Reklama

Reklama

Cesta z města

  • angličtina Out of the City
TV spot

Obsahy(1)

Může počítačový expert najít štěstí v lůně přírody? Lyrická komedie režiséra Tomáše Vorla s humorem líčí pokus programátora Honzy nalézt smysl života v návratu k přírodě. Když Honza bere na výlet do přírody svého předpubertálního syna z rozvedeného manželství, nezapomene samozřejmě přibalit mobil, notebook a digitální kameru. Všechnu techniku ale postupně odhodí. Víkendový výlet do malé podhorské vesničky se protáhne na několikatýdenní pobyt. Postupně se oba spřátelí s místními figurkami a zejména s půvabnou rebelující Markétkou. Honza propadá nejen dívčímu kouzlu, ale i vábivé vůni domácích likérů její babičky, drsnému přátelství venkovské rodiny Ludvy a Vlastičky a koloritu svérázného venkovského života. Tomáše Hanáka v hlavní roli provázejí Barbora Nimcová, Bolek Polívka, Eva Holubová a další herci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (398)

akisha 

všechny recenze uživatele

Slovy božského Marlona: "Hrůza, hrůza." Neskutečně divnej výkon Barbory Nimcové, klasicky (rozumněj nudně a trapně) ujetá postava Skořepky, Hanákův výraz vykulvoč, představa ideálního života na halucinogenním venkově a naivní story navrch. Je tam ovšem jedno místo, kdesi za polovinou, jedno jedinný vtipný místo, kde Hanák trefí Vorla jabkem. Do čela. To jsem se zasmála. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Měl sem zato, že poetika sklepáků, i styl filmařiny T.Vorla mi bezmezně sedí,a rozumim jí.Po posledních projekcích je jasný,že většina filmů dopadla o dost hůř, vlastně hodně podobně jako filmy Chytilky, která herce z Divadla Sklep taky hojně obsazovala.Oba tvůrci,až na čestný vyjímky dost tlačej na pilu, a většina filmů mě doslova nudí.Cesta z města je čestná vyjímka.Je to taky podivný, ale je to z venkova, a hlavně se tam moc nezpívá.Prosím bez zpěvu.70%. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Najsympatickejší film za posledné obdobie. Českú tvorbu nevyhľadávam a Vorela už vôbec nie, ale kučeravé dievčatá v záhrado lesnom prostredí sú môj kryptonit. Hlavne keď Barbora Nimcová ako keby z oka vypadla dievčine z ktorou som prežil jedno z najkrajších období minulého roka. Krásna paralela k Šulíkovej Záhrade aj keď viacej skutočná a špinavšia a možno práve o to krajšia, ako lyrická úvaha nad bytím. Ale takýto druh filmov bol vždy pre mňa veľkým oddychom. Krásna príroda, výborne postavičky, éterická hudba a nejaké tie prsia a farebný alkohol. Všetko je to krásne snové, spomienkové a pritom tak idylické. Malá utópia uprostred krajiny, ktorú krásu ako keby sme väčšina prestávali vnímať. Srdcovka a veľmi pekná práca z hodnotami, kde je najväčším nepriateľom krutá realita a mesto. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to film o loučení a nebo přijmutí sebe sama...Co mi nesedělo a odrazilo se to na hodnocení filmu byl buranský dialekt,nesmyslně vložené anglicismy nejen v řeči programátora Honzy a taková ta snaha o rebelantství.Není to nakonec ale špatný film. Obsahuje velkou spoustu krásných pohledů do přírody a dohromady tvoří krásně barevný celek plný všelikých rostlin(třeba i te marihuany) a záběrů na slunce či měsíc....Po dějové linii je to typický příběh kdy otec se synem jedou na vesnici aby unikli všednímu velkoměstu a nudné práci či škole a potkají milé obyvatele jakési zapadlé malé vesničky - zahraje milá hudba plná triol a dva "mladí" protagonisté filmu se zamilují, kluk si najde kamarádku a sblíží se s milými vesničany a všichni žijí šťastně až do smrti..Doposud je to krásné, ale do role věčně zhulené Markéty bych spíše zvolila někoho jiného(někoho kdo umí hrát) a Tomáš Hanák sice nebyl tolik špatný, ale zase uplně na jedničku to nebylo. Celkově bych spíše řekla,že film na mě zapůsobil jako celek docela blahodárně ovšem jen díky tomu,že jsem to vydržela až do konce.Občasná absence inteligentního a směrodatného dialogu člověka praští po obličeji. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Téma podobné filmu Víta Olmera Co je Vám doktore?. Atmosféra doby je v obou snímcích podchycena skvěle. Každodenní otrocká nutnost přežití v přetechnizovaném světě nutí k útěku, znám(e) to. Chceme někam, kde se neměří čas, kde je jednoduše přes den světlo a v noci tma. Hodinky odložíme do hnoje, mobil do rybníka, a začínáme žít, ne jen přežít další den. Osobně bych uvítal, kdyby se film zaměřil ještě více, ne-li jen a pouze, na Markétu, úžasná divoženka, žena, po kterém toužím a také její přírodní filosofii i celkovou atmosféru bylinkové chaloupky. Naneštěstí do toho režisér Vorel zasazuje své klasické nešvary. Obsazení svého potomstva, sebe samého či starých kamarádů ze své prvotiny, čímž vytváří spoustu zbytečných a atmosféru narušujících postav. Nedokonalý umělý dabing, chvílemi přetažený humor a vcelku jednoduchý scénář. Zápory jsou ovšem vyváženy perfektními plusy. Houbový výlet u ohně, groteskní písně, anglo-česká mluva, a hlavně překrásná melodie, doprovázející celý film. Melodie, ve které je ona atmosféra venkovského poklidu cítit dokonale. Je to rozhodně moje hvězdička navíc, stejně tak si jí zaslouží i ústřední milenecká dvojice. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Režisér Tomáš Vorel st. mluví o dvou variantách filmu, té jedné říká „sprostá“, v té druhé verzi jsou utlumeny erotické scény. (sator)
  • Když se traktorista dozví o profesi hosta, má skoro dokouřenou cigaretu. Následně si dá panáka a rázem je cigareta napůl dokouřená. (Ozzy88)

Reklama

Reklama