriálu je většinou takový svět hipíků bez práce, kde všichni kouří cigarety a cestují. Některé události jako třeba útěk z vězení, nebo různé loupeže jsou sice zmíněné, ale to je vše. Jejich natočení se kompletně vynechalo. Napínavé scény jsou tedy tvořeny spíše v konverzacích a akční scény tam skoro ani nejsou. Ve výsledku to působí trochu roztěkaně, ale i tak to rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní seriálu sa divák musí sústrediť na časovú líniu deja – pred a po... Ešte šťastie, že „Had“ je natočený podľa skutočných udalostí, inak by človek ani neuveril, že sociopat ako Charles Sobhraj mohol naozaj žiť. Nevyčítam filmu obsadenie, aj keď viacerých recenzentov iritoval nemecký, holandský či francúzsky jazyk, ktorý odhaľoval britský prízvuk hercov. Celkovo, výber hercov, minimálne v hlavných postavách hodnotím kladne. To, čo vyčítam tomuto príbehu, sú dialógy, pôsobiace občas nasilu a prílišné zapodievanie sa detailmi príbehu. Scenáristi mohli vyškrtať pár dialógov, aby bol príbeh svižnejší. V poslednej dobe sa objavilo niekoľko takýchto príbehov o seriálových vrahoch a ja si kladiem otázku – kde nastal ten moment zlomu v ich konaní? Prezývka Bikini Killer sa mi zdá ešte priliehavejšia ako Had. Tahar Rahim zahral svoju úlohu naozaj dobre, myslím, že sa oplatí pohľadať ďalšie jeho výkony. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Exotika, stylizovaná sedmdesátá léta, pastelové barvy, hodně zvracejících hostů a jeden nepolapitelný „obchodník“. A taky porce zdlouhavých scén, rádoby významných pohledů, drsných/svůdných výrazů a časové divočiny. Tvůrci totiž pracují s několika časovými rovinami a při sledování je to tam a zase zpátky, tudíž je třeba dávat velký pozor. Ale není to nic dramatického. Horší je to s celkovým pojetím. Sázka na postupně gradovanou hru na kočku a myš ne vždy vychází. Všechny nezabil (jen podvedl a okradl), nicméně v první polovině 70. let měl Charles Sobhraj usmrtit v Indii, Nepálu a Thajsku možná až 24 lidí. Západní turisté s naditými peněženkami, třeste se. Naštěstí je tu i úředník nizozemské ambasády Herman Knippenberg, který si všimne, že se pohřešují dvě holandské ovečky. Jindy zahrnutý papíry, nyní začne údajné vraždy turistů vyšetřovat na vlastní pěst. Měl jsem potíž s motivacemi oddané Marie-Andrée. Co vůbec hledala a čím si ji podmanil? Před jeho zločiny musela „zavírat oči“, ovšem ve svém nitru měla evidentně totální guláš. Vedlejší role fajn, ztvárnění právě Jenny Coleman a Tahara Rahima mě úplně neoslovila. Tvůrčí evropské duo Tom Shankland a Hans Herbost zatím sbíralo zkušenosti jen s průměrnými televizními seriály (ačkoliv první jmenovaný se podílel i na natáčení seriálu House of Cards), snaží se odvést řemeslně precizní práci, ale celkově se mi prostě pod kůži nezaryli. Navíc se úplně vyhýbají nahotě i záběrů přímého násilí. Pokaždé vidíme jen vystrašené tváře obětí a pak jen bezvládná těla. Nakonec ale dobré, druhá polovina série leccos vylepšila. Tak či onak jde o odtažité figury tažené na šachovnici podle dosti mechanické příručky.Jednotlivé epizody ode mě dostávaly vesměs tři nebo čtyři hvězdy! ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Seriál, kterej dokáže diváka obalamutit stejně jako Rahim backpackery. A tak si všichni myslí, že to musela bejt fakt drahá produkce, když se děj odehrává v Thajsku, Indii, Nepálu a Francii, přestože je všechno dění situovaný buď v Interiéru, případně do malých - exoticky vyzdobených - setů kdesi v britských ateliérech, přičemž každej celek je do poloviny kompozice skutečnej, s digitálním pohořím v pozadí (ale OK, pár záběrů z Thajska tam fakt je). Sobhrajův výkon je ovšem natolik démonickej a slizkej, že jsem ani na moment nevěřil v jeho skutečnou identitu Tahar Rahim. Kamera je v rámci možností skvělá a společně se střihovou skladbou poslední epizody budí až fincherovskej dojem (návrat do Nepálu, policejní stanice), soundtrack navíc dokáže správně mrazit. Škoda nudných dialogů, anarchický struktury vyprávění a neschopnosti využít surovost a brutalitu jejich činů. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (9)

  • Skuteční Herman Knippenberg a Nadine Gires navštívili místa natáčení v Bangkoku. (HonzysKISS)
  • Angela Knippenberg (Ellie Bamber) měla při vyšetřování ve skutečnosti stejně důležitou roli jako její manžel Herman Knippenberg (Billy Howle). Jenomže hraje v seriálu postavu více v pozadí. (HonzysKISS)
  • Ellie Bamber (Angela Knippenberg) se kromě německého přízvuku musela naučit také thajsky. (HonzysKISS)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama