Reklama

Reklama

Po komplikovaném a neúspěšném obchodu s heroinem přijde drobný drogový dealer Frank o peníze i o zboží a ocitne se v obrovském dluhu u balkánského narkobarona Mila. Frank se tváří v tvář Milově rostoucí frustraci pokouší splatit peníze, ale čas plyne a tlak narůstá. Dealer, dánský kriminální thriller z roku 1996 a debut Nicolase Windinga Refna, je adrenalinová jízda po kodaňském drogovém podsvětí. Zároveň se jedná o herecký debut známého dánského herce Madse Mikkelsena. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (274)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hledání rytmu a rukopisu v dlouhých kontaktních detailech a (zřejmě) zčásti improvizovaných dialozích dvojice delikventů. Ve druhé části, kdy film opustí model buddy movie a začne sledovat výhradně zoufalý boj Franka o přežití se v neonovém světle nočních klubů a barů rodí Refnova záliba v estetizaci brutality a morálně pochybných postav. Zatímco zpočátku se klasická rudá a fialová světla nepoužívají zásadně příznakově, skvostná závěrečná sekvence rodí režiséra, který svoje hrdiny používá jako projekční plátna svých brutálních vizí. Film na pomezí amatérské kinematografie, zbytkových vlivů Dogma 95 a probouzejícího se vizuálního mostra. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Prolog k dánské kmotrovské sérii o pouličním drogovém dealerovi s IQ teplákovky Adidas, kde ale ve vedlejší roli ještě retardovanějšího parťáka exceluje nám dnes dobře známý Mads Mikkelson. Vzhledem k Refnovu pozdějšímu samoúčelnýmu neonovýmu fetiši, překvapivě vypravěčsky vyspělý debut, kde důraz není kladen na formální stránku (jak by taky mohl, když je to low budge, že jo), nýbrž na děj. Špinavě zrnitý filtr kamery, který až dokumentaristicky zachycuje počínání postav, je pravým opakem sebeonanie současnýho Refna. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Refnův debut je zajímavý v zachycení toho, jak moc je ústřední postava v prdeli a jak se postupně dostává do stále větších sraček. Stylizace je vesměs syrová, jednoduchá, neokázalá a působí skoro až dokumentaristicky. Silný fokus na hlavní postavu dodává celému filmu na patřičné realističnosti. Ryzí protipól vrcholných hollywoodských děl z prostředí mafie, přesto svým způsobem originální a podnětný vhled do dánského podsvětí. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Tímhle mě Refn naprosto rozsekal a zničil. Od první minuty až do konce se nepřestává tlačit na pilu, Kimovi se posere úplně všechno a postupně přestává jít o fet, přestává jít o love, ale jde spíše o to, jestli je lepší nechat si svoje tělo v garáži rozporcovat srbskou mafií a nebo raději sám skočit do řeky se šutrem u nohy. Je to kurevsky napínavé, rychlé a natočené s nezaměnitelným stylem. Vysmaženej Mikkelsen a Jugoslávec Milo to mají těžce pod kontrolou. Usoplenec Guy Ritchie může akorát čumět. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Sme svedkami niekoľkých zlých dní jedného dílera. Určite mal aj dobré dni, pretože všetci ho poznali, každý si s ním potriasal rukou, na každú párty sa dostal bez problémov, každý mal pred ním rešpekt ... mňa by len zaujímalo, ktoré dni prevládajú. Dostať sa do drogového kolotoča, na ktorejkoľvek pozícii je strašná vec. Výborne autenticky natočené, Kim hral zase skvelo ... len ja by som film o pár okamihov ukončila skôr. Spomeniem ešte Madsa .. bol výborný. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • V ložnici Vic (Laura Drasbæk), kde Frank (Kim Bodnia) přechovává drogy, lze vidět na zdi plakát někdejší skupiny Roba Zombieho - White Zombie. Od stejné skupiny ve filmu zazní píseň "Super Charger Heaven". (DanteZ)
  • Milo (Zlatko Buric) má vo svojom podniku plagát, na ktorom je Željko Řažnatović – vojnový zločinec, ktorý počas občianskej vojny v Juhoslávii viedol dobrovoľnícku gardu zvanú "Tigri" a spáchal veľké množstvo masakrov na civilnom obyvateľstve. (Jello Biafra)
  • Znak na výloze srbského podniku, kde se se Srby potkává Frank (Kim Bodnia), je znak srbského fotbalového klubu Crvena zvezda. (JardaBauer)

Související novinky

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

Severská přehlídka SCANDI začne už ve středu!

14.01.2023

Už tuto středu odstartuje přehlídka toho nejaktuálnějšího z kinematografie severu: SCANDI 2023. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem, představí snímky ze všech zemí Skandinávie a v programu ji bude mít… (více)

Reklama

Reklama