Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohled do zákulisí jednoho natáčení a do lidských duší posedlých filmem. „Natáčení se podobá jízdě dostavníkem na Divokém západě, zpočátku to vypadá jako pěkný výlet, ale brzy začnou všichni pochybovat, zda dojedou k cíli," říká Francois Truffaut v komentáři ve svém filmu Americká noc.
„Americká noc" je způsob natáčení, při níž se noční scény natáčejí s použitím speciálních filtrů na kameře ve dne. Film o filmu, přibližující práci od prvního dne natáčení do rozchodu filmového štábu, je především osobním vyznáním Truffautovy lásky a posedlosti tímto médiem. Jeho vášeň cítíme z každého dialogu, narážky, z každého metru filmu. Je to polyfonie lidských vztahů, skrytých vyznání, vědomí zodpovědnosti, lásky i žárlivosti. To vše jen potvrzuje jiná režisérova slova: „Filmy jsou harmoničtější než život."
Truffaut sám ztvárnil roli režiséra a přitom se při vlastním natáčení potýkal s mnoha technickými a organizačními problémy. Za svůj hold filmovému umění získal Oscara za nejlepší zahraniční film. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (250)

castor 

všechny recenze uživatele

Podmanivý filmař a kritik, který rozpoutal revoluci ve filmu, Francois Truffaut, točí film o filmu, předkládá trable s tímto médiem, s herci i okolními spolupracovníky. Vystupuje jako režisér a ukazuje realitu za kamerou, filmařské i organizační potíže, ale především je cítit jeho lásku k filmu. Vyrovnané herecké výkony, v čele s krásnou Jacqueline Bisset, a zasloužená cena newyorských filmových kritiků za film! Upřímná oslava filmu.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Konečne mi Truffaut sadol tak, ako som to od neho čakal od začiatku. Nemám je tvorbu v malíčku videl som pred tým pár jeho najslávnejších filmov, ale tentokrát si konečne zaslúži môj obdiv. Ukázať divákovi strastiplné natáčanie jedného filmu, ktoré je vlastne ešte väčším dobrodružstvom, ako výsledok, je z jeho pohľadu takmer dokonalá záležitosť. Prišlo mi to v mnohých scénach, skôr ako grotesktné divadlo, než reálny pohľad, ale takto láskavo vymaľovaný spôsob tvorby filmovania, je očarujúci. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ne, zas až taková bomba to není. Ale jako snímek, který se snaží divákovi přiblížit natáčení filmu a různé zákulisní peripetie, poslouží velice dobře. Některé scény, jako třeba ta se speciálně upravenou svíčkou nebo ta s oknem ve vzduchu mě docela překvapily, ale celkově se zde divák dozví hodně věcí. Tempo by sice mohlo být možná trochu svižnější, ale jinak se mi film líbil, takže 4*. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Truffautem a jedním dechem dodávám, že určitě né posledním! Nebudu se podrobně rozepisovat o filmu samotném ( to již udělali zcela dostatečně jiní ) , ale co musím zmínit je fakt, takhle nějak si představuji " oslavu filmu ". Z každého záběru na vás dýchne atmosféra, pohoda, to nesmírné zanícení pro film a především láska Truffauta k filmu. Tomu říkám vyznání se z lásky k vlastnímu řemeslu a skutečná pocta všem, co se kdy kolem filmu " motali a přičichli k němu " . Hvězdičku navíc přidávám za krásnou Jacqueline Bisset a 1/2 * za hroudu másla nebo je to obráceně :o) NÁDHERNÝ zážitek.! Ale ne, tomuhle snímku jednoduše 5* dát musím, takže tu poslední 1/2 * udílím snímku za ten úsměv , co mi vykouzlil na rtech. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

V průběhu filmu jsem si říkal s podivným konferenciérem z Lynchova Mulholland Drive: "It is all an ilusion!" Oheň v krbu, cigaretové špačky v popelníku, déšť za okny, dokonce i světlo svíčky dopadající na člověka, který ji drží. Vše je jen iluze. Ale iluze tak krásná, že každý večer platí miliony lidí po celém světě nehorázné sumy za vstupné, jen aby se nechali dobrovolně napálit. Neskutečné. Americká noc je pro všechny cinefily zcela jistě filmem číslo jedna. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (13)

  • Název filmu odkazuje na známou techniku natáčení. Jde o to, že se scény v noci natáčí za dne a pomocí kamerových filtrů se docílí efektu "americké noci". (viperblade)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Maestro di violino

Maestro di violino

10.10.2006

Joseph Fiennes, mladší bratr slavnějšího Ralpha Fiennesa a hvězda oscarového trháku Americká noc), Lena Headey (300) a šušká se i o účasti velkého Gérarda Depardieu, kterému by bílá paruka a volánky… (více)

Reklama

Reklama