Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (502)

verbal 

všechny recenze uživatele

Ten název je dost nevýstižný a nedostatečně intenzivní. Mělo to být „Nenenenenene, ne a ne, kurva ani omylem“. Jen další Pýlovo rádobyumění a retardovaná negrosmaženice z lysohlávek, tentokrát o ufonech a výhradně pro jednoduché pozérské ufony, u kterých pěkná kamera a pár poměrně sugestivních záběrů zcela vymaže fuckt, že právě dvě hodiny čuměli na dost hloupou až extrémně nudnou koncepční kokotinu a žluklý výtěr z náhodně losovaných narkofantazií o obřím ufovysavači a vyšinuté opici. Ups, to vyznívá dost rasisticky, pardon, myslel jsem samozřejmě skutečnou opici, nikoliv vcelku sympatického Wakanďana Danka Kalužu. Aha, tak ne, zase blbě, to by si nějaký probuzenec z neziskovky mohl účelově vykládat tak, že považuji Danka za neskutečnou opici. Jistěže nepovažuji! Je to šimpanz! Kurva, ne Danek, ta opice! No nic, nějak se v tom nechtěně cyklím, nejvyšší čas jít hodit Glenu Kamarovi banán. To je Fin jako poleno, ten se neposere. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

V rámci Peelových tvůrčích limitů vynikající, v rámci aktuálních tvůrčích limitů současného mainstreamu je to jeden z filmů roku. A vůbec, co to kecám, ten film je sám o sobě boží. Máte-li jako já kliku a šli jste na film jako naprostá tabula rasa, máte před sebou kouzelnou hodinu a půl postupného odhalování tajemství v Hollywoodských kopcích, během kterého kolem vás běhají různé scénáristické myšky a dějové výpady, které vtipně odkazují na kouzelnou debilitu devadesátkové TV Ameriky, o které třeba tak rád vyprávěl Tarantino. Ostatně si myslím, že k němu má po posledním filmu Peele daleko blíže než k tolikrát skloňovanému Hitchcockovi. Funguje jako žánr, ale s alespoň nějakou znalostí americké popkultury se teprve začne vyjevovat jak šíleně je celej ten film vymazlenej. Kouzlo velkých koňských očí, Harambe, strašidelná aura hollywoodských rančů, kameramani, co si poměřují bouchačky, za flígr odněkud vytaženej Wincott, soundtrack co krade od Morriconeho i Badalamentiho a mrak, který se nehýbe, aniž by si toho za půl roku někdo všiml. A za kamerou Hoytema. Yep. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

OK, sci-fi horor má solidní atmosféru a pečlivě buduje napětí. Monstrum je většinu času pouze tušené, ukáže se až v závěru a výtvarně se dost povedlo. Potěší účast kvalitních, leč neokoukaných herců. Návodný oslí můstek od současného dění do minulosti, a k jednomu podobnému incidentu, byl pečlivě rozfázovaný a ukazál ve flashbacích vždy jen to nezbytné. Takže divákovi je jasné, co se stalo, a jen trne, jak moc se toho ukáže v další vracečce. Velké plus za to, že ve filmu není žádný milostný motiv. _____ Otravovala mě však hudba, stejně jako postava uřvané a sobecké hrdinovy sestry a v některých pasážích vyčkávání jsem se chvilkama nudila. SHRNUTÍ: Věta: „On se na nás určitě z obláčku dívá…,“ může mít i úplně jiné vyznění, než si myslíte. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem chvíli myslel, že se do děje nemůžu dostat proto, že ho sleduju s poněkud kostrbatými amatérskými cz titulky. Potom, coby poctivý introspektor, jsem zase dával vinu sobě, že zkrátka můj intelekt není připraven na vstřebání tak rafinovaně artové formy příběhu. Ale zhruba od poloviny filmu už jsem měl definitivně jasno v tom, že chyba je objektivně a jednoznačně na straně rejži a scénáristy, protože je to ta samá kreatura, která se podepsala už např. na scénáři k novému, totálně vymrvenému Candymanovi. Kámo, angažovaný agitky o rasismu i fantasmagorický slátaniny ti jdou fakt docela dobře, nechceš ale příště radši zkusit natočit třeba nějakou fekální komedii a vykašlat se na horrory a na scífka? Nebýt vzteklého opičáka, dal bych odpad. (Měls pravdu Bassmene, že mi tohle asi fakt nesedne.) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád originální nápady Jordana Peela a na jeho filmy se vždy těším. I Nene je trochu jiné, než by kdokoliv čekal, ale na mě to tolik nezapůsobilo. Pořád nechápu úlohu Asiata z westernového městečka. Proč tam vlastně vůbec byl, a hlavně proč tam byla vsuvka s vraždícím šimpanzem. Každopádně nabručenej Daniel Kaluuya je dobrej. A otravná ségra, opravdu převelice otravná. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • „Nope“ znamená „ne“, ale je to také akronym pro „not of planet earth“, což znamená „ne z planety Země“. (KaterinaSkop)
  • Jedná se o první horor natočený kamerami IMAX (48 min.). (TheEvilTwin)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama