Reklama

Reklama

Neskutečná Anna

(seriál)
  • USA Inventing Anna
Trailer 1
USA, 2022, 10 h 8 min (Minutáž: 59–83 min)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Odvážná podnikatelka, nebo mistrná podvodnice? Novinářka zkoumá případ Anny Delvey, která si jako údajná dědička obrovského jmění naklonila newyorskou smetánku. (Netflix)

Recenze uživatele Awer k tomuto seriálu (2)

Neskutečná Anna (2022) 

super duper materiál, který je prostě too cool, aby to byl úplný propadák. První dva díly jsou hrůza, skoro se nedají překoukat. Pořád sledujete novinářku, která není ta nejvíc likeable osůbka ve vesmíru. Zoufáte si, že seroš o super duper Anně bude ve skutečnosti fakt příběhem o tom, jak tahle zoufalá manželka s pohaslou kariérou v magazínu, co už taky pamatuje lepší časy, honí hrou na všechny strany svůj kredit, aby mohla být něčím víc, a servíruje světu i nám coby diváctvu pravdu o Anně Delvey, jíž nazřela a prakticky i vytvořila. "Jenže to unikátní a zajímavý tvořila ta (ne)podvodnice, ne ona!", máte skoro chuť křičet na monitor. Krom toho celý koncept Scriberie, kam neproniká hluk ze zbytku open officu, která je totálním světem pro sebe samý a kterou tvoří samý ty "ne the most likeable" typy, hustokrutej hollywoodskej tým investigátórů, co dostávaj nápady, které VŠECHNO MĚNÍ, kdykoli se začne měnit hudba. To samé novinářská návštěva, jíž nutno "týdny vyjednávat" a hle, naráz je to potřeba, tak to jde hned. Podobně stačí jen tak přijít za advokátem a po formální chvilce odmítání poskytne každý materiál... Brr, fuj, to všechno bylo už předevčírem starý. Napříč seriálem jsou příšerné i nucené narážky na "surreálně odlišný svět bohatých" a vysloveně ubohé jsou narážky na "lůzu líných odborů" (ač je obdivuhodná odvaha nechat být tou línou Afroameričanku, jíž nejen pro PC, ale i v kontextu děje máte mít jakože asi rádi). Nefunguje ani paradigma "obrovského světového příběhu" střetávající se s jeho provincialitou a ztraceností ve světě, jež je plný jiného dění. Od pátého dílu přesto přichází zlom a je obecně lepší, když je druhá půlka "ta dobrá". Čověk taky začíná chápat, že naší horlivé novinářce opravdu jde o nějaké komplexní uchopení, byť na můj vkus stále až nekriticky maternalistické. Stejně tak vy, pokud jste to teda nevěděli už před prvním dílem, přestáváte fandit tomu, "aby nebyla podvodnicí", a začínáte fandit tomu porozumění. A takhle to celkem funguje, byť tu a tam přicházejí další a další banální floskule a simplifikace. Postavu Anny to nakonec uhraje – poměrně nebanálně. Což je jádro pudla a stačí mi to na to, abych říkal, že je to super seriál, "jen" s brutálními problémy. ()

Život na vysoké noze (2022) (E01) odpad!

Tohle je prostě tak neskutečná přehlídka filmařských klišé, tak zabitý námět, tak hrůzně odrazující první díl seriálu... Jasně, že bych to nenatočil líp. Ale hodně jsem se na to těšil a minimálně v té první epizodě je to natočený blbě, to poznám. "Strašlivě napínavé" levné obraty, parta čtyř super duper investigátorů vytržených z okolního světa, jejíž kinematografická účelnost umřela před padesáti lety, a ta neustálá rádoby hustota, kterou v pár kratičkých sekvencích dokážete považovat za autentickou, ale nakonec slouží jen k tomu, abyste viděli, jak se laťka ani netřese, protože celý ten flop se odehrál hluboko pod ní... Bída, strašná bída, anachronismus, čiré sorokinství. ()

Související novinky

Neskutečná Anna skutečně zbohatla, teoreticky

Neskutečná Anna skutečně zbohatla, teoreticky

13.02.2022

Předstírej, dokud to nedokážeš. S takovou myšlenkou Anna Sorokin, jejíž skutečný příběh je předmětem novinky Netflixu Neskutečná Anna, přišla do Spojených států a několik let si žila jako královna.… (více)

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

Seriálový Bridgerton se rozrůstá

17.05.2021

Seriálový hit Bridgerton streamovací služby Netflix se kromě nedávno potvrzených tří dalších řad dočká čerstvě také spin-offu. Ten zástupci Netflixu potvrdili před pár dny a děj se tentokrát zaměří… (více)

Reklama

Reklama