Reklama

Reklama

Legenda o "1900"

  • Itálie La leggenda del pianista sull'oceano (více)
Trailer

Obsahy(1)

V jednom z prvních dnů nového století nalezl Danny Boodman, pomocník z kotelny, na palubě zámořské lodi Virginian, novorozeně chlapce a rozhodl se dítě skrýt v tajemných prostorách podpalubí. Posádka lodi malého vždy nazývala 1900. Chlapec rostl a již v první třídě v sobě objevil zázračný talent při hře na klavír. Dokázal hrát přirozeně procítěně, fascinoval všechny cestující. Kapitán se proto rozhodl ponechat chlapce na palubě lodi, aby bavil první třídu. O 30 let později se neúspěšný muzikant Max setkává v jednom zaprášeném hudebním obchodě se starou nahrávkou překrásného jazzového piana. Dozvídá se, že to hraje 1900 na palubě lodi Virginian a je rozhodnut stůj co stůj zjistit, jaký byl jeho další osud. Dozvídá se však, že loď Virginian je určena k demolici. Max, jat zvláštní předtuchou, spěchá do přístavu a na poslední chvíli demolici zabrání. Než dojde ke konečnému zničení lodi, chce Max ještě naposledy slyšet tu zázračnou hudbu a setkat se s legendou 1900... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (229)

Killik 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, čím mě tenhle snímek tak dostal, ale když jsem se do něj zakoukal prvně, neměl jsem naneštěstí čas jej dokoukat a vychutnal jsem si ho asi až rok poté. Samotná myšlenka ve filmu je celkem prostá, ale zpracování je v některých scénách (především v piánovém souboji) naprosto dokonalé. Skvělá hudba, dobře zpracovaný příběh. Bohužel konec mě příliš nenadchnul, ale to jenom proto, že jsem si ho přál jinak :) ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Pěkné, možná občas trochu dlouhé, ale celkový dojem moc příjemný. Příběh je samozřejmě legenda, takže ne všemu se dá věřit, ale námět, že na lodi se narodí člověk, a stráví tu celý svůj život, je vážně zajímavá. A zároveň strašidelná. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Už si nevzpomenu, kdy naposledy mě film okouzlil. Tim Roth předvádí jednu ze svých životních rolí a postavy kolem něj mu pomáhají vyprávět fantaskní příběh o smyslnosti hudby a života, odehrávajícím se na zaoceánské lodi, brázdící Atlantický oceán za časů, kdy jazz teprve dostával své jméno. Legenda o 1900 je italsky rozmáchlé romantické melodrama a především je to film hudební. Bez hudby by nedržel pohromadě a tak tvůrci svěřili soundtrackovou taktovku mistrovi řemesla, Ennio Morriconemu. A sázka na jistotu se vyplatila. Každý tón, který v příběhu geniálního klavíristy, který nikdy ze zaoceánské lodi nevystoupil, má své místo. Je zahraný ve správný čas a na správný nástroj. ** Legenda o 1900 je jeden z mála filmů, u kterých lituji, že jsem je neviděl v kině. Realizační tým režiséra Giuseppe Tornatoreho (Maléna, Nejvyšší nabídka) dobře věděl co dělá. Každý záběr vynikající hudbě skvěle sekunduje. Věřím, že až po závěrečných titulcích divákům došlo, že se vlastně dívali hlavně na transatlantický parník a většinou zevnitř. V jakémkoliv okamžiku fim pauznete, máte záběr, který sám o sobě obstojí jako precizně komponovaná dobová fotografie. Dávám plných 100%, zklamaný jsem jedině tím, že mi film tak dlouho unikal, už jsem ho mohl vidět vícekrát. ()

Vital 

všechny recenze uživatele

Jedna scéna,která mi zůstala v hlavě: když přijde na loď černý "král" jazzu a při poslední skladbě si Tim položí na půlku piana a začne hrát neuvěřitelně rychle a krásně a když skončí vstane,vezme cigaretu,přiloží jí k ocelovým lanům u piana které jsou z toho hraní tak rozpálené,že se cigareta sama rozhoří... ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Dávám bez váhání 5* film mne velmi dojal a Tim Roth mně velmi překvapil svým podáním postavy 1900 , většinou jej obdivuji kvůli jeho skvěle zahraným padouchům. Velmi silný příběh filmu, Vás dojme k slzám. ()

max cady 

všechny recenze uživatele

Filmu bych dal ctyri hvezdy,ale za Morriconovo hudbu musim dat pet.Je az neuveritelne,jak hudba dokaze zmenit celkovy dojem z filmu.Morricone to umi ()

filipm 

všechny recenze uživatele

Celková stavba filmu byla velmi kvalitně zpracovaná. Dějové linie byly dobře rozeznatelné - divák se mohl dobře orientovat v ději i samotných scénách. Kvalitní byly herecké výkony dvou hlavních aktérů - jejich podání bylo přiměřené a nepřepjaté. Celková atmosféra = 1 Proto plné hodnocení. ()

NSN 

všechny recenze uživatele

Šílená roztahanost a v ní prázdný a chladný útržky čehosi rádoby moudrýho a bohužel neslučitelnýho s impozantním obalem, kterýmu dominovala skvělá muzika. ()

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

Uff...Jeden z nejemotivnějších a nejkrásnějších filmů co znám. Dvě a čtvrt hodiny prodloužená stopáž je sice hodně,ale téměř vše v tomto filmu je dechberoucí a úžasné. Ať jde o souboj pianistů, či o muziku dle charakterů... Smutný záčatek i konec, který snad dojme každého... 99% ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Před dvanácti lety jsem 1900 udělil čtyři hvězdy a uchoval si ho ve vzpomínkách jako pěknou pohádku pro dospělé. Když jsem si ho teď pustil znovu, přišel mi najednou hodně patetický. Stal se ze mě za těch dvanáct let takový cinik, nebo jsem za tu dobu prožil tolik silnějších filmových zážitků, že mi 1900 najednou sklouzl jen do šedého průměru? To je oč tu běží. No, silné momenty i přes ten patos filmu nechybí, takže hodnocení zatím nechávám. Snížím ho případně až při dalším zhlédnutí v roce 2032. ()

futislav 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené (tedy až na laciné efekty), skvělá režie i scénář (tedy až na místa, která se dala zkrátit), skvělá hudba (tedy až na místa, která měla být jazz a nejsou). Hezký film, kterému k dokonalosti stále něco chybí a ten neodbytný pocit máte téměř po celou dobu. ()

Michaell 

všechny recenze uživatele

Já vlastně vůbec nevím, jestli se mi tenhle líbil nebo ne, takže mi nezbývá než dát trojku (dvojku si minimálně za hudbu, herecké výkony a "originálnost" určitě nezaslouží), ale možná je to na čtyřku, fakt nevím... ()

jardel24 

všechny recenze uživatele

Příběh o muži, který se narodil na lodi, zemřel na lodi a dokonce i vše mezi tím prožil na lodi. Legendou se však nestal (přestože se nám titul filmu snaží vnutit něco jiného). Naopak, během svého života i po něm zůstal naprosto neznámým a není se co divit, když dostal jméno po krabici od ovoce, ve které ho jako novorozence našli. V mnoha komentářích je zmíněna skvělá scéna pianistického souboje a ani to mě nepřekvapuje - je to jedna z mála zajímavých scén ve filmu. Celý příběh je vyprávěn velmi rozvláčně, důležité momenty jsou buď bez příčiny nebo nevysvětlené, takže je těžké jim rozumět. Závěr je úplně hloupý. ()

pedrossa 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nechápu, co vede zdejší komunitu k tak bouřlivým ovacím. Tim Roth, jakožto jedna z mých soukromých stars byl důvodem, abych ten film vydržřel do konce. Tim Roth a zvědavost, jestli bude mé očekávání nadále střídáno zklamáním. Ano, bylo tomu tak. Film o muzice, ve kterém se o muzice nedozvíte nic. Scénář, který mě hned v první fázi namíchl nesmyslnou zkratkou, kterak 1900 ke své famózní hře přišel. Nejtalentovanější děti historie nebyly schopny na první dotek ovládnout klaviaturu ani ze setiny tak, jak to pan Tornatore vymyslel. Od toho momentu jsem nebyl schopen brát Legendu o 1900 vážně. Když se na konci režisér snažil nekonečným uslintaným rozhovorem na lodi vymáčknout ze mě slzu, bylo mi spíš na zvracení (a to jsem jinak filmová plačka první třídy). Plakal bych spíše nad zmařenou příležitostí, kterou nezachránil ani Tim, a už vůbec ne Ennio, který mě hudbou tentokrát zklamal. ()

Keytee 

všechny recenze uživatele

Tim Roth bol úžasný ...ale samozrejme najviac ma uchvátila hudba a klavírna virtuozita...samozrejme v pamäti mi nevždy ostanú niektoré scény ako napríklad klavírny súboj a cigareta na klavíry....pekný film, plný hlbokých myšlienok, aj keď kniha bola samozrejme lepšia :) ()

babuca 

všechny recenze uživatele

Úžasné klavírne pasáže ! Hlavne klavírny súboj je fantastický ! Na druhé pozretie sa mi ten film páčil ešte viac a zvyšujem hodnotenie ! ()

Reklama

Reklama