Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (397)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Sehraná dětská parta tak trochu ve stylu Foglarových Rychlých šípů, která pátrá po zákoutí vraždy a připravuje zároveň velkou pomstu proti děsivému zlu, je pro mě v rámci hororového žánru vskutku milým překvapením. Ve většině hororů, kde jsem se dosud setkal se skupinkou dětí, šlo totiž naopak skoro vždy o zlá monstra. Některé scény z prosluněné exokity do temného děje přinášejí díky té krásné kameře i punc poetičnosti a hororová atmosféra se střídá s poměrně příjemnými momenty ve společnosti dětských hrdinů i jednoho starého hodného pána. Jen jsem si říkal, škoda, že tvůrci komplet celý snímek nezaměřili jakoby přímo pro mládežnické publikum a byť občas Ďáblova páteř film pro děti a mládež právě dost i připomíná, dojde tu i na pár možná až příliš krvavých scén a hlavně na sexuální scénu, která by ve filmu pro děti a mládež neměla co dělat. I tak jsem mile spokojen, příběh má po většinu doby to správné napětí (byť možná by místy neuškodilo pár zásahů ve střižně navíc), tajemná atmosféra výborným způsobem graduje a ve střetu Carlose se Santim uprostřed noci přináší i jednu z nejstrašidelnějších scén, co jsem zatím ve filmu viděl. Dětští (ne)herci hrají velmi přirozeně a španělský dvojník Michela Serraulta (starý pan profesor) rovněž zajímavým zjevem. Po filmu Ti druzí ze stejného roku je to poslední dobou už podruhé, co mě horor ze španělské kinematografie potěšil. [80%] ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý a působivý snímek, v němž lze spatřit herecké hvězdy typu Marisy Paredes a Federica Luppiho, ale také neznámé tváře, hlavně mezi chlapci, kteří tvoří hlavní osazenstvo nejen odlehlého statku, ale také samotného filmu. Drama s hororovými prvky, s velmi zajímavým scénářem, jenž celý děj situuje do období španělské občanské války. Vynikající je také kamera a rovněž hudba stojí za zmínku. Snímek, který sice nelze zařadit mezi filmové umění, ale zároveň jej nelze ani šmahem označit za komerci, mě velmi mile překvapil. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci atmosferický mix melancholickej drámy a mystického hororu na pozadí španielskej občianskej vojny. Napriek trochu nedostatočnému vyvrcholeniu ide o ukážkový atmosferický horor od božského Guillerma Del Tora. Ten tento istý koncept zopakoval o pár rokov vo Faunovom Labyrinte a bolo to ešte o niečo lepšie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film obsahující celou řadu podobností s režisérovým novějším počinem "Faunův labyrint" z r. 2006. V porovnání s ním mi ale "Ďáblova páteř" vychází jako slabší - příběh není tak zajímavý a propracovaný, stejně tak nikde ani stopy po vizuální nápaditosti Faunova labyrintu. Dětští herci jsou zde velmi dobří a ve filmu se mi líbilo pár nápadů (nevybuchlá puma, tajemná vodní nádrž...), ale celkově jsem se bohužel docela nudil. Celé to na mě působilo nepříjemně ateliérovým dojmem, k postavám jsem si nevytvořil žádný vztah a ani mě nijak zvlášť nezajímalo, jak to skončí, protože to nebylo vůbec napínavé. Nemám z toho prostě dobrý pocit a subjektivně to hodnotím jako slabý film, byť od výborného režiséra. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jeden ze starších kousků od hororového mistra Guillerma del Tora. Dostal jsem se k němu až teď. Moc mi to ale jako horor nepřipadalo. Děj se odehrává v sirotčinci na konci 30. let ve válkou zmítaném Španělsku. Občas se tu dějí podivné věci. Chlapci ovšem drží pospolu. Touha po zlatě způsobí rozkoly mezi místními, což vyústí v tragédii. Chlapci jsou na všechno sami a musí si s touto situací poradit. I s drobnou pomocí ducha. "Měl jsem ho zabít." ()

Galerie (64)

Zajímavosti (13)

  • Guillermo del Toro označil tento film za svůj nejoblíbenější počin. (Chatterer)
  • Guillermo del Toro napsal scénář při studiu na univerzitě. (Chatterer)
  • Film byl nominován na cenu Goya Award za nejlepší kostýmy a speciální efekty. (Chatterer)

Reklama

Reklama