Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slasher/giallo z Holandska je predsa len niečo iné, ako giallo z Talianska alebo slasher z Ameriky. Dick Mass zrejme miluje Amsterdam tak, že vlastne ide o hlavnú postavu filmu a prekvapivo skáče z klasickej detektívky cez slasher až po čistú akciu ako od Johna Woo. Podozrivých je hneď niekoľko, ale našťastie si na konci nepoviete, že veď to bolo jasné od začiatku. Nejde síce o žiadne extra prekvapenie, ale nepôsobí tupo. Pred hororovým finále tu máme niekoľkominútovú akčnú naháňačku po amsterdamských vodných kanáloch a je sa na čo pozerať. Film síce možno zostarol viac ako klasiky spomínaných žánrov, ale má rýchle tempo, skvelý vizuál a poriadne smerom k záveru graduje. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Slušné... Jsem opravdu rád, že tatík kdysi na počátku devadesátých let navštívil kino promítající tuto nizozemskou kriminálku s občasným přesahem k hororu. Jsem rád za to, že mu pár scén utkvělo v hlavě, a též za to, že se, co se týče mého předsevzetí zhlédnout jeden film denně, dosud mistrně zhostil úkolu doporučovat, a tím vlastně znovuobjevovat filmy z dob svého mladí či dětství, jež si pamatoval útržkovitě a chtěl si je osvěžit (proto Aféra Concorde, proto Pruhovaná plavba). Kdyby se okolnosti tak pěkně nesešly, stěží bych se o existenci filmu dozvěděl, což by byla škoda, jelikož... "Fantom Amsterdamu" obsahuje vše, co od nadprůměrné krimi očekávám - psychologicky zajímavý vrah se líbivým modus operandi, mordy vážně stojí za pozornost (za všechny už tolikrát zmiňována prostitutka na mostě), napětí a notná dávka tajemna až do konce... Naneštěstí nic není dokonalé, tudíž i zde najdu mouchy - hlavní hrdina bez špetky charismatu (postava i herec - a vůbec nizozemští herci nestojí za řeč, alespoň zde), romance fádní a na obtíž, dětičky rušivé (k mé radosti se na scéně moc neobjevují)... Chtělo by to být temnější, ne ucukávat, takto si říkám, že někdo nevyužil potenciálu... 70% ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Evropské béčko, které sice krade, kde může, ale to vůbec nevadí. V první půli se množí vraždy a podezřelí, druhá půle je skoro nepřetržitá akce. Nic světoborného, režisér a scénárista v jednom si plní svoje sny - představit hrdinu ve stylu Dirty Harryho, natočit honičku lodí inspirovanou tímto přepisem knihy Alistaira MacLeana, či automobilovou honičku jako z Bullita, budovat napětí jako v Čelistech... Drží to pohromadě jen tak tak, ale nerozpadne se to. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Příjemný překvapení ze země tulipánů. Jak už tu trefně podotknul tron, tak i já to měl tak, že když někdo řekl Holandský režisér, tak se mi vybavil taky tak maximálně Paul Verhoeven, ale teď jsem úplnou náhodou objevil i pana Dicka Maase režiséra s velmi specifickým stylem který mi, ale zatím docela hodně sedí. Tenhle údajný kino hit Československých kin začátků let devadesátých je pak typickou ukázkou staré dobré osmdesátkové práce. Móda této desetiletky by se klidně vrátit mohla, protože tehdy byl svět ještě v pořádku a normální a hlavně se točily kvalitní snímky s pořádnou dávkou poctivé filmařiny místo těch spotřebních rychlokvašek co se točí dneska. Všechny scény s vraždícím potápěčem mají parádní ponurou atmosféru, přičemž úvodní scéna s ubodanou prostitutkou pověšenou na mostě která spadne do výletní lodi těch školáků je over the top. Ani ta občas použitá zjevná nadsázka a odlehčené scény kteří tu někteří kritizují mi nevadila. Ano pravda svým způsobem to je béčko jako kráva a žádný filmový umění tu nečekejte, ale to mi nevadí. Perfektní honička na motorových člunech po kanálech je pak určitě vrcholem filmu, ale narozdíl od ostatních mi nevadilo ani to finální rozuzlení. Pravda nebylo nijak šokující, ale aspoň dávalo logiku. Hlavní hrdina je pak sympatickej drsňák kterýmu jsem neměl problém fandit. Pár hluchých míst se tu pravda najde, ale celkově je to určitě nadprůměrná záležitost, tak proč zbytečně kverulovat a ty 4* tomu úplně v pohodě dám. Stýská se mi po podobných starých dobrých poctivých filmových žánrovkách co si na nic nehrály.70% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka atmosfére a príbehu dostatočne temný snímok. Škoda len, že som sa nedočkal viacerých prvkov, ktoré by tento film skutočne zaradili do slasher subžánru. Z môjho pohľadu ide totiž viac menej o thriller, než horor v pravom slova zmysle. Každopádne, solídny film o sériovom zabijakovi, ktorý si bez problémov udrží pozornosť diváka. Bavilo! - 65% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)
  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)

Reklama

Reklama