Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majští indiáni z jedné vesnice už jsou unaveni z toho, že jsou neustále bráni pouze jako nádeníci, a tak se organizují za účelem zlepšit svoji životní úroveň. Guatemalská armáda odhalí jejich plány a proto celou vesnici zničí. Dospívajícím sourozencům se podaří uniknout masakru. Jako jedinou šanci si stanoví "dostat se na sever", tedy do USA. Vydávají se na dlouhou a složitou cestu přes Mexiko, aniž by vlastně věděli, co budou dělat, až do "země neomezených možností" dorazí. (Morien)

(více)

Recenze (22)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Silné drámo. Dva indiánští sourozenci se vydávají z Gueatemaly na "Sever", do Spojených států. Cestou musí překonat různé obtíže (přechod hranice Mexiko/USA - perfektní scéna v tunelech!), které ale pokračují i po příchodu do států. Jak sourozence cesta i nové prostředí změnily? A změnily je vůbec? V jednu chvíli mi film (a hlavně tedy jeho hrdinové) přišel až moc naivní (jak ěnkomu sednout na lep snadno a rychle), ale to byl nejspíš záměr (konforntace čisté prostoty se zkaženou realitou moderního světa ... ). Palec každopádně nahoru, tohle by si zasloužilo být více známé. ()

Perunwit 

všechny recenze uživatele

Máte tu: road movie, thriller, sociální drama, úsměvné chvilky a jediné, co není (a nechybi), je akce. Snímek je tak různorodý, že osobně neznám něco obdobného z dnešní doby. Rok vzniku přeci jen trochu odrazoval, ale navzdory modernímu cynismu musím říci, že se jedná o vrcholně nadčasový kousek. Nechci moc prozradit, tak jen.. Koukněte se na to, tohle se dnes už nevidí a v podobné kvalitě ani náhodou. Jeden z Filmů Filmů. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kombinácia sociálnej drámy, rozprávky, komédie, tragédie a v jednej scéne aj hororu. V tejto jednej odpudivej scéne sledujeme veci, pri ktorých je aj ľubovoľná sekvencia zo série Saw len taký odvar na zívanie. Teda aspoň podľa toho, čo som počul od niektorých žien o ich "láske" k istému zvieratku obľubujúcom kanalizácie. El Norte pri svojej dĺžke rozhodne nenudí, ani striedanie spomínaných prístupov nenabúrava jeho kompaktnosť, ale skrátka pôsobí už dnes, keď sme touto tematikou v kinematografii zahltení, mierne naivne a rovnako naivne pôsobia aj dve hlavné postavy. Je dobre, že bieli Američania nie sú vykreslení ako provplánové zlo, i keď niekde v podhubí cítiť, že ich záujem o migrantov tkvie v tom, že sú najmä lacnou pracovnou silou. 70% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý náhľad do zmýšľania prostých guatemalských indiánov, ktorí sa snažia o to - čo my všetci - nájsť si štastie na tomto svete. To, ako ich každá jedna skúsenosť posúva dopredu a pomaličky odbúravajú prostú naivitu vo veľkom svete. Život je boj, hoc ste kdekoľvek a bez neustáleho rvania sa vás bude neprestajne ťahať ku dnu. Spracovanie nepatrí medzi tie kvalitnejšie, vykazuje aj pár logických chýb (napr. že by si nóbl reštaurácia nemohla dovoliť normálnych ľudí do kuchyne a riskovala by ilegálnych imigrantov), ale kompenzuje je to svojou myšlienkou, pekným odkazom o sile rodiny i priamočiarym príbehom, ktorý nenudí. ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, který mohl být natočen před 37 lety a nebo také včera... Stále aktuální problematika, o které film pojednává, ale asi jen tak aktuální být nepřestane. Zamiloval jsem se především do chvílemi až mystických pasáží z Guatemaly (byť byly natočeny zřejmě jinde), ale i taková "přeshraniční" scéna z paměti jen tak nevymizí. ()

Zajímavosti (1)

  • 1. cena na Montréal World Film Festival 1986. (d-fens)

Reklama

Reklama