Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, díky kterému si uvědomíte, že odpustit znamená, že se přestane trápit ten nevinný. Odpuštěnín nepomáháte tomu, kdo spáchal křivdu, ale sami sobě. Krásně zpracovaný životopisný film jedné vietnamské dívky, která tuhle věc pochopila dávno přede mnou. Jen mi není jasné, proč je Jones uváděn v titulcích první, hlavní roli skutečně nemá. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Třetí část Stoneovy vietnamské trilogie sice nedosáhla takového úspěchu jako předcházející Četa a Narozen 4. července, ale stejně se jedná o pozoruhodný film, v němž Stone nahlíží na vietnamskou válku z jiného, avšak neméně děsivého úhlu. Nepřiklání se ani na jednu stranu konfliktu, ale ukazuje na prostých lidech, jak tíživé je dostat se mezi dva mlýnské kameny. Skvělou práci odvedl kameraman a stejně tak i herci. ()

Reklama

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Drsný film o hrůzách války z pohledu všech stran, nejvýrazněji té nejpostiženější. Bohužel, jak se v ději objeví Steve, kvalita jde kamsi do nehezkého místa a sledovatelnost padá hodně nízko. Čemu se ale musí vyseknout poklona, je hudba - že Kitaro umí krásné kousky už vím dávno, ale tady se opravdu vytáhl. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Slabšie 4 hviezdičky. Stone začína tentokrát zoširoka, svedomito nás zasväcuje do života obyčajných domorodých dedinčanov pred vojnou vo Vietname a v kocke aj do ich histórie a s tým súvisiacej kultúry a náboženstva. Všadeprítomnou rozprávačkou a éterickou hudbou to ale vo viacerých momentoch kolíše na hranici takej tej veľkovýpravnej limonády. Že sa Tommy Lee Jones objaví až v polovici filmu som síce nečakal, ale nijako zvlášť mi tam nechýbal. No nejaký zásadný obrat v tempe rozprávania príbehu nenastal ani vtedy. Moju sústredenú pozornosť si film získal až pri jednej emocionálne vypätej scéne hádky ústrednej dvojice, kde som si vlastne uvedomil, že tu nejde o vojnu v pravom slova zmysle, ale opäť skôr o jej vplyv na elementárne a pri tom tie najcennejšie veci, akými sú rodina a domov. Čiže ide zase raz o PROTIvojnový film. A to je len dobre. Trošku veľa budhizmu tiež nehovorilo práve mojou rečou, ale aspoň niečo na zamyslenie. Iná filozofia. Karma je vraj spravodlivá, ale aj v čase vojny? To sa pýtam ja, nie oni. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Stone se ze začátku lidově řečeno vykašlal na všechno to jeho kritizování a moralizování, které mě tak leze na nervy v některých jeho filmech a připravil pro nás sugestivní, strhující a emocemi nabitý příběh mladé ženy uprostřed zuřícího válečného pekla. Dává si velmi záležet na vykreslení vietnamské kultury/zvyků a velmi citlivě zručně režíruje. První hodina je výrazně lepší než ta druhá. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Film je založen na knize Le Ly Hayslip "When Heaven and Earth Changed Places", která vypovídá o jejích zkušenostech z Vietnamské války. (D3VIL)
  • Hlavní hrdiny dělil značný výškový rozdíl, který lze v mnoha scénách filmu zpozorovat. Tommy Lee Jones měří 1,83 m a drobounká Hiep Thi Le 1,52 m. (Posheidon)

Reklama

Reklama