Reklama

Reklama

Siréna od Mississippi

  • Česko Siréna z Mississipi (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Romantický
Francie / Itálie, 1969, 123 min (Alternativní 119 min)

Cesty lásky bývají nevyzpytatelné a neznají hranic. Mladý pěstitel tabáku továrník Louis (Jean-Paul Belmondo) očekává na tichomořském ostrově svou neznámou nevěstu, Julii, kterou však po cestě zaoceánskou lodí zavraždila podvodnice Marion (Catherine Deneuveová). Marion je krásná a Louis jí okamžitě podlehne a bezmezně se do ní zamiluje. Marion si počíná velmi obezřetně a brzy získá přístup ke všem Louisovým penězům, se kterými prchne zpět do Francie. Louis je odhodlán ji najít a pomstít se. Ale láska zničí jeho odhodlání. Snímek o velké bláznivé lásce byl Truffautovou poctou jeho velkým vzorům Jeanu Renoirovi a Alfredu Hitchcockovi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (122)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Melodrama o slepé lásce, ze které intelektuálky vlhnou a o níž filmoví znalci made in ČSFD píší rozsáhlé oslavné komenty. 1) Nemám rád melodramata. Mám pocit, že patří někam do 19. století. 2) Neustále se tu mluví o vášni. Hovoří o ní hlavní dvojice, rozebírají ji komentátoři. Ale kde je? Žádnou jsem nezahlédl, jenom pořád slyším, jak o ní druzí vyprávějí. Deneuveová žádnou vášeň nepředvádí s vyjímkou několika drobných melodramatických etud, Belmondo nehraje, ale deklamuje. Někde ta vášeň být musí, když už kvůli ní hlavní hrdina i vraždí, ale kde? 3) Poznámky ke scénáři a k nevýraznému Belmondovu herectví tu už napsali druzí, takže se nebudu opakovat. Nedivím se, že kritika i diváci přijali ve své době tento film s rozpaky. Divím se množství 4 - 5 hvězdičkových komentů. 3) Nedá mi, abych neupozornil autora oficiálního textu distributora, že Réunion není ostrov tichomořský, ale že leží v Indickém oceánu kousek od Madagaskaru. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Bohatý továrník Jean-Paul Belmondo si vezme podvodnici Cathérine Deneuve, která se vydává za jeho neznámou snoubenku. Postupně Deneuveová provádí Belmondovi mnohé hrůzy, ale se ten chová jako hodný zamilovaný manželský ňouma. Láska je je pro něj silnější než rozum. Celkově jde o poctivě udělané, ale (obzvlášť na Francouze) dosti chladné milostné drama - citově i filmařsky, navíc s dost nevěrohodným scénářem a s klesající kvalitou ve druhé půli filmu. Z tohoto Truffautova snímku jsem nějaký nadprůměrný dojem nezískal, snad s výjimkou závěru s pohozeným komiksem se Sněhurkou. Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=Kuy3Xkz0xOI ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Truffaut je můj favorit, z francouzských režisérů patří s Ozonem do mé osobní absolutní špičky. Neznamená to ovšem, že bych měl rád všechny jeho filmy stejnou měrou. U tohoto romanticko-dramatického thrilleru mi je velmi na škodu, že jsem viděl někdy před deseti lety asi třikrát Sedmý hřích, který mě doslova pohltil svojí atmosférou, nádhernou chemií mezi temperamentním Banderasem a osudovou Angelinou, strhujícím dějem a několika mimořádně podařenými, doslova nezapomenutelnými scénami. Já jsem člověk, jenž u filmů především sleduje děj, zajímá mě příběh, vykreslení postav, napětí, zápletka a zde mě zkrátka nic nemohlo překvapit, naopak jsem se cítil ochuzen o dramatickou zápletku s nebezpečným milencem hlavní ženské postavy. Asi to zní filmově barbarsky, ale mně se opravdu víc líbil Sedmý hřích. Nic to však nemění na mém obdivu k Truffautově dílu. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, jehož vyprávěcí tempo je skutečně úmorné. Prvních 1,5 minuty běží úvodní titulky (v nich zaujme informace, že kostýmy Catherine Deneuve vytvořil Yves Saint Laurent), následně se divákovi v další 1,5 minutě sděluje historie Réunionu, aniž by to bylo pro následující děj jakkoli důležité, další minutu sledujeme jet jednu z vedlejších postav autem... ten film má zkrátka na všechno dost času, a současnému netrpělivému divákovi, který čeká, kdy se tam konečně něco začne dít, to nijak neulehčuje - ten moment nastává až někdy v 10. minutě, kdy do děje vstupuje Julie (Catherine Deneuve). Jak se ovšem děj dále vyvíjí, člověk jen žasne nad jeho krajní nepravděpodobností - Belmondo zde hraje tak neuvěřitelného ňoumu, až to není možné - některé dějové zvraty se skutečně jen těžko dají vysvětlit pouze jeho zamilovaností - postava Julie jako by tuto nepravděpodobnost sama tematizovala, když v samotném závěru pronáší tato slova: "Nikdo mi tě nevezme. Miluji tě, Louisi. Miluji tě. I neuvěřitelné mùže být pravda." - závěr Sirény od Mississippi mimochodem velmi připomíná konec Andersonova snímku Nit z přízraků (normálně bych tuto zmínku považoval za spoiler, ale vzhledem k tomu, že jde zde v "oficiálním textu distributora" v podstatě kompletně vyzrazen děj - což mi osobně přijde hrozné - je to už podle mě stejně jedno). A zmíněné pomalé tempo spolu s velmi nepravděpodobným dějem nakonec u mě převážily výsledný dojem z filmu do polohy "nelíbilo", byť řada scén tam je zajímavých, a něco do sebe to určitě má. Mimochodem souhlasím s Argensonem, že několikeré odhalení ňader Catherine Deneuve je zde samoúčelné, podobně jako Belmondovo kaskadérské lezení po fasádě hotelu, a že relativně otevřený konec se také moc nepovedl. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Zprvu oklamán a poté bezhlavě zamilován. Takový je Louis Mahé (Jean-Paul Belmondo), majitel továrny na cigarety na ostrově Réunion. Marion Vergano (Catherine Deneuve) je onou ženou, kterou Louis miluje natolik, že se všeho vzdá a je ochoten dopustit se i zločinu, aby s ní mohl být. Pro Marion jsou ale mnohem důležitější peníze a po předchozích zkušenostech s muži na lásku spíše zanevřela. François Truffaut natočil velmi dobrý film, který však byl diváky i kritikou přijat poněkud rozpačitě. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení začalo na Réunionu 2. prosince 1968 a skončilo 28. února 1969. Kostýmy navrhl Yves Saint Laurent a Claude Miller byl vedoucím produkce. Natáčení pokračovalo v Nice – vchod do kliniky, kam byl Louis Mahé (Jean-Paul Belmondo) odvezen sanitkou, byl vchodem (ze zahradní strany) do Musée Masséna na Anglické promenádě – Aix-en-Provence, Grenoblu, Lyonu, Antibes a Paříži. (classic)
  • François Truffaut často říkával, že Siréna od Mississippi bylo nejšťastnější natáčení jeho kariéry, samozřejmě díky krásám ostrova, ale také díky tomu, co zažil v zákulisí: začátek jeho dlouho utajovaného milostného vztahu s Catherine Deneuve (Julie), přestože oba bydleli ve stejné rezidenci. Jean-Paul Belmondo (Louis), který se nevyhnutelně drží trochu stranou, rychle pochopí, co se děje, ale nechce kazit večírek z jednoho prostého důvodu: je rád, že může pracovat s Truffautem. „Bylo velmi příjemné s ním natáčet, protože měl rád herce,“ řekl v dubnu 1995 časopisu Première. (classic)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama