Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (423)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď si predstavím podaktoré filmy z českej tvorby, ktoré dosahujú hodnotenie okolo úrovne 80%, pričom ich právom sledovatelia zaradili do kategórie "kultových", a potom si človek pustí niečo takéto, neostáva mu nič iné, ako položiť si otázku, či je chyba na strane vysielača (filmu), alebo prijímača (diváka). Ja si chybu odmietam priznať. Nič v zlom, ale ako ma má baviť snímok, kde sú postavy tak extrémne nezáživné, z osobnostnej stránky pôsobiace absolútne bez charizmy, kedy navyše forma spracovania pôsobí tak "lacno". Na čom sa mám smiať, keď jeden nevýrazný geg strieda druhý, kedy intelektuálny humor pôsobia viac trápne než vtipne. No a potom nech ťa baví námet. No hovno zlatá rybka .. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Milé, pohodové a vtipné. Těžko uvěřit, že je film český, když se celou dobu tváří tolik anglicky. Většinu stopáže ovládá jemný homor, ale několikrát jsem i explodoval. Knihou jsem nepolíbený, ale hodlám vám uvěřit, že se adaptace vydařila. Jediné co bych vytknul je to, že jsem nesympatizoval s většinou herců a po technické stránce taky není o co stát, ale je vidět, že tvůrci věnovali veškerou pozornost pouze dialogům, které jsou vybroušeny, jako diamanty. Kde jinde zazní tolik českých přísloví v tak nečekaný okamžik. Já se prostě velmi solidně bavil a rozhodně nepamatuji kvanta českých komedií, u kterých bych se bavil podobnou měrou. Dávám zde horní hranici 3*. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jirotkův román jsem před jeho zfilmováním četl snad asi čtyřikrát, ale když jsem se dozvěděl od přátel, že se tenhle film natáčí a hlavní roli bude hrát Olda Vízner nevěřil jsem vlastním uším a vybavit si Saturnina Víznera to bylo nad mou představivost a koneckonců mimo rámec logického chápání a ejhle! Jak milé překvapení a výtečný výsledek! BOBA (Léto s kovbojem) Vízner mě tady naprosto překvapil a dostal, tak jako celkový dojem z filmu. A ostatní herci? Taky mňam! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem, že pan Jirotka, dokud žil, odmítal všechny nábídky na zfilmování Saturnina. Dobře dělal! Nemohu si pomoci, ale tento film není příliš povedený a míjí se s duchem knihy. Dobové kostýmy a brnkání na nostalgickou strunu všechno nezachrání. Vlastně ani nevím, zda lze dnes tento příběh s úspěchem zfilmovat. Snad dříve, kdyby tetu Kateřinu hrála R. Šlemrová, slečnu Barbaru N. Gollová a dědečka T. Pištěk.... Přidáno 15. 1. 2012: Po necelém dvouroce a občasném zahlédnutí soudobé komediální "tvorby" musím částečně rehabilitovat a přidat hvězdičku. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ondřeje Havelku moc nemusím, nicméně, zde se celkem dobře doplňuje s naprosto skvělým Oldřichem Víznerem. Některé scény jsou opravdu velmi vtipné, především ty, kde se objevuje Lubomír Lipský, případně Jana Synková. Další jsou zase poněkud přitažené za vlasy, ostatně, podle předlohy. Celkem povedený film, ale opravdu ho cíleně nevyhledávám. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (12)

  • Když loď se Saturninem (Oldřich Vízner) a jeho pánem pluje po Vltavě a míjí Národní divadlo, zazní ve filmu úryvek z opery Bedřicha Smetany „Braniboři v Čechách“, konkrétně verše: „Pokud mají velcí páni, potud máme také my,“ ze závěru 7. výstupu 1. dějství. (Bilqis)
  • Když Jiří (Ondřej Havelka) spadne do tůně a pak se vynoří, nemá levé sklíčko od brýlí. V následujícím záběru se mu ale ve slunci zalesknou obě skla brýlí. (Aknah)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama