Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ta noha nejde vyndat z boty.....tak ji přišijeme i s ní. A nehrozí infekce? Když si umyjeme ruce, nemůže se nám nic stát.... České komedie 60. a 70.let, které páchali páni Vorlíček, Macourek a Lipský, byly často prošpikovány až naturalistickým černým humorem. Hromadný masakr ve Čtyřech vraždách / včetně volantu v zádech a míčku nadnášeného gejzírem krve/, useklá ruka+hlava+bombou roztrhaná I.Janžurová v Pane, vy jste vdova, hromadná vzájemná vražda včetně čela zapíchnutého v zádech a evakuace-tedy vyhození pracovních jednotek do vzduchu - v Tajemství hradu v Karpatech či prosté sežrání masožravou kytkou v Adéle....prostě ty báječné komedie se vždy nějak zvrhly a Konec vodníků v Čechách není výjimkou. I po letech stále baví, možná i proto, že současné komedie jsou spíše k pláči...,,Kde máte šaty?" ,,On mi je ukrad!" ,,Mně je ukradli v márnici!" ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tuto komediu mam z detstva celkom prijemne spomienky. Sice som vtedy nikdy nechapal, o co tam vlastne slo, ale to skakanie do umyvadla alebo do akvaria, premeny na ryby a naspät na cloveka, rozpravajuce salky, jednoducho vsetky tie trikove zabery ma vzdy fascinovali a bavili a ani sa necudujem, ze to natocil moj oblubeny reziser Vaclav Vorlicek. DIVKA NA KOSTETI (1971) sa mi pacila o nieco viac, ale aj tato komedia ma nieco do seba a dokaze aj dnes prijemne pobavit. _______ Libuše Šafránková - (Jana) +++ Jaromír Hanzlík - (Dr. Jindřich Mráček) +++ František Filipovský - (Správce půjčovny loděk Bertík Vodička) +++ Miloš Kopecký - (Wassermann) +++ Vladimír Menšík - (Karel) +++ Zdeněk Řehoř - (Alois) +++ Stella Zázvorková - (Doc. Mráčková) +++ Míla Myslíková - (Matylda) +++ ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. Jaromír Hanzlík a Libuše Šafránková jsou skvělý pár, o hvězdném složení vedlejších rolí není třeba hovořit, každý kdo se narodil v této zemi to musí vědět dobře sám! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V každom prípade klenot československej kinematografie zo zlatých sedemdesiatych rokov. Jedna z najlepších tunajších komédií vôbec. Dnes umývadlové triky pôsobia tak trochu smiešne, ale v tej dobe to bol snáď trikový unikát. Herecké tutofky, medzi ktorými jasne vládne Miloš Kopecký, nasleduje Vladimír Menšík, František Filipovský a Libuše Šafránková, čo je milota sama o sebe. Film na opakované pozretie, nikdy neunudí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Trošku škoda, že to nie je príbehovo vyvážene, lebo miestami sa to len nezáživne vlečie, kdež to napríklad trikovo na danú dobu to je zvládnuté perfektne, je vidieť že si na technickej stránke dali záležať, rovnako tak potešia niektoré hlášky(moc zapasoval od predvádzajúceho sa vodníka "normal"), prípadne aj useknutá noha a scénky okolo nej sú fajn... celkovo mi to príde ako slušný priemer, čo dokáže miestami pobaviť. /60%/ ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Špunt v lodi, po jehož vytažení má dojít k zaplavení loďky, je navrtán nad hladinou vody. (sator)
  • Když se Wassermann (Miloš Kopecký) mění v rybu, lze v levé části obrazovky na zdi spatřit, jak z obrazu odchází jeho stín. (tyna97)
  • Vltava v čase natáčania mala asi 9 stupňov, a preto režisér Václav Vorlíček v scéne, kde Libuše Šafránková (Eva Vodičková) skočí z lodičky do vody a následne sa objaví vo dverách domu, použil neherečku, závodníčku v plávaní podobnej postavy ako herečka. Obliekli ju do rovnakých šiat, rovnako ju učesali a jedinou jej podmienkou bolo, že sa nesmela pozrieť do kamery. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama