Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Když archeologové vydloubnou první knoflík, je jejich radost nakažlivá. Škoda že podobných momentů nebylo víc a film občas až příliš sklouzával k melodramatičnosti, romantice a postupem času i k všepohlcujícímu smutku. Ne že by to bylo v těchto ohledech špatné, ale čekal jsem trošku něco jiného. Nicméně koukat se na Ralpha Fiennese a Carey Mulligan je zážitek, takže zklamání bylo nakonec jen velmi mírné a přejít se dala i občasná suchopárnost. 70% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Za mě je tenhle film důkazem, že i ty neobyčejnější příběhy můžou být mnohem silnější, než nějaká megafilmová slátanina se srdcervoucím proslovem na závěr, kde dobro jasně zvítězí. Ne, život není černobílý a důkazem je příběh v tomto snímku. Není vrchol filmařiny, ale tvůrci práci odvedli víc než dobře a člověk celý děj pohltí. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Není to naleziště, kvůli kterému by se balil kartáček, zubní pasta a deset stop dlouhý bič a na mapě se přes Atlantik rýsovala červená čára až do Ipswiche v Suffolku. Stone na to jde přes ryzí britský spirit, nonšalantně přechází mezi postavami a v melancholickém duchu spolu s nimi oživuje minulost, aby se lépe vyznali v tom, co teprve přijde. Dvě věci jsou precizní. Eleyho kamera, když v exteriérech dávkuje záběry, na kterých obloha zaujímá čtyři pětiny obrazu a samozřejmě Fiennes se svým „there are some things we just canˈt succeed at no matter how hard we try“.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Archeológ sa v roku 1938-9 púšťa do historicky dôležitého výkopu Sutton Hoo, ktorý je miestom dvoch včasnostredovekých cintorínov, ktoré pochádzajú zo 6. až 7. storočia, hlavnou korisťou je helma Rædwalda z Východného Anglicka. Filmu chýba a dynamika. Chápem, že kopať sa nedá rýchlejšie no predsa, životopisný film by mohol mať aj väčšie tempo. Takže ak čakáte niečo strhujúce, nedočkáte sa, ale ak máte radi romantické vsuvky, tak niečo sa tu vyskytne. Ja môžem pochváliť len veľmi dobrú prácu kamerou a peknú hudbu v prechodových pasážach. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyspelá civilizácia sa domnievala, že v dávnej histórii žili na jej území nekultúrni barbari. Aby zistila, že jej predkovia kultúrni boli a že v skutočnosti a prítomnosti sa nachádzajú v dobe, kedy o humanizme nemôže byť ani reči. A preto treba dôkazy o kultúre minulosti zachovať možno pre lepšie zajtrajšky a lepšiu spoločnosť. The Dig je možno až príliš rodinný a príjemný film, obohatený o milostnú zápletku, ale prečo mu to vyčítať, keď má myšlienku, skvelých hercov, inteligentný scenár a nepôsobí ako gýč. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Peggy Preston (Lily James) byla součástí týmu profesionálních archeologů vedených Charlesem Phillipsem z university v Cambridge, který převzal po Brownovi vedení vykopávek. Mezi další členy této skupiny patřil například odborník na prehistorii jeho rodného Walesu W. F. Grimes (Arsher Ali), dále archeolog Osbert Guy Stanhope Crawford nebo Peggyin manžel Stuart Piggot. Právě oni otevřeli pohřební komoru, kde nalezli množství pozoruhodných anglosaských artefaktů (z nichž je asi nejproslulejší bohatě zdobená helma), nikoli však tělo. Kdo zde byl původně pohřben se stále nepodařilo s jistotou určit, ale jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů je král Rædwald, vládce království Východní Anglie cca v letech 599–624, popřípadě jeho syn Eorpwald. (J.F.B.)
  • Natáčet se začalo v říjnu 2019 v Shacklefordu, Surrey a částečně i v blízkosti Sutton Hoo v Suffolku, kde skutečný Basil Brown (Ralph Fiennes) učinil svůj objev. (J.F.B.)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama