Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

sheen 

všechny recenze uživatele

Tak to byla naprostá pecka, jeden z nej westernů, které jsem viděl. Film ani po těch dlouhých letech neztratil nic ze svého kouzla jak to mnohdy bývá. Gregory Peck je opravdu herecký velikán a legenda. Jean Simmons jsem si okamžitě zamiloval, upoulata mě již v Spartakovi a Kruté noci. Přestřelek je tady opravdu pomálu ale zato je tady hodně práce s postavami. Ano, je to dlouhé ale ani náhodou nudné nebo natahované. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Romantický western, ve kterém se téměř vůbec nestřílí. Viděl jsem tento snímek zhruba před dvaceti lety a právě Velká země ve mně probudila lásku k tomuto žánru a díky tomuto snímku jsem začal objevovat další a další příběhy zaprášených kovbojů s kolty proklatě nízko. Trochu delší stopáž není v tomto případě na škodu a i když se toho ve filmu tolik neodehraje, tak nenudí a budí divákův zájem. Gregory Peck, jako gentleman, nemá chybu a Charlton Heston, coby drsný, ale rovný předák, taktéž. Jejich pěstní souboj, je jednou z ozdob snímku, který se odehrává v opravdu hodně rozlehlých pláních. Legendární znělka sem výborně pasuje, stejně jako vynikající dabing ještě Československé televize, se kterým jsem tento western viděl. Takzvaná povinná četba - pro fanoušky žánru určitě. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Určitě western, který si zaslouží pozornost, ale rozhodně bych ho nekladl na stejnou výši, jako Sedm statečných či Tenkrát na Západě. V zásadě tu není nic, co by z tohoto, poněkud netradičního, westernu dělalo klasiku. Nicméně i tak se jedná o poutavý příběh chlapíka, který se snaží najít své místo v nové zemi, který i přes sáhodlouho stopáž plyne příjemným tempem. Hereckému obsazení samozřejmě vévodí Gregory Peck a nádherá Jean Simmons a potěší i Charlton Heston v ne úplně kladné roli, což je u něj docela nezvyk. 80% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně čistě odvyprávěná věc, která věnuje spoustu prostoru všemu podstatnému - zápletce, postavám, jejich motivacím a vztahům mezi nimi. Málokdy člověk narazí na tříhodinový demýtizační western z období klasického Hollywoodu, který jde (zcela nenásilně) do hloubky a vše v něm dává dokonalý smysl. Minimálně v tomto ohledu bych se nebál Williama Wylera označit za Jamese Camerona své doby - bez ohledu na to, jak velký film tvořil, smysluplnost příběhu pro něj byla naprosto stěžejním aspektem. Pro mnoho dnešních diváků asi bude Velká země zbytečně rozvleklá, příliš "uvolněná" a bez pořádného náboje (okázalými "silnými" scénami se zde rozhodně neplýtvá), jako dílo z konce 50. let je to ale naprostý masterpiece. A Gregory Peck a Burl Ives (Oscar za vedlejší roli) jsou ve svých (skvěle napsaných) rolích absolutně perfektní... 80 % ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Všetko je to lager than life, i pästiarsky súboj je snímaný pomaly a z diaľky, aby vynikla grandiózna americká príroda. The Big Country je dozaista monumentálny western ale to skôr svojou širokouhlou kamerou a zábermi na vyprahnuté prérie amerického stredozápadu ako dejovým oblúkom, ktorý by vystačil na 90 minútový film. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Režisér Wiliam Wyler absolútne nenávidel hudbu Jeroma Morossa, ktorú zložil pre tento film, a trval na najatí iného skladateľa. Ale diváci boli tak nadšení z hudby, najmä z tej úvodnej, že hlavná hviezda a koproducent Gregory Peck presvedčil Wylera, aby ustúpil. Tak sa nakoniec aj stalo a Moross bol nakoniec nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. (westerns)
  • Burl Ives (Rufus Hannassey) měl v době natáčení 47 let. Ve skutečnosti byl tedy jenom o 11 let starší než Chuck Connors (Buck Hannassey), který hrál jeho syna. (džanik)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama