Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná komédia o manželstve, vernosti a hlavne o predstavivosti. V tej predstavivosti hlavného hrdinu vznikajú dramatické príbehy, ktoré predčia aj skutočnosť, že v posteli má Marilyn. Spústa dobrých fórov, pobavil som sa. –––– Oblečení je náš nepřítel. Bez oblečení by nebylo nemocí a válek. –––– Všechno je senzační: ženatý muž, klimatizace, šampaňský, brambůrky. –––– Blondýnka v kuchyni... Možná je to Marilyn Monroe. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Marilyn byla nádherná, co se o tom dá jiného napsat? Nevadila mi dokonce ani teď, když hrála přihlouplou naivní modelku, ačkoliv být to moje známá, tak mi leze svým chováním hrozně na nervy... Překvapilo mě, že před ní Tom Ewell neustoupil do pozadí, právě naopak, čímž se zasloužil o vtipnost většiny scén (víc mě dokázal pobavit jen pan šéf, když Richard žádal o dovolenou). Byl vynikající a měl v sobě zvláštní kouzlo. Potěšila mě legendární scéna v bílých šatech a také zmínění jména Marilyn Monroe v závěru filmu. Jen jediné mi vadilo - proč jen ona musí mít tak špičatá prsa? S kulatými by byla dokonalá, ty pahorky mi překáží :D ()

Reklama

Liqid 

všechny recenze uživatele

Nejznámější film s Marilyn Monroe. Toto je ten osudný snímek, který dnes zná celý svět. Bohužel v době jeho vzniku byla Marylin provdána za baseballistu DiMagia (nebo jak se ten talian píše) a následoval rozvod. To ale nic nemění na tom, že si tento snímek vždy rád pustím. MM má v sobě úžasnou energii a občas až neurotický Mr. Sharman ji skvěle doplňuje. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Už s tím Karlem začínám nudit, já ho dokonce pletu i do amerického filmu z padesátých let :). Ale Tom Ewell (neuvěřitelně parádní výkon!) mi v postavě Richarda Shermana strašně připomněl Rodenovu roli ve Velkolepém paroháči. Hlavně v jedné z nejpodstatnějších myšlenek filmu, že totiž fantazie některých lidí nezná hranic a dokáže je natolik zmást a přesvědčit o vlastní pravdě, že už jim tyhle představy nikdo nevyvrátí, a pokud ano, tak to dá těm dotyčným skutečně velkou práci. Paradoxem zůstává, že čím více představ a chybných dedukcí v hlavě máte a přemýšlíte o nich nebo je řešíte, v podstatě vám kolem nic nehrozí a nic se neděje. Jakmile se však dostanete do klidu a o ničem přemýšlet nebudete, jistojistě se nějaká z vašich původních obav vesele splní. Slaměný vdovec je zajímavou sondou do života muže středního věku, který je přesvědčen o svých pravdách ohledně vlastního vzhledu a vystupování, který zastává velmi úsměvný (mužský) názor na ženy, a který hlavně každodenně bojuje s vlastní bezmeznou fantazií. Ozdobou této podařené komedie je jako vždy nááádherná, kouzelná, úchvatná a dokonalá Marilyn Monroe, která mě znovu ujistila, že oplývá mj. vynikajícím komediálním talentem. Scény s balením Rickyho pádla a nutná návštěva domnělého milence Richardovy manželky Toma McKenzieho a následná konverzace mezi Richardem a Tomem jsou podle mě ty nejvtipnější scény z celého filmu, který jsem už viděla snad stokrát. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Marilyn Monroe... Ne, teď nebudu pět ódu na její krásu... Ona mi totiž celý tenhle film zkazila. Její pištící naivní panenka je takovým způsobem nepříjemná, že jsem se přes to zkrátka nedokázal přenést. Za sexsymbol jsem ji nikdy nepovažoval a považovat nebudu - a za herečku už vůbec ne. Netvrdím přesto, že by se na Slaměného vdovce nedalo dívat. Tom Ewell, s nímž jsem dosud neviděl jediný snímek, mě mile překvapil, Wilderův scénář v několika momentech vážně rozesmál ("Dokud nejste ani schopen někoho terorizovat, radím vám, vyhýbejte se něčemu tak složitému jako je vražda."), jenže... Vy víte. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Ve scéně, kdy Marilyn jde po schodech o patro níž za svým sousedem v noční košili s kladivem v ruce, jí Billy Wilder vytknul, že nemá mít podprsenku. Marilyn Monroe se poté nezdráhala dokázat, že ji opravdu nemá. (Pavlínka9)
  • V červnu 2011 byly později kultovní bílé šaty Marilyn Monroe vydraženy za 4,6 milionů amerických dolarů, což byla i v roce 2013 rekordní suma. Po zdanění a zpoplatnění se cena vyšplhala na 5,5 milionů amerických dolarů. Cena šatů převýšila předchozí rekord, a to „little black dress“ Audrey Hepburn ze Snídaně u Tiffanyho (1961), které byly vydraženy za 923 000 amerických dolarů. (bfa)
  • Počátkem 80. let plánovalo studio 20th Century Fox natočit remake snímku s Al Pacinem v roli Richarda Shermana a Melanie Griffithovou v roli jeho partnerky. K realizaci však nakonec nedošlo. (Karlos80)

Reklama

Reklama