foto

Jackie Cooper

  • nar. 15.9.1922
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 3.5.2011 (88 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jackie Cooper se na filmovém plátně poprvé objevil v roce 1929 v mikrokomedii BOXING GLOVES, promítané v rámci výchovného programu OUR GANG, v němž Jackie účinkoval do roku 1931. Chlapcův strýc, režisér Norman Taurog, mu pak svěřil hlavní roli v komediálním dramatu SKIPPY, natočeném v tom samém roce. Za postavu Skippyho Skinnera obdržel Jackie nominaci na Oscara a je nejmladším hercem v historii, kterému se dostalo této pocty. Když v roce 1982 vydal Cooper svou autobiografii, její titul PLEASE DON´T SHOOT MY DOG je odkazem na děj tohoto snímku.

Role Skippyho učinila z devítiletého chlapce filmovou hvězdu. Diváci ho pak mohli vidět ve filmech s ostříleným hereckým esem Wallacem Beerym THE CHAMP (1931), THE BOWERY (1933), a OSTROV POKLADŮ (1934). V komedii Willarda Macka BROADWAY TO HOLLYWOOD (1933) účinkoval s dalším dětským hercem, o dva roky starším Mickeym Rooneym. Do roku 1940 čili do své plnoletosti si tento herec zahrál ve více než padesáti filmech. Pak jej ale potkal tradiční, obvyklý problém dětských hvězd. Vstup do dospělosti a tím i úbytek hereckých příležitostí.

Po válce už hrával pouze nevelké role vesměs v televizi. Vyzkoušel si i režisérskou profesi - poprvé v roce 1961 v komediálním seriálu HENNESEY (1959-1962), v němž zároveň hrál titulní roli. Režíroval také některé epizody kultovního seriálu M.A.S.H. (1972-1983) i krimiseriálů THE ROCKFORD FILES, MAGNUM, CAGNEYOVÁ a LACEYOVÁ či SIMON A SIMON.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Režijní filmografie

Filmy

1987 Ladies, The (TV film)
1985 Izzy and Moe (TV film)
1984 Go for the Gold
Night They Saved Christmas, The (TV film)
1982 Family in Blue (TV film)
Moonlight (TV film)
Rosie: The Rosemary Clooney Story (TV film)
1981 Leave 'em Laughing (TV film)
1980 Marathon (TV film)
Rodeo Girl (TV film)
White Mama (TV film)
1979 Sex and the Single Parent (TV film)
1978 Dokonalí gentlemani (TV film)
Having Babies III (TV film)
Rainbow (TV film)
1972 Stand Up and Be Counted

TV seriály

1989 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Sněžení (S02E10)
Bok po boku (S02E09)
1988 Superboy (TV seriál)
Supercarrier (TV seriál)
1986 Sledge Hammer, policajt s.r.o. (TV seriál)
1984 Glitter (TV seriál)
1981 Cagneyová a Laceyová (TV seriál)
Simon & Simon (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1979 Trapper John, M.D. (TV seriál)
1978 The White Shadow (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
1976 Feather and Father Gang, The (TV seriál)
Holmes and Yo-Yo (TV seriál)
Letka černých ovcí (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1974 The Rockford Files (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Vybraní lidé (S02E19)
1973 M*A*S*H (TV seriál)
Pouze pro důstojníky (S02E15)
Žhavé rty a prázdná náruč (S02E14)
Inkubátor (S02E12)
další epizody (12)
1971 McMillan & Wife (TV seriál)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2006 Superman II: Verze Richarda Donnera
1987 Superman 4
Vzdávám se
1983 Superman 3
1980 Superman 2
1978 Superman
1977 Operation Petticoat (TV film)
1976 Růžový panter znovu zasahuje
1975 Journey Into Fear
Mobile Two (TV film)
The Invisible Man (TV film)
1974 Chosen Survivors
Day the Earth Moved, The (TV film)
Doctor Dan (TV film)
1972 Astronaut, The (TV film)
1971 Maybe I'll Come Home in the Spring (TV film)
The Love Machine
1968 Stín na zemi (TV film)
1964 Calhoun: County Agent (TV film)
1961 Everything's Ducky
1948 French Leave
1947 Kilroy Was Here
Screen Snapshots: Out-of-This-World Series
Stork Bites Man
1943 Where Are Your Children?
1942 Men of Texas
Soaring Stars
Synkopy
The Navy Comes Through
1941 Glamour Boy
Her First Beau
Life with Henry
Ziegfeld Girl
1940 Gallant Sons
Rodeo Dough
Seventeen
The Return of Frank James
1939 Scouts to the Rescue
Streets of New York
The Big Guy
The Spirit of Culver
Two Bright Boys
What a Life
1938 Gangster's Boy
Newsboys' Home
That Certain Age
White Banners
1937 Boy of the Streets
1936 The Devil Is a Sissy
Tough Guy
1935 Dinky
O'Shaughnessy's Boy
1934 Ostrov pokladů
Peck's Bad Boy
1933 Broadway to Hollywood
Lone Cowboy
The Bowery
1932 Divorce in the Family
Hollywood on Parade No. A-3: Down Memory Lane
When a Fellow Needs a Friend
1931 Bargain Days
Helping Grandma
Love Business
Skippy
Sooky
The Champ
The Christmas Party
Young Donovan's Kid
1930 Bear Shooters
First Seven Years, The
Las fantasmas
Pups Is Pups
School's Out
Shivering Shakespeare
Teacher's Pet
Tough Winter, A
When the Wind Blows
1929 Bouncing Babies
Boxing Gloves
Fox Movietone Follies of 1929
Moan & Groan, Inc.
Sunnyside Up

TV seriály

1989 For Jenny with Love (TV seriál)
1975 Mobile One (TV seriál)
1973 Columbo (TV seriál)
Kandidát zločinu (S03E03)
1964 The Twilight Zone (TV seriál)
Caesar and Me (S05E28)
1959 Garry Halliday (TV seriál)
Hennesey (TV seriál)
1955 The People's Choice (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
1953 Medallion Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2006 Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman (TV film)
You Will Believe: The Cinematic Saga of Superman
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
2001 Lana Turner... a Daughter's Memoir (TV film)
2000 Child Stars: Their Story (TV film)
Without Lying Down: Frances Marion and the Power of Women in Hollywood (TV film)
1997 Sports on the Silver Screen (TV film)
1995 Inside the Dream Factory (TV film)
Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
1994 The Our Gang Story - a.z.
1990 Hollywood Chronicles
1988 Going Hollywood: The War Years
1986 Classic Comedy Teams
1982 Hollywood's Children - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1943 Screen Snapshots Series 23, No. 1: Hollywood in Uniform
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12
1937 Screen Snapshots Series 17, No. 1 - a.z.
1935 Screen Snapshots, Series 14, No. 1
1934 Hollywood on Parade No. B-6
1933 Hollywood on Parade No. B-5
1932 Screen Snapshots
Talking Screen Snapshots
Voice of Hollywood No. 13 (Second Series), The
1931 Jackie Cooper's Birthday Party

TV pořady

1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1968 The 20th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1960 The 12th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1959 The Revlon Revue (TV pořad)
1949 Floor Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace