Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Majetný šéf autotováren Mirko Rolín je znuděný rozmařilým životem a rozhodne se strávit dovolenou sám, daleko od společnosti svých pražských přátel. S kamarádem Theodorem dokonce uzavře sázku, že se měsíc obejde bez pohodlí i polibku ženy. Vydá se pěšky do Dubrovníku, kde se seznámí s Vlastou, dcerou pražského majitele vinic, která zde tráví léto. Náhodou totiž požádal v jejich sídle o nocleh a posléze přijal i zaměstnání řidiče a sluhy. Otec chystá pro Vlastu překvapení v podobě ženicha, jímž je Mirkův přítel Theodor. Ten o Vlastu nemá zájem, neboť je zasnouben s herečkou Rosou Valetti... (ČSFD)

(více)

Recenze (20)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Klasický případ toho, jak se nacházely náměty k provorepublikovým veselohrám. Prostě autor si vypůjčil řadu gagů od svých kolegů, a tak vznikala pomocí slepených klišé jednoduchá komedie, jejíž vtip je dnes již mnohde překonán. V tomto případě ho zachraňuje snad jen Theodor Pištěk a ovšem uhlazený Rolf Wanka. Ani Grosslichtová či Nedošinská nedokázaly hrát alespoň průměr toho, co v jiných komediích. Navíc Divoch patří k několika filmům natáččných v Dalmácii, kam si zřejmě filnmaři s herci odjeli na rekreaci a jen tak mimochodem si natočili veselou taškařici, i když velice hloupoučkou. Vypadá to, jako by v Dubrovníku býval samý Čech, a ještě k tomu se všichni dobře znali. A zPrahy to musel být na jih Jadranu opravdu jen kousek, snadno dosažitelný... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Příjemná, sluncem zalitá komedie, která měla za cíl upevnit pozici Rolfa Wanky, tehdejšího nejoblíbenějšího filmového milovníka, jak u českých, tak především u germánských diváků, lačných po dalších rolích tohoto ušlechtilého krasavce. Zasazení do atraktivního prostředí jadranského pobřeží, jehož podmaňující krása dala vzniknout mnoha uchvacujícím záběrům, se v tomto případě nemíjí účinkem: film doslova dýchá neopakovatelnou atmosférou plnou drobných vtípků a dobré nálady, maje na paměti, že prázdniny jsou jako stvořené pro lásku a sklenku dobrého vína. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ta ženská se smála, jako když se hrbatej kutálí po schodech, děsné. Celkově jde o takovou veselou nánu, ech, pardon, komedii, jak jinak že, smutná komedie, to by bylo smutné. No, především by Vlastička potřebovala pořádně zmlátit a opakovat to dennodenně tak dlouho, až by se umoudřila. Herci kvalitní, snaha byla, dějově ucházející, takový banální příběh jako tolik jiných, jen je posunut trochu do ciziny. Nenudil jsem se nějak moc, ale taky nějako moc nebavil. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Poněkud nenáročný ale rozhodně příjemný snímek natočený v atraktivním prostředí mořského pobřeží vyrovnávající dosti slabší zápletku a dialogy, kterým nedokáží vdechnout přesvědčivost ani jindy bravurní herecké hvězdy jako Pištěk nebo Nedošinská. Ale na bezstarostný prázdninový večer celkem vřele doporučuji. Vzhledem k ročníku vzniku filmu přidávám jednu hvězdičku navíc. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Po letech objevuji stále dosud nepoznané prvorepublikové komedie. Docela příjemná podívaná, zejména duo Pištěk a Nedošinská zaručují notnou dávku humoru, dobře jim sekunduje i Hrstka v roli Floriána. Z těch mladších je srandovní figurou nesmělý nekňuba Theodor, např. ve scéně, kdy z moře omylem tahal cizí ženskou.:) Sice naivní, trochu přitažené za vlasy, ale nemůžu říct, že jsem se u toho nebavil. Zvlášť Pištěkův popletený proslov při zrušení zásnub mě rozsekal: "Já jsem chtěl, aby ty jsi se zasnoubila s otcem mého nejlepšího syna.":) 65% ()

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen ve Villa Sheherezade v Dubrovníku. (marhan)
  • Ve scéně, kdy Mirko brání Vlastě odjet v autě, je volant na levé straně auta. Ovšem když kamera auto zabere shora, je najednou vpravo. (FireTight)
  • Román Miloše Křenovského původně vycházel časopisecky na stránkách Hvězdy československých paní a dívek na přelomu let 1932/3. Knižně pak vyšel v roce 1935. (NinadeL)

Reklama

Reklama