Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (423)

Nach 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi dlouhou dvě hodiny a musím říci, že od cca poloviny jde o špičkovou a inteligentní komedii, která těží maximum z odlišných charakterů. Skvěle komorně natočeno i zahráno. Casting je navíc excelentní a tak to byla v podstatě luxusní jednohubka. Jeden ne z mnoha porevolučních filmů, který se fakticky povedl, což je u adaptace divadelní hry také hodno obdivu. 75% ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Saturnin je jedna z mála knih, která mě baví číst dokola a i přesto, že se snímek snaží předlohu opravdu věrně okopírovat, tak to tak výjimečně nefunguje. Herecké obsazení je výborné, Vízner je dokonalý se všema jeho grimasama a vystupováním, beru vysoko i Lasicu a Havelku jako hlavního hrdinu. Jenže..ono to jednoduše není tak vtipný, jak bych si přál a očekával. Místama je příběh trošku těžkopádný a neplyne, což je škoda. Na obranu filmu si nemyslím, že to mohlo být o moc lepší. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč se o Saturninovi nemluví více. Co scéna, to hláška. Co hláška, to poselství. K tomu nádherný, laskavý humor, který mi v současných českých filmech dost chybí. Inteligentní, decentní, zábavný. Jen k závěru bylo vidět, že se toho divák snadno přejí a tak jsem byl rád za stejně decentní závěr. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia sa (asi) snažili zachovať ducha predlohy, ktorú nepoznám a (asi) sa im to aj vo väčšej miere podarilo. Obsadenie je dokonalé, niektoré fóriky fungujú perfektne, niektoré sú priemerné a niektoré sa pre mňa stratili v preklade. Menší problém som mal aj s tým, že príbeh sa nijako nevyvíja, ide skôr iba o sled scénok a nikto nerieši nič závažnejšie. Otázka, kto zbalí mladú Zedníčkovú, je navyše jasná už od začiatku. Saturnin vyzerá presne tak, ako by ste očakávali od filmu, kde hrá hlavnú úlohu Ondřej Havelka. No a s tými tenisovými údermi, ktoré majú byť čo najrýchlejšie a tesne nad sieťou, neviem, účinné sú aj ťahavé vysoko nad sieť čo najďalej k základnej čiare. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Knížka je lepší, a to o dost. Převod Jirotkova textu do filmové podoby je však věc ošidná a asi nelze tvrdit, že by se o postižení úžasné atmosféry knihy tvůrci filmu nepokusili... Na druhé straně, někdy na konci osmdesátých let vzniklo na základě knihy divadelní představení, které hrálo (tuším) brněnské Divadlo husa na na provázku, přičemž toto představení, místy s předlohou nakládající i poněkud svérázně, dokládá že převody do jiných uměleckých forem možné jsou. Problém filmového Saturnina je tedy asi v tom, že se k předloze chová příliš pietně a pak také nepochybně i ve slabé režii. S výjimkou Oldřicha Víznera jsou herecké výkony dosti nevýrazné, a to i přes účast velmi dobrých herců. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (12)

  • Když sleduje při cestě k hausbótu Saturnin (Oldřich Vízner) Jiřího Oulického (Ondřej Havelka) dalekohledem, nese Oulický v ruce talíř s koblihami, které jsou poskládány do tří pater. Když však v dalším záběru přijde Oulický k Saturninovi, koblih jsou na talíři jen dvě patra. (David7)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Také se natáčelo na Valdštejnských zahradách a na Bubovických vodopádech v okresu Beroun. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Když loď se Saturninem (Oldřich Vízner) a jeho pánem pluje po Vltavě a míjí Národní divadlo, zazní ve filmu úryvek z opery Bedřicha Smetany „Braniboři v Čechách“, konkrétně verše: „Pokud mají velcí páni, potud máme také my,“ ze závěru 7. výstupu 1. dějství. (Bilqis)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama