Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív musím napsat, že půvabná Le Ly v hlavní roli si mě získala od prvního momentu, ať už jako malá holčina, stejně tak jako dospívající slečna a posléze i jako maminka tří synů.. Její životní příběh uchopil Oliver Stone velmi zručně, přitom vnímavě a krásně, přes všechnu tu pustošivou, odpornou a hlavně naprosto nesmyslnou válku klade otázky, nabízí zamyšlení, podněcuje diváka k vlastnímu názoru.. No a já souzním, sice se slzama v očích nad lidskou krutostí, ale asi tvůrci rozumím.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plno lidí tu tvrdí, že tenhle film je nejslabším filmem Olivera Stonea z Vietnamu. Ono...jak se to vezme. Oliver Stone se totiž celý ten film rozhodl pojmout z druhé strany světa. Vypráví příběh o vietnamské rodině, která si někde uprostřed Vietnamu sklízí to svoje políčko, žije svůj obyčejný život a pak jim tam na rýžové pole vtrhne revoluce, tu protnou Francouzi a následně pole odklidí, aby ho připravili na Americkou invazi. Určitě to nebyla prdel a i v tomhle ohledu klobouk dolů, že se Oliver Stone rozhodl celou svojí vietnamskou trilogii pojmout ze všech hledisek tak objektivně, jak to jenom mohlo jít. Film tak kvalitně vytahují především nádherné záběry na úžasně kopcovitou vietnamskou krajinu. No a když už jich budete mít plné zuby, objeví se na scéně Tommy Lee Jones. To je řeč už o druhé půlce filmu, kde Tommy Lee předvede snad jeho nejlepší herecký výkon, co jsem kdy v životě viděl. Celé to do sebe zapadá a závěr je neuvěřitelně realistickou událostí, že divákovi až proběhnou po těle mravenci strachem a děsem, když si uvědomí, jak je křehká duše ve své podstatě lehká a ještě lehčeji manipulovatelná. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Balada o životě a válce. 1) Při sledování filmu si uvědomíme, že vietnamská válka byla především válkou občanskou a ne válkou Američanů proti Vietnamcům, jak nám bylo dříve propagandou podsouváno. 2) Propagandě se ovšem ani Stone nedokázal vyhnout. Každé slovo, každý záběr kamery prozrazuje, že nejde o vietnamský film, ale že se to jenom Amíci pokoušejí stylizovat do role vietnamských rolníků...chvílemi lépe, chvílemi hůře. 3) Příběhu neprospívá ani snaha vyjádřit všechno během jednoho filmu. Dochází k mnohým zjednodušením a poněkud plakátovému zobrazení skutečnosti. 4) Přemýšlivým divákům doporučuji studium vietnamských dějin. Zjistíte fakta, která pozoruhodně změní váš pohled na Vietnamce jako utlačované objekty imperialistického násilí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celý snímek na mě působil dojmem, jako kdyby byl z jiného vesmíru. Jakožto zdejší největší odborník mohu říct, že tohle se Oliverovi hodně povedlo. Z nějakého záhadného důvodu mě to celé velice intenzivně emočně zasáhlo, což se už proklatě dlouho ničemu nepodařilo. Dokonce se přiznám, že mi v závěru ukáplo i tři a půl slz. Strašně je mi sympatické, že se Stone dokáže koukat na určité události z trošku jiného pohledu, řekl bych z takového více lidského pohledu a soustředit se tak na skutečné problémy. Po mnoha filmech o válce z Vietnamu, jsem si ji snad poprvé mohl prohlédnout z pohledu lidí, kterých se dotkla ze všech nejvíce. Obzvlášť musím pochválit hudbu pro mě nepříliš známého Kitaró. Hudba byla naprosto božská a jsem si jistý, že posunula snímek o několik úrovní výš. Dost mě překvapilo, jak celým filmem proplula Hiep Thi Le, a to takřka bez hereckých zkušeností. Strašně mi sedlo do noty buddhistické pozadí snímku. Skvěle se prolínalo s hrůznostmi války. Neskutečně se mi líbila spousta vyřčených myšlenek. Opravdu neobyčejně přínosný a neskutečně lidský film. Myslím, že Oliverova matka, které film věnoval, může být na syna právem hrdá. Skvělý film s naprosto kouzelnou atmosférou, který nejsem schopný ani za týden plně vstřebat. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Strasne nadhernej film. Dalsi film od Olivera Stonea o Vietnamu a opet z jineho uhlu pohledu, tentokrat ze strany vietnamcu. Prvnich zhruba 100 minut je naprosto bombastickejch, spousta dojemnejch scen, ukazany krutosti valky, naprosto nadherna hudba a docela sviznej dej. Proste uzasny valecny drama. Pak se ale dej presune do Ameriky a je to spis manzelsky drama, ktery mi ze zacatku moc nesedlo, ale nakonec to bylo taky silny. Predstavitelka Le Ly hraje vcelku slusne, jen mi vadilo, ze ke konci vypadala spis jak kurva. Ale jednoznacne tu kraluje Tommy Lee Jones, kteryho nijak zvlast nemusim, ale tady byl dokonalej, jeden z jeho nejlepsich vykonu, skoda, ze se objevuje az po dlouhe dobe. Nechci tenhle film porovnavat s ostatnima z vietnamske trilogie, protoze kazdej je natolik odlisnej, ze se proste porovnavat nedaj a to i presto, ze vsechny pojednavaj o Vietnamu a tudiz nemuzu rict, kerej z nich je nejlepsi, me se libily vsechny tri. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Oliver Stone věrně zachycuje ve filmu tzv. betelové zuby u matky hlavní hrdinky. Černo-červené zbarvení skloviny zubů a dásní je známkou intenzivní užívání drogy betel neboli pinang. Alkaloid uvolňující se do slin a krevního oběhu má dezinfekční a stimulující účinky. (Paserak)
  • Tomy Lee Jones a Oliver Stone mají naprosto totožné datum narození - 15. září 1946. (D3VIL)

Reklama

Reklama