Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dĺžka filmu mi neprekáža, pokiaľ nie je dôsledkom zdĺhavosti. A tento zdĺhavý bol. Okrem toho to bola komédia, pri ktorej som sa iba párkrát pousmial. Zápletka mohla byť zaujímavá, ale nedostatok tempa a odbiehanie od témy ju pochovalo rýchlejšie, ako Armbruster s Pamelou svojich rodičov. Škoda. Vo filmoch Byt a Niekto to rád horúce dopadla dvojica Wilder-Lemmon oveľa, oveľa lepšie. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

A: Mladenci, vite jiste ze je to Ischia? B: Naprosto jiste pane!! A: Vite hrozne nerad bych pristal v Africe. B: Ta by byla vetsi pane!. A: A nebude to ostrov nekde u Recka? B: Ne pane, Recko je vic nalevo. A: To neee, dokud ja jsem na ministerstvu zahranici. . . . ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná komedie Billyho Wildera, kterou by měla hollywoodská studia povinně promítat všem začínajícím filmařům, aby si konečně uvědomili, že romantická komedie nemusí být vždycky jen přeslazená obehraná nuda. Jednoduchá, ale o to chytřejší zápletka, svěží humor, skvělí herci (naprosto kolosální Clive Revill jako ředitel hotelu), to vše v nádherném prostředí italské Ischie a máme tu nadmíru povedenou oddechovku, která plyne s takovou lehkostí, že si ani nevšimnete, že jste s filmem strávili krásných 140 minut. BTW Všimli jste si scény, kdy poslíček nese Jacku Lemmonovi na ramínku vyžehlené trenýrky? Tenhle vtip si vypůjčil o mnoho let později Chris Columbus do filmu Sám Doma 2 :-) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder umí. Tyhle milostné nesmysly mě nikdy nebraly, nicméně tento romantický příběh Jacka Lemmona a jeho lehce boubelaté prázdninové kamarádky se mi docela líbil. Navíc k němu bylo přidáno několik úsměvných momentů s vhodnou hudbou, takže celek není vůbec špatný a i moje neromantická duše ty 3* dát prostě musí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak z tejto komédie musela byť v roku 1972 cirkev úplne na vetvy. Romantika o človeku, ktorý nachádza šťastie mimo rodinu (a ešte ukazuje holú riť). Ale možno to brala s rezervou tak, asi ako každý divák. Avanti! je geniálny v jednotlivostiach a pri niektorých fórikoch som sa aj nahlas zasmial, najma riaditeľ hotelu je neprekonateľný, lenže pojem romantická komédia a dĺžka cez dve hodiny jednoducho nejdú dokopy. Divák sa už potom k filmu nebude vracať ako k milovanej klasike tak často. Našli by sa pasáže, ktoré ubiehajú trošku pomalšie a s vtipom to drhne. Nás môže tešiť aj vydarený český dabing, je to akási čerešnička na torte, len tá torta nie je po celý čas chuťovo dokonalá. Film o tom, že história sa môže opakovať a my s tým nič neurobíme :). Asi to bude osud.... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Když se ztratí těla z márnice, tak Wendell Armbruster (Jack Lemmon) křičí: „Kdo myslíte, že ta těla ukradl, dr. Christiaan Barnard?“ Christiaan Barnard byl jihoafrický chirurg, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srdce. (sator)
  • Naprosto bez debat bylo obsazení Wendella Armbrustera Jr. – ostatně Jack Lemmon už předtím čtyřikrát s Billym Wilderem spolupracoval. Společně s Juliet Mills (Pamela) pak vytvořili jedno novum – poprvé se v režisérově filmografii objevila nahá scéna, ovšem skvěle vyšperkovaná jediným „oděvem“, jenž po plavbě v zálivu Lemmonovi zbyl. Jeho snaha zakrýt Pameliny vnady ponožkami je jednou z kultovních scén filmu. Ostatně Juliet Mills k tomu podotkla: „Pokud už člověk musel natočit nahou scénu, Jack byl perfektním partnerem. Myslím, že byl víc nervózní než já, ale choval se legračně a pomohl mi se přes to přenést.“ (classic)
  • Partitúra obsahuje a adaptuje niekoľko klasických talianskych piesní, vrátane „Palcoscenico“ (Sergio Bruni, skladatelia E. Bonagura, Chianese), „Senza Fine“ (Ornella Vanoni, skladateľ G. Paoli ), „Un'ora sola ti vorrei“ (Nuccia Natali, skladatelia P. Marchetti a U. Bertini) a "La Luna" (Milva, skladatelia Detto Mariano a Don Backy). (Arsenal83)

Reklama

Reklama