Reklama

Reklama

Kočičí lidé

  • USA Cat People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý pohledný muž se v newyorské zoologické zahradě seznámí s krásnou ženou, kreslící před klecí s velkým černým panterem. Jmenuje se Irene Dubrovna a je módní návrhářkou. Začnou se častěji vídat, přestože Irena zůstává uzavřená a dějí se kolem ní divné věci. Když se jednou schovají před deštěm v krámku se zvířaty, začnou ptáci v klecích zděšeně poletovat. Kanárek, kterého dostane darem, uhyne, a když se krátce na to Irena za svého přítele provdá, je svatební veselka přerušena neznámou ženou s výrazem kočky. (Benjamin-L)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

anais 

všechny recenze uživatele

Cat people je pravděpodobně prvním hororem, kde zlo nezobrazuje žádný misteriózní tvor jako Dracula nebo mumie, ale žena. Ta vlastně není opravdu zlá - temnota, které zní vychází je nechtěná... a o to děsivější! V dnešní době film tak už film tak strašidelně nepůsobí. Je tu spousta naivních dialogů (viz. manžel hlavní hrdinky) a logika chování postav je často na hranici dnešní tolerance (např. mladík přijme manželčino odmítání sexu, políbení i obejmutí bez jediné otázky a vezme si ji). Z dnešního hlediska tedy trochu naivní, ale z historického hlediska bezesporu důležité. Milovníkům starých filmů samozřejmě nelze nedoporučit. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Cat People je prvním ze čtyř filmových hororů které vytvořili producent Val Lewton a režisér Jacques Tourneur. Všeobecně je považován vůbec za jedno z nejlepších filmových děl tohoto žánru ve 40. letech. Nevím jestli má cenu se tady více rozepisovat o dějovém obsahu filmu jen tak pro představu, protože vidím že už to přede mnou udělala uživatelka anais. Akorát zde napíši a zanechám můj celkový dojem z filmu ve stručné výpovědi: Film Cat People okouzluje určitě svou subtilní hrůzou. Vraždící monstrum já jako divák nikdy nevidím, je pouze nebo je naznačeno zvuky a reakcemi strachem ochromené oběti. Simone Simonová se ukázala jako fakticky ideální představitelka této role, určitě mě a nejen mě, ale i všechny ty co tento film viděli, nadchla jak svými ladnými kočičími pohyby tak i svou divokou krásou. Na film jsem si vzpomněl až teď a to prostřednictvím ČT která ho před časem snad v rámci Filmového klubu uvedla ve svém vysílání, ještě společně s filmy Frankenstein, Dracula, Frankensteinova nevěsta, Mumie, Neviditelný muž, Fantom opery aj. Všechno vesměs klasické hororové snímky známého dnes již legendárního amerického studia Universal a zároveň zřejmě i to nejlepší s klasického filmového hororu... ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takový polohoror s dosti jalovou zápletkou o kočičích lidech ze Srbska. Oliver mi přišel jako jouda a jeho "fajn" kolegyně z práce mi také nebyla sympatická. Přál jsem tedy Ireně, ať se zbaví prokletí a pak si s Oliverem řádně zašuká. Velmi mě zaujala tajemná kočičí žena na svatební hostině. Opravdu měla velmi kočičí rysy. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Cat People je horor HODNĚ naivní (který chlap si vezme za ženu někoho, kdo s ním nejenže nechce mít sex, ale odmítá jej i políbit), na druhou stranu má právě díky tomu své kouzlo. Co mě ale vzalo nejvíc je úžasná výtvarná stránka filmu, zejména pohrávání si se světlem a stínem - nápaditost tvůrců v tomhle ohledu nemá mezí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Tyhle staré horory mají pro mě tak velké kouzlo, radost se dívat. Ano, synopse je velmi, VELMI naivní a z bulíkovského chování Olivera si zřejmě ukroutíte krk. Ale pro tu úchvatnou černobílou kameru, kdy většina scén se odehrává v příšeří, jen za jemného světla rozpáleného krbu, či pouličních lamp a kdy kamera fantasticky pracuje s obrazem, jeho nasvícením a působivými scény, tak jen kvůli tomu tomu stojí za to film vidět. Nemluvě o parádní scéně v krytém bazénu, kdy se zde vytváří pocit jakéhosi neznámého nebezpečí, které je přítomno uprostřed zvlněného světla vln, odrážejícího se na stropě. Žádné monstrum nevidíme, pouze slyšíme slabý vrčivý zvuk a tvar stínu, který prochází po stěně a schodech. Krátká, subtilní scéna a přitom tak působivá. Pro mě je ikonickým momentem kinematografie 40.let, srovnatelném snad jen se sprchovou scénou ze Psycha. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (14)

  • Několik herců uvedených v záznamech studia se nakonec ve snímku neobjevilo - Leda Nicova (pacientka), George Ford (hvízdající policista), Bud Geary (jízdní policista). (liquido26)
  • "Kočičí žena" (Elizabeth Russell) mluví na Irinu srbsky a nazve jí svou sestrou. Russellová byla předabována představitelkou Iriny, Simone Simonovou. (liquido26)
  • Vo filme nikdy nevidieť premenu hrdinky na pantera/mačku a samotnú bytosť je možné zazrieť len letmo. Snímka dosahuje hororový efekt skrz použitie tieňov, prepáleného osvetlenia na postavy či mimoobrazového zvuku. (Biopler)

Reklama

Reklama