Reklama

Reklama

Eso v rukávu

  • USA Ace in the Hole (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh neúspěšného novináře, který začne pracovat pro okresní noviny v Novém Mexiku, protože už ho jinde nechtějí. Když náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí velkou příležitost k návratu mezi žurnalistickou elitu. Věrný heslům "dobrá zpráva, žádná zpráva" a "špatná zpráva se prodává nejlíp" zorganizuje záchrannou akci takovým způsobem, aby mohl exkluzivními materiály co nejdéle zásobovat lačné noviny. Na opuštěném místě staré indiánské památky vypukne obrovský mediální cirkus s podporou tisíců čumilů, kteří se přijedou podívat i s rodinami na cizí neštěstí a hrdinskou práci záchranářů a tisku". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mam proste pre stare noiry 40. a 50. rokov stale slabost, a tentokrat padla moja volba na Ace in the Hole od rezisera Billy Wildera /Sunset Boulevard, Ztraceny Vikend/. Filmu dominuje hlavne Kirk Douglas ako neuspesny novinar, ktory objavenim zavaleneho cloveka chce sa vratit na novinarske vyslnie a v style "spatna sprava sa predava najlepsie" zorganizuje velkolepu zachrannu akciu. Ktora ma samozrejme sluzit len na jeho vytiahnutie na vrchol slavy. Dialogy ako v kazdom noire su patricne cynicke, herecke vykony najma Kirka Douglasa su vyborne, ciernobiele filmarske zobrazenie reality je stale pre mna maximalne fascinujuce a zaujimave. Uzival som si tento noir a film vyborne zobrazuje aj novinarsku vychcanost : pod pokryvkou ludskosti a dobreho spravania sa skryva len pragmaticky a dost surovo uvazujuci clovek, ktory sa chce vysvihnut na vyslnie, a ako pomocku vyuzije cudzie ludske nestastie. Preco si myslim, ze ani o vyse 60 rokov sa praktiky prakticky vobec nezmenili, menia sa len akteri? 95 % ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Trefné, účinné, nestárnoucí. Většina amerických filmů oslavuje novináře coby zvěstovatele krutých pravd a nezákonných machinací, Wilder zde poukázal na jejich druhou, temnější a pravdivější tvář - tvář nelítostných štvanců, kteří neváhají pro svůj velký článek hazardovat s lidským životem, navíc v neopakovatelném podání brilantního Kirka Douglese. Na svou dobu ještě ostřejší a více nesmlouvavá kritika mediálních praktik než o celých 64 let novější Fincherova Gone Girl, zářný důkaz toho, že v dobách poválečného Hollywoodu zkrátka dokázali filmaři s jednoduchým námětem i kompozicí vykouzlit důležité a stále aktuální myšlenky.... ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Excelentni scenar bravurne zpracovany Billy Wilderem a Kirk Douglas jako slizky novinarsky frontman. Duo k pohledani, zatim jsem nevidel spatny film ani jednoho z nich. Ace in the Hole je velmi chytry a originalni drama o hyenismu v novinarske branzi, ve ktere je clanek nadevse. Dnes jsou sice noviny uz totalne pase, ale o to zajimavejsi byl tenhle krasne retrospektivni pohled do doby, kdy byla novinarska sfera jeste v plne forme a exklusivni clanek mel hodnotu zlata. 8/10 ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Eso v rukávu je ukázkový příklad, kam až může zajít novinářská snaha dosáhnout senzace. Příběh o znovu vzestupu bývalého špičkového novináře, který proslul svojí vlastností upravovat příběhy k obrazu svému. V tomto případě využívá svých zkušeností k vytvoření celostátní senzace, ta však má za následek ohrožení života zasypaného hledače pokladů. Ukázkový příklad, kam až může zajít sobeckost a chamtivost v dobově působivém balení s Kirkem Douglasem coby vychytralým reportérem prahnoucím opět po vrcholu v čele. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas se nebál a je to strašně dobře, protože postava, kterou zde zahrál, je postavou veskrze hnusnou, a právě to u ní převládá. Nakonec, celý film je o tom, jak dokáže být člověk hnusný. Skvělý herecký výkon ve skvělé režii skvělého scénáře. Tohle jsou filmy, kdy si snadno uvědomíte, jak odporné je být člověkem. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Film v době svého vydání obdržel negativní recenze a studio prodělalo. Bez svolení Billyho Wildera byl proto název změněn na The Big Carnival (Velký karneval), aby se zvýšily tržby z filmu, ale ani to nefungovalo. Po úspěchu dalšího Wilderova filmu Stalag 17 odmítl Paramount vyplatit Wilderovi jeho podíl se zdůvodněním, že si nechávají peníze, které prodělali na předchozím filmu. (liquido26)
  • Obyvatelé Gallupu v Novém Mexiku byli najati jako komparz. Každý z nich dostal 75 centů na hodinu (točilo se deset hodin denně) a ti, kteří přivezli auto, dostali ještě tři dolary navíc. (liquido26)
  • Kirka Douglasa si spoločnosť Paramount Pictures požičala od Warner Bros. a za stvárnenie hlavnej postavy mu bol zaplatený honorár vo výške 150 000 dolárov. (westerns)

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama