foto

Peter Debnár

  • nar. 8.10.1941
    Bratislava, Slovenský stát
  • zem. 8.6.2004 (62 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Slovenský divadelný, filmový herec arežisér sa narodil 8.10.1941 v Bratislave. Vyštudoval réžiu na VŠMU v Bratislave, ktorú ukončil v roku 1966. Pôsobil vo viacerých divadlách. Začínal v Žiline (1964-1965) v divadle na Korze až do jeho zatvorenia v roku 1971. Od roku 1971 až do 1990 bol na Novej scéne a po opätovnom založení Divadla Astorka Korzo 90 prešiel opäť tam.

Herec Peter Debnár vždy pôsobil ako veľký "macko". Mal obrovskú postavu, a bol veľký dobrák. Do filmu sa dostal vo filme režiséra J. Lacka VŽDY MOŽNO ZAČAŤ (1961). V 60tych rokoch sa venoval aj réžii, ale neskôr už sa venoval len herectvu. V poslednom ročníku VŠMU ho angažoval P.Bielik vo svojom historickom filme MAJSTER KAT (1966).

To boli roky slobody a uvolnenia čo ukázal aj doteraz uznávaný televízny film pána J. Herza SLADKÉ HRY MINULÉHO LÉTA (1969). Mládenci (Lasica, Satinský, Debnár) si užívajú na ostrove so slečnami. Debnár tu hrá maliara , ktorý maľuje na nahé telo dievčaťa svoje obrazy, je úplne jasné , že tento film mohol vzniknúť iba v tejto uvoľnenej dobe. To isté platí aj o filme J. Jakubiska ZBEHOVIA A PÚTNICI (1968) v ktorom P. Debnár mal možnosť hrať. Ešte na začiatku normalizácie vznikol jeden z dvoch Havettových filmov ĽALIE POĽNÉ (1972). Pre Debnára to bola labutia pieseň v dobrých filmoch.

V sedemdesiatych rokoch už hrával len v seriáloch pre deti, ktoré sa točili v Zlíne. Pán režisér Radim Cvrček mu dal možnosť si zahrať v seriáloch LÉTO S KATKOU (1975) a SAFARI (1986). Neskôr sa objavil v jeho celovečernej rozprávke ZA HUMNY JE DRAK (1982). Jednu z hlavných postáv si ešte zahral aj v koprodukčnom seriály VOJNA VOLOV (1987). Koncom deväťdesiatych rokov začal mať zdravotné problémy, dostal mozgovú porážku z ktorej sa úspešne dostal. Aj napriek tomu sa utiahol do súkromia.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

2003 Dlhá krátka noc (TV film)
1995 Albert, Albert (TV film)
Plášť (TV film)
1994 Spiaca krásavica a Železný princ (TV film)
1993 Kmotor Remenár a kmotor Hrebenár (TV film)
Na Bukvovom dvore (TV film)
Neveselé rozhovory pri sviečkach (TV film)
1992 Jahňa chudobného (TV film)
Mačka domáca (TV film)
Starec a cár (TV film)
1991 Lorenzaccio (TV film)
Mozartiana (TV film)
Rozprávka rozprávok (TV film)
1990 Modrý Jonatán (TV film)
Puto najsilnejšie (TV film)
Sila lásky (TV film)
1989 Barón (TV film)
Domáce strašidlá (TV film)
Mediteránske rozprávky (TV film)
Profesor Raat (TV film)
Čertiská (TV film)
1988 Ale, choď!
Dirigent (TV film)
Hurá za ním
Niekto ako ja (TV film)
Ono a onô (TV film)
Sedem jednou ranou
Zázračná ihla (TV film)
1987 Diera v hlave (TV film)
Nové Pištáčikové dobrodružstvá (TV film)
Počítač (TV film)
1986 Do-re-mi
Príživník (TV film)
Ľudmilka (TV film)
Žarty a žaloby (TV film)
1985 Ako sa husár učiteľom stal (TV film)
Albert (TV film)
Deti (TV film)
Mlynárka z Arcosu (TV film)
Nevera (TV film)
Prípad Archieho Mixa (TV film)
Takmer božský omyl (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Bé rímska trojka lomeno šesť (TV film)
Deti slnka (TV film)
Hra o Maruške (TV film)
Múdra princezná (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Oko za oko (TV film)
Stalo sa v našom mestečku (TV film)
Zločin Arthura Savilla (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
Saša (TV film)
Svadba bude (TV film)
1982 Dedičstvo (TV film)
Delenie majetku (TV film)
Keď radí strach (TV film)
O smelom krajčírikovi (TV film)
Portrét v životnej veľkosti (TV film)
Thibaultovci (TV film)
Valika (TV film)
Za humny je drak
Čudák Zerbino (TV film)
Špina za nechtami (TV film)
1981 Autoservis (TV film)
Hlúpa rozprávka (TV film)
Paradajka za rohom
Počítání oveček (TV film)
Ďuro-Truľo (TV film)
1980 Ach, tá láska pozemská (TV film)
Hlava druhých (TV film)
Janek (TV film)
More v kvapke vody (TV film)
Návrat kráľovho muža (TV film)
Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou (TV film)
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Eugen Onegin (TV film)
Kdo chytá štěstí za pačesy (TV film)
Pericola (TV film)
Platiť sa nebude (TV film)
Pochábeľ (TV film)
Poviem mu to sám (TV film)
Satanov chrám (TV film)
Zeleň kráľ (TV film)
1978 Dievča z jazera
Listy Juliane (TV film)
O nosatom kuchárovi a nohatom drotárovi (TV film)
Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Spolužiak (TV film)
V srdečnom ovzduší (TV film)
Večera (TV film)
Višňový sad (TV film)
Vydierač z poblúznenia (TV film)
Článok na prvú stranu (TV film)
1977 Dravý prúd (TV film)
Humánna povinnosť (TV film)
Medvedík pre bračeka (TV film)
1976 Hurá na letný byt (TV film)
Majster zlodejského cechu (TV film)
Mário a kúzelník (TV film)
Najvzdialenejšia hviezda na nebi (TV film)
Sokovia (TV film)
Vincova fajka (TV film)
1975 O múdrej pekárovej žene (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Čudný človek (TV film)
1974 Madame Favart (TV film)
Serenáda (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Andrea (TV film)
Noc v krčme U veľkého diviaka (TV film)
Piková dáma (TV film)
Príbeh potulného scholasta (TV film)
Rekord (TV film)
Teta z Paríža (TV film)
Vymenená princezná (TV film)
Ďalej to ide ako po masle (TV film)
Šíre more (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Apollón z Bellacu (TV film)
Dotek motýla (TV film)
Klietka plná vtákov (TV film)
Kufor plný zlata (TV film)
Letokruhy
Pohľadnica z mosta (TV film)
Stávka o Leokádiu (TV film)
Zabiják (TV film)
Ľalie poľné
1971 Smútok pristane Elektre (TV film)
Zojka a Valerija (TV film)
Čarodejnica (TV film)
Švédska zápalka (TV film)
1970 Jubileum (TV film)
Ministerstvo mravopočestnosti (TV film)
Svadba (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Improvizácie na Thémato láska alebo Maco Debnár v 36 postavách rôznych (TV film)
Láska neláskavá
Nevesta (TV film)
Sladké hry minulého léta (TV film)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
Tma (TV film)
1968 Román o base (TV film)
Zbehovia a pútnici
Údolie večných karaván
1967 Cézar a detektívi
1966 Majster kat
1964 Soľ nad zlato (TV film)
1963 Ivanov
1961 Vždy možno začať

TV seriály

1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1992 Dlouhá cesta Lukáše B. (TV seriál)
Indické rozprávky (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
Safari za dedinou (E11)
Ping a Pong (E10)
Požiar (E09)
další epizody (11)
1987 Válka volů (TV seriál)
Před mnichovskými branami (E06)
Pomsta (E05)
Trestní výprava (E03)
1986 Safari (TV seriál)
Svadobná cesta (E13)
Korunný svedok (E12)
Safari (E11)
další epizody (13)
1985 Materské znamienko (TV seriál)
Psia pestúnka (E01)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Anatomia Pragensis (E02)
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
Blahostroj (E07)
Spadla z nebe (TV seriál)
Únos (E11)
Výlet raketou (E10)
Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1977 Novinárske rozprávky (TV seriál)
1976 Din a Dan (TV seriál)
1975 Leto s Katkou (TV seriál)
Svadba (E07)
Pohroma (E06)
Kúzelník (E05)
další epizody (7)
1974 Pavol zasahuje (TV seriál)
1973 Bola raz jedna záhrada (TV seriál)
Nápad za milión (E13)
Poklad (E12)
Veľký hrdina (E11)
další epizody (13)
1972 Nikto nie je doma (TV seriál)
Schovávačka (E07)
1971 Sedem múdrych majstrov (TV seriál)
1967 Zrkadlo občana Pokorného (TV seriál)

Dokumentární

1988 Paris Praha Bratislava - vyp.
1981 Výchova na kolesách - vyp.
1973 Galéria v Kovačici - vyp.
Herci-novinári (TV film)

Divadelní záznam

1995 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
1988 Don Juan (divadelní záznam)
1984 Aj múdry schybí (divadelní záznam)
1983 Muž, čo sa podobá levovi (divadelní záznam)
1980 Macbeth (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1989 Zasadanie o smiechu (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1981 Silvester 1981 (TV pořad)
1980 Niečo pre mysli ctnej rozveselenie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce