Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Warren (Rutger Hauer) se snoubenkou Noelle (Joan Chen) a nejlepším přítelem Samem (James Remar) uloupí diamanty v hodnotě dvacet pět milionů dollarů. Noelle a Sam se pokusí Franka zabít a shrábnout všechno sami, ale Frank již předem diamanty ukryl jinde. Naštěstí přežije, ale je odsouzen na doživotí v novém experimentálním vězení Táboře Holliday, provozovaném velikášským sadistickým správcem Wardenem Hollidayem (Stephen Tobolowsky). Toto vězení má oproti ostatním několik nedostatků. Nemá stráže, zdi ani mříže a navíc je smíšené. Jediným způsobem udržení zločinců na místě se tak stává elektronický obojek se silnou výbušninou kolem krku. Je to vlastně jakési pouto mezi dvěma různými vězni, kteří se od sebe nesmí vzdálit na víc jak maximálních pár set metrů, jinak oba obojky explodují. Brzy za Frankem přijde spoluvězeňkyně Tracy Riggsová (Mimi Rogers) s tím, že on je její pouto a že chce utéct. Ale Sam a Noelle s Hollidayem jsou jim v patách, protože vidina bohatství je velice lákavá. (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Místy to je docela natvrdlé a Rutger Hauer by se vzhledem hodil spíš na záporáka, ale i přes to všechno musím přiznat, že si mě to nakonec získalo a kupodivu i přišlo napínavé. Nápad to má dobrý, zpracování nijak zvlášť zajímavé, ale i tak tomu nechybí poutavost, zajímavá akce (které je tu dostatek) a nějaké ty pěkné herečky. Jedna je dokonce z Twin Peaks, ale hraje tu teda pěknou mrchu, takže mi o dost sympatičtější byla Mimi Rogers. Možná bych tomu dal i čtvrtou hvězdu, ale to uvidím až časem, pokud se na to budu chtít znova podívat. Já bych ji i dal, ale to by se to okolo těch obojků muselo motat víc a z pohledu více takhle trestaných postav, ale zase nemůžu chtít všechno... Silné 3* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V pubertě jsem naivně řešil, proč neudělali nějaký centrální bod, od kterého se nikdo nesmí vzdálit na sto yardů, nebo proč neutekli všichni vězni zaráz v hroznovém seskupení, ale teď už dobře vím, že nic z toho neměli ve scénáři.. Dokud se realizují nápravná opatření v táboře Holliday a chmatákovi Hauerovi zahřívají urinou tekutou samotku, má to ve svých béčkových parametrech zvláštní kouzlo. Jakmile se však inženýr Ruměnka s nastrčenou Slonovinou vydali na útěk v explozivních řetězech, udržovaly mou pozornost už jen záběry na sexy zadek Mimi Rogers. Rutinér Teague by si za zprasení vcelku originálního námětu zasloužil jméno Hnědka a pár týdnů v plováku.. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Frank Warren je pri lúpeži diamantov zradení svojim parťákom i vlastnou snúbenicou. Našťastie sa mu podarilo ukradnutú korisť ukryť skôr ako ho tri krát strelili. Ocitne sa však v experimentálnom väzení, kde nie sú žiadne ploty ani ťažko ozbrojené stráže. Väzni majú na krku explozívne obojky. Každý obojok je duálne prepojený s niektorým iným obojkom. Keď sa od seba vzdialia na určitú vzialenosť oba vybuchnú. I tak sa podarí Frankovi utiecť. Ide si pre svoje diamanty. No nie len on má o ne záujem. ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy nie ste len sadista. Vy ste chamtivý sadista.“ Len u mála filmov som si v živote uvedomoval to, že je scenár len zlepencom iných filmov tak veľmi, ako u Obojku. Je v ňom všetko, čo v tej dobe frčalo: od bômb (Explózia s Brosnanom alebo o čosi neskôr priletiace tituly Nebezpečná rýchlosť a Zdesenie) a explodujúcich a inak divne sa správajúcich ľudských hláv (Scanners, Total Recall) cez útekové filmy (Podpaľačka, T1 + T2, Časť pomsty, Univerzálny vojak) a filmy o love na ľudí ľuďmi (Živý terč, Bežiaci muž) až po futuristické väznice (Útek z Absolomu). Bod navyše za sympatický kasting v čele so stoickým Rutgerom Hauerom, ktorého len tak niečo nerozhádže („To sú ale smiešne prezývky.“). Na Rutgerovej prítomnosti v tomto filme je strašne osviežujúce, že vlastne vôbec nehrá akčného hrdinu, ale polotučného týpka, ktorému to myslí, ale na akciu stavaný rozhodne nie je (a režisér sa nás ani trápne nesnaží presviedčať, že je). Palec hore za fajn Mimi Rogers, ex-manželku Toma Cruisea (áno, najmä týmto sa preslávila). Trocha ma mrzelo, že napriek svižnosti scenáru a dynamickej réžii (Lewis Teague – Cujo, Mačacie oko, Honba za Klenotom Nílu, Námorná pechota, Aligátor) v celom 6-miliónovom filme nie je patrične šťavnato zužitkovaný inak skvelý a chytľavý nápad s obojkami. Zvláštny pocit som mal z momentu, kedy na vlastné oči uvidíme, čo to urobí s ľudskými hlavami, ak sa obojky od seba príliš vzdialia (alebo sú poškodené) a je to samozrejme brutálna scénka, avšak zvyšok filmu je prekvapivo ladený do akčnej skorokomédie bez kvapky krvi (pár drsnejších sekúnd je až na konci). Sám Rutger neskôr ešte hral vo viacerých ďalších filmoch, kde to alebo vybuchovalo (Výbuch) alebo sa lovilo (Hra o prežitie, tam povýšil na lovca). Bangladéšske kostýmy! ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Jako malýmu klukovi se mi to hrozně líbilo a v paměti mi utkvěly jen ty vybuchující hlavy, tak jsem to musel zkouknout znovu skoro po dvaceti letech. No a je to prostě průměrný akční béčko na jedno podívání, ale není to nuda a film celkem slušně šlape. K lepšímu výsledku by to podle mě chtělo tyto tři důležitý věci ... 1) víc děje v prostředí vězení 2) víc vybuchujících hlav 3) hambatou scénu s Mimi Rogers a jejím odhaleným nádherně vyvinutým poprsím, který nám tady vůbec ty hajzlové nedopřáli. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení filmu probíhalo v USA ve městech Simi Valley a Los Angeles od 6. listopadu do 19. prosince 1990. (GASTON73)

Reklama

Reklama