Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Sean Connery se hodil skvěle na roli mentora, který je trochu výstřední a trochu nemocný stářím a vším prožitým. Prostředí ghetta, z kterého jen těžko může vyjít nějaký myslitel, i když tam naděje jsou, je takovou sázkou na jistotu, jako celý film, jehož poselství v závěru ale stejně na diváka dovede dopadnout. ()

black8 

všechny recenze uživatele

Už to tu napísal Kaka a presne takto to je: "Až příliš líbivá a korektní odpolední káva, která nemá náročnějšímu divákovi zhola nic co nabídnout." A čo mi ešte napadlo, že takto musí vyzerať filmárske "scratching the surface". Pretože tento film ide len po povrchu a takto sa ma aj dotýka. Len veľmi povrchne. ()

Reklama

Woody77 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemny film ,ktory dokaze chytit za srdce. Uprimny pribeh ktory nic neimitoval ,ale vskutku ponukol realny pribeh z nasej spolocnosti. Pribehov priatelstva medzi ludmi medzi ktorými je rozdiel viac generacii je mnoho a takýto sfilmovaný pribeh dokáze prinavratit spomienky z minulosti a dokaze navodit velmi priemne pocity. 79% ()

r007 

všechny recenze uživatele

Podle mě krásný film o zvláštním přátelství. Vynikající Rob Brown, moje oblíbená scéna je ta, jak poučuje bělocha o historii firmy BMW. Některé scény jsou silně emotivně nabité,ale je tam pár slabších momentů. Sean exceluje především v bytě ( Punch the kees for god sake!!! ) , vtipně napsané dialogy se prolínají s těmi hlubokomyslnými s lehkostí a elegancí. Závěrečný Seanův projev patří k nejlepším z filmu. Nemůžu se ale ubránit pocitu, že přesně v té chvíli měl film skončit. P.S. A taky měl skončit Sean s kariérou a nekazit si ji stupidním filmem Liga vyjímečných. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Velice profesionální film, všechno tam je, jak má být a sedí, jak má sedět. Příběh, který svým optimistickým laděním sice nemůže nikoho urazit, ale nakonec přece nedá to, co slibuje. Popis světa, který je svůdný, ale přesto jen vysněný.... Čemu ale nutně věřím je, že když někdo chce hrát dobře basket, musí mít míč neustále u sebe. Ale i to se dá zpochybnit: Budu-li všude chodit s tágem (jako v "Sedícím slonovi"), budou moje výsledky v kulečníku lepší? ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Na basketbalových loptách, ktoré Jamal drží počas celého filmu, je napísané The Rock, čo je odkaz na Conneryho film Skala (1996). (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama