Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byli jako šelmy, které neznají slitování... Nevada, 1885. Kovbojové Gil Carter a Art Croft společně přijíždějí do malého města právě v okamžiku, kdy obyvatele vzruší zpráva, že někdo zabil farmáře Larryho Kinkaida a ukradl jeho dobytek. Protože šerif není přítomen, rozhodnou se někteří muži, že zákon vezmou do svých rukou. Jsou přitom přesvědčeni, že pachatelé činu nepatří mezi zdejší osadníky. Do čela skupiny pátrající v okolí po vrazích, se postaví bývalý vůdce jižanské armády, major Tetley, který nehodlá mít s nikým žádné slitování. K nim se nakonec připojují také Gil a Art, přestože mají odlišný názor… Příběh zpochybňující právo na lynčování plný emocí a násilí neopakovatelným způsobem natočil režisér William A. Wellman (Zrodila se hvězda, Žluté nebe). Jeho western je dodnes považován za mistrovské dílo, děj je doslova nabitý akcí, přitom nenabízí idylický pohled, zdůrazňuje morální otázky a odlišnost názorů jednotlivých postav. V uchopení tématu i jeho zpracování předběhl dobu, kdy vznikl. Velkou zásluhu na jeho působivosti a dynamičnosti nesporně má také legendární kameraman Arthur C. Miller. Postavu čestně a morálně uvažujícího Gila hraje Henry Fonda, Anthony Quinn ztvárnil roli nezkrotného Mexičana Juana Martíneze a Dana Andrews vytvořil nezapomenutelnou úlohu Donalda Martina. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

classic 

všechny recenze uživatele

LEGENDARY MASTERPIECE PSYCHOLOGICAL WESTERN,ktorý ma tak zrazil svojim pojatím k zemi,ako by som vypil hektolitre alkoholu o jednom chlapíkovi Larrym Kinkaidovi,ktorého považujú za mŕtveho kvôli tomu,že ho mali tohoto farmára zabiť a okradnúť mu dobytok...A títo dementi si absolútne nič neoveria... A tak po tejto správe sa veľa miestnych mužov rozhodne vziať zákon do vlastných rúk,a pritom si neuvedomujú,čo činia... Pánečku na to,že toto extra dielo od Williama Wellmana trvá len 75 minút udejú sa tu také extrémne udalosti,že na konci snímku som si pripadal ako obarený čajom... K tejto nemilej hnusnej po krvi bažiacej bande sa pridáva aj HENRY FONDA ako kovboj Gil Carter spolu s parťákom,ktorí budú účastníci INCIDENTU v tzv.procese s tromi „obvinenými”s tejto vraždy... Tí obvinení sú DANA ANDREWS a ANTHONY QUINN,pričom Juan je až moc pokojný,čo sa deje a Donald Martin má nervy v kýbli...Ďalej,t.j hrdlorezi: Títo ľudia mali kamenné srdce,našla sa skupina siedmych z nich,klasika medzi nimi Henry,ktorí s touto fraškou chceli niečo urobiť,ale nedalo sa,len sa prizerali a potom na konci čítal dopis,ktorý napísal Donald na rozlúčku... KAMERA ARTHURA C.MILLERA čoraz viac zdôrazňuje,čomu sa už nedá predísť.Dusná atmosféra ako HROM!!! Chceli sa klasicky riadiť tým,čo káže Zákon a Poriadok,len akosi pozabudli na jeho hlavnú podstatu:„Nebrať ho do vlastných rúk,ale poskytnúť im právo sa obhajovať,kde do popredia sa vkráda slepá spravodlivosť,násilie,lynčovanie,emócie...” Jeden z najlepších filmov,aké som za posledné mesiace videl... ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

28 rozhněvaných mužů. Tyhle filmy ze soudního prostředí mi hodně sedí. Inteligentní dialogy, úvahy o vině a nevině a morální přesah. Kvality 12 rozhněvaných mužů to, díky lehčí naivitě, nedosahuje. Ale s přihlédnutím k žánru a době vzniku filmu, byla určitá porce naivity asi nutností. Což se prokázalo tím, že film byl ve své době poměrně propadák. Pro mě však rozhodně skvělý film, který si imho místo v top 250 imdb zaslouží! I když jsem evidentně jediný kdo si to myslí. :) ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pro mě celkem zklamání. Čekal jsem nějaký drsný příběh, plný krutosti a bezmocnosti, něco jako "Kladivo na čarodějnice" ve westernovém kabátě. Toho jsem se i dočkal, ovšem až v druhé polovině vyprávění. Ta první je plná keců o ničem a hádek jestli je to správně nebo ne, jestli počkat na šerifa, nebo jestli vyrazit. Až ve chvíli, kdy naleznou ony tři muže se film rozjede a je celkem zajímavý, plný dusné atmosféry. A konec rovněž potěšil, čtení dopisu v baru je silná scéna (i když....inu, 40. léta) a Červená řeka nikdy nezněla tak smutně, jako v samém závěru filmu. Henry Fonda byl ve své roli skvělý, i když na svoji větší příležitost teprve čekal. "Jízda do Ox-Bow" není špatný film, ale hodně mě navnadilo zdejší hodnocení a text distributora. Dle mého se nejedná o žádnou extra klasiku, ale o malý průměrný koukatelný krátkodechý a nadhodnocený western. 55%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jsme zlí a tvrdě spravedliví! Jé, co jsme to provedli... Ta zaujatost přehnaně nesympatických vůdčích postav je vykonstruovaná a nevěrohodná a kontrast s čestným Fondou velmi protivný. Režisér Wellman naštěstí neroztahoval prostou zápletku na neúnosnou míru a vše včas ukončil, takže nehrozí katastrofa, ale jinak je tahle moralita jenom slabým odvarem všeho, co jsem na téma spravedlnosti viděl. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jízda do Ox-Bow je netradiční western, kde nejde o přestřelky, ale o morálku. Akci nahrazují dialogy a místo odpočinkového filmu na večer jde právě o silné morální poselství. Děj se odehrává v roce 1885, kdy se Divoký západ pokouší pomalu zcivilizovat a někteří lidé se snaží dodržovat pravidla a zákon. Když někdo něco ukradne a někoho zabije, měl by stanout před soudem, nebo je lépe ho rychle dopadnout a pověsit jako za starých časů? Film je o tom, jak je ošemetné vzít spravedlnost do svých rukou. Ještě pár dnů po filmu mi v hlavě rezonovaly zajímavé myšlenky. Drobná výtka je jen za slabší rozjezd, který by mohl někoho odradit. Odradit jsem se nenechal a dostal jsem výtečně gradovaný příběh se silným závěrem. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Henry Fonda bol vo všeobecnosti nešťastný z kvality filmov, natáčaných počas kontraktu so spoločnosťou 20th Century Fox. Len v prípade dvoch filmov z tohto obdobia vyjadroval svoju spokojnosť s účinkovaním v nich. Okrem The Ox-Bow Incident to bola aj snímka The Grapes of Wrath (1940). (beso74)
  • Henry Fonda, který měl vojenský odklad, se ihned po natočení tohoto snímku dobrovolně přihlásil do Amerického vojenského námořnictva. (Kulmon)

Reklama

Reklama