Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Cain je člen ochranky v obchodním domě. V něm se nedávno stala vražda, při které byla zabita jeho žena Claire. Harry se nemůže smířit se smrtí svojí ženy, je znechucen z vývoje vyšetřovaní policie, a tak začíná pátrat na vlastní pěst. Nejde mu na rozum kdo a proč by chtěl zastřelit jeho ženu. Vydává se vlastní cestou a přes svého kolegu a kamaráda si vypůjčuje videokazety se záznamem z kamerového systému z onoho osudného dne a sbírá informace. Den co den projíždí videokazety a fotí si tváře lidí, píše informace, až jednoho dne náhodou narazí v protějším domě na zvláštní rodinnou fotku. Po jejím důkladném prozkoumání zjistí, že byla focena před motorestem ve vzdáleném městečku, kde poznal svoji ženu Claire, ihned tam vydává v domnění že možná natrefil na horkou stopu. (Pishin)

(více)

Recenze (93)

gojackill 

všechny recenze uživatele

Harry Caine je normální chlap, kterému za záhadných okolností zabijí ženu, Harry pátrá na vlastní pěst, aby zjistil kdo to udělal a hlavně proč se to muselo stát. Samotné pátrání ho přivede na stopu ve státě Montana, kde se sejde s vrahem své ženy. Film v některých okamžicích vyniká silnou atmosférou podpořenou depresivní hudbu (ano je to velmi podobné filmům D. Lynche), je tu pár scén vyloženě skvělých, těmi jsou všechny výtahové scény a scéna v domu naproti. Film je však dosti nevyvážený, mysteriózní scény se zde střídají s těmi civilními, které jsou bez náboje a vypadají jako by byly natočené do seriálu Kobra 11, především rozhovor policistů v nemocnici na konci filmu tento film sráží. Velkým kladem je postava vraha (James Remar), který je velmi zdrcený po tom co se stalo. Ve výsledku se to přibližuje těm nejlepším thrillerům jaké znám jenom mi tu chybí nějaká WTF scéna v závěru namísto scény v nemocnici. Nakonec to do sebe docela zapadá, avšak některé otázky zůstanou nezodpovězeny.... Tak mi to vyhovuje! ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Alternatívny thriller s pomalou, skúmavou réžiou a poskromnými dialógmi. Pre vnímavých divákov. Čistý, zranený a neškodný hrdina v podaní vovnútri emóciami vrejúceho Johna Turturra versus vyšší, krutý svet moci a bezprávia. Turturro s jeho herectvom je polovicou tohto filmu, tou druhou je Refnova unikátna optika. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Winding Refnův styl, prosakuje každým záběrem. Neobvyklý příběh pomsty(?) rámují ponuré snové sekvence jejichž interpretace je čistě na divákovi. Dalo by se říct, že jde až o Lynchovské dílo, ale Lynch je přece jen neuchopitelnější. Jinak skvělý Turturro v hodně neobvyklé roli. Téměř hmatatelné napětí a minimalistická hudba Briana Ena z tohoto snímku dělají záležitost, která by neměla fajnšmekrům ujít. Nejsem vrah. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasně natočený mysteriózní thriller s perfektní depresivní atmosférou. Několik scén má v sobě tolik napětí, že je skoro až hmatatelné. Že se ten film po vzoru snímků Davida Lynche asi nedá přesně pochopit, to je pak věc druhá ... U podobných filmů se většinou jejich záludnost dá svést na nespolehlivého vypravěče, což je tady trochu problém, protože ne všechno, co vidíme, je vyprávěno z pohledu hlavní postavy. Osobně z toho mám pocit, že jde o částečnou iracionalizaci racionálního detektivního pátrání prostřednictvím racionalizace iracionálních představ psychicky vyšinutého "detektiva". Posuny ve vyšetřování se tak dějí nahodile, dějově souvisejícím činům chybí faktická logická souvilost. Ale kdoví ... Každopádně koukalo se mi na to pěkně. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Refn je režisér mnoha tváří a jeho filmografie mě nepřestává překvapovat - je škoda, že se blížím k vyčerpání jeho fondu. Fear X je tichá mysteriózní ždímáčka, ve které je pro mě veškerá mystifikace a dezorientace vyprávění pouze odrazem zmatené a bezmocné duše člověka, který za nejasných okolností přišel o milovanou osobu. Brilantní Turturro v brilantním filmu. Selby ve scénáři je milým překvapením. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečné titulky doprovázejí záběry bezpečnostních kamer, které Harry Cain (John Turturro) sledoval. (vojacekr)

Reklama

Reklama