Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (507)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Pekne nakrútené nič. Nevadí, že tu nie je sociálny presah a ani to, že to, že je to málo desivé. Peele sa nikdy nesnažil o prvoplánovosť a ani Nope sa nedá uprieť originalita, v jednotlivostiach funkčná réžia, či zase raz snaživí herci v hlavných úlohách. No vcelku banálna zápletka, zbavená akýkoľvek zaujímavo rozvíjaných myšlienok - nejaké tam totiž zákonite sú - mala tentoraz za následok, že mi bolo úplne jedno, čo sa vlastne odohráva pred mojimi očami a osudy postáv ma nechávali neustále chladným. A keď na tom nič nezmenil ani akčnejšie ladený záver, prvýkrát udeľujem Peelovi nie, čo ma i samého trochu mrzí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na to, ako je Nope ťažšie uchopiteľnou záležitosťou, mi pripadajú reakcie typu "Peeleho najmainstreamovejší" film trochu scestné. V každom smere tu ide o kombinácie. V žánroch sú to mimozemský atak hororového rangu s westernom, v tom myšlienkovom sa zase zaoberá prirodzenosťou a predátorstvom fauny a zároveň tým, že médiá a film, akokoľvek je ale aj adorovaný, sú najsilnejším predátorom dneška. Tomu zodpovedá aj scéna, kedy v štvorcovej papuli mimozemšťana vidíme prvé filmové zábery, legendárneho cválajúceho koňa. Či sú to kombinácie vhodne zvolené, je vecou do dlhšej diskusie. No a myslím, že Peelovi muselo byť jasné, že publikum rozdelí ani nie na dva tábory, ale skrátka že jeho novinka bude dostávať od odpadov po maximálne hodnotenia. Možno aj za to, že takéhoto mimozemšťana ste ešte nikdy nevideli; zabudnite na UFO a humanoidov. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Strašně to ve mně zraje. I přesto, že bych uvítal víc hororových a mysteriózních scén, tak v tomto případě musím jednoznačně hodnotit hlavně nápad, provedení, a onu celkovou znepokojivost, která se filmem line jako nápadně rudá nit. Začínám si poslední dobou všímat, že v Hollywoodu odrostla spousta fanoušků Akt X, stali se z nich režiséři, a plní si po dekádách své dětské sny - psal jsem něco podobného v mnoha minulých komentářích. Zkratka UFO už po Nope nikdy nebude tím, čím bývala. [SkyShowtime] ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Butthole from Outer Space. Pridávam sa k hlasom, ktoré tvrdia, že toto je veľmi v štýle ostatných Shyamalanoviek. Je to vizuálne podmanivé, originálne, ale zároveň aj dosť divné a miestami smiešne až vyslovene cringy. Z celého filmu ma najviac bavila - úplne nadbytočná ale mimoriadne strašidelná - pasáž s Gordym a Jupiterom, ktorá mala potenciál na vlastný film. Zvyšok je taký mix 80s béčka (ten IT technik to strašne dáva dole) a arthouse hororu, ale od odhalenia tajomstva to ide rapídne dole a záverečný kameramanský lov má možno nejaký meta-zmysel, ale reálne sa postavy v poslednej tretine správajú ako po lobotómii. Za originalitu a špičkovú kameru zaokrúhľujem nahor, ale scenár je nesústredený a filmu by sa zišlo prestrihať (najmä v prvej hodine) tak o 20-30 minút. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pro diváka, který zná Peelův filmařský talent i scenáristické limity je Nope přesně taková bejkovina, jakou avizoval trailer. Rejža umí poutavě natočit prakticky jakoukoliv scénu. Ale když se v těch scénách sto minut pouze něco naznačuje a některé z nich nemají pro už tak řídký příběh smysluplný význam (Asiat a šimpanz), jde o pouhé pozérské tahání za nos. Peelovo neobvyklé mixování žánrových motivů (zde sci-fi horor a western) může působit odvážně a neotřele, ale ve filmu, který chce na jednu stranu děsit a na druhou balancuje na hraně parodie, tvůrčí vize zaniká. Nope je co do povedenosti někde mezi Get Out, který stál na geniálním nápadu, a Us, který byl směšnou hloupostí. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • Jedná se o první horor natočený kamerami IMAX (48 min.). (TheEvilTwin)
  • Jordan Peele se prostřednictvím svého účtu na Twitteru krátce po uvedení filmu podělil o celé intro k filmu „Gordy's Home“. Video, které je zasazeno do skladby „Strange Animal“ od Gowana, paroduje podobná intra sitcomů z 80. a 90. let a zároveň předznamenává zlověstnější události zobrazené ve filmu. (TheEvilTwin)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama