foto

Jenna Elfman

  • nar. 30.9.1971 (47 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jennifer Mary Butala sa narodila 30. septembra 1971 v slnečnom Los Angeles Sue a Richardovi. Od útleho veku športovala, aktívne sa venovala baletu a súťažnému tancu, no kvôli viacerým vážnejším zraneniam s týmito aktivitami neskôr prestala.

S tancom sa spájali aj Jennine tínedžerské roky na umelecky zameranej strednej škole Los Angeles County High School for the Arts. Divadelnému herectvu sa začala venovať na California State University.

Prvýkrát sa Jenna objavila pred kamerou v roku 1990 pri natáčaní videoklipu ku skladbe HALO od Depeche Mode. Aj vďaka hodinám herectva od Miltona Ketselasa sa čoraz častejšie začala objavovať ako v reklamách, tak aj v televíznych seriáloch. Postupne vystriedala vedľajšie úlohy vo FRESHMAN DORM (1992), THE GEORGE CARLIN SHOW (1994), POINTMAN (1995), THE MONROES (1995), ROSEANNE (1995), MURDER ONE (1996), ALMOST PERFECT (1996) a TOWNIES (1996).

V našich končinách sa nám Jennina tvár azda najviac spája s postavou uletenej a excentrickej Dharmy zo seriálu DHARMA AND GREG (1997). Táto rola jej vyniesla okrem diváckej popularity aj dvojnásobnú nomináciu na Emmy Awards a zisk Zlatého glóbusu. Prvá hlavná úloha vo filme prišla o rok neskôr, v komédii režiséra Todda Hollanda KRIPPENDORF'S TRIBE (1998), kde sa Jenna predstavila po boku Lily Tomlin a Richarda Dreyfussa. Ešte predtým sa však táto vysoká herečka (178 cm) objavila v kriminálnej komédii Georga Armitagea GROSSE POINTE BLANK (1997).

V komédii Rona Howarda EDTV (1999) si zahrala priateľku muža (Matthew McConaughey), ktorý zapredal svoje súkromie televíznej spoločnosti. V roku 2000 prišla ďalšia úspešná romantická komédia, konkrétne režisérska prvotina Edwarda Nortona KEEPING THE FAITH. Jenna ako krásna obchodníčka Anna Riley sa v nej stretáva s dvomi kamarátmi z detstva a okamžite sa stáva objektom ich záujmu. Pointou je, že jeden z nich je kňaz (Edward Norton) a druhý rabín (Ben Stiller).

V kariére ale Jenna nezbiera iba samé úspechy. V roku 2004 získala nomináciu na Zlatú malinu v kategórii „najhoršia herečka“. Komédia LOONEY TUNES: BACK IN ACTION (2003) jej však nakoniec toto nepopulárne ocenenie nepriniesla. Produkčne aj herecky sa Jenna podieľala na tvorbe romance TOUCHED (2004). Televízna spoločnosť CBS pre ňu následne ušila na mieru seriál COURTING ALEX (2006), ktorý však nedosahoval očakávané divácke ratingy a tak bola po piatich mesiacoch jeho výroba zrušená.

Jenna je ďalšou z plejády hollywoodskych hercov, ktorí prepadli scientológii. K tomuto náboženskému prúdu ju priviedol manžel Bodhi Elfman. Zoznámili sa pri konkurze do istej televíznej reklamy ešte v roku 1991 a o štyri roky neskôr sa zosobášili. Od 23. júla 2007 sa tešia z ich spoločného synčeka, ktorý dostal veľmi zaujímavé meno - Story Elias.

atlee

Herecká filmografie

Filmy

2016 Barry
2014 Cesta za štěstím
2011 Bad Mom (TV film)
Booking Agents
Kamarád taky rád
2009 Znovu se zamilovat
Šest žen Henryho Lefaye
2008 Struck
2005 Pohnutí
United
2004 Cliffordovo neobyčejné dobrodružství
2003 Looney Tunes: Zpět v akci
2002 Erotománie (TV film)
2001 Taková rodinná romance
2000 CyberWorld
Méďa Pusinka
Rabín, kněz a krásná blondýna
1999 Ed TV
Venus
1998 Dr. Dolittle
Krippendorfův kmen
Poslední mejdan
1997 Jasný terč
1996 Her Last Chance (TV film)
1993 Double Deception (TV film)

TV seriály

2018 Živí mrtví: Počátek konce (TV seriál)
...I Lose Myself (S04E16)
I Lose People... (S04E15)
MM 54 (S04E14)
další epizody (13)
2017 Imaginary Mary (TV seriál)
Sleep Over (E09)
Last Dance with Mary (E08)
The Ex X Factor (E07)
další epizody (9)
2014 Growing Up Fisher (TV seriál)
Growing Up Fairbanks (E13)
Madi About You (E12)
Secret Lives of Fishers (E11)
další epizody (13)
2013 The Mindy Project (TV seriál)
Mindy Lahiri is a Racist (S02E09)
2012 1600 Penn (TV seriál)
Shameless (TV seriál)
Fiona Interrupted (S02E12)
2009 Mluvme o sexu (TV seriál)
2008 Jmenuju se Earl (TV seriál)
S jiskrou v oku a písní na rtech (S04E06)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
Bratři a sestry (TV seriál)
Noční hra (S01E19)
2006 Courting Alex (TV seriál)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
2002 Dharma & Greg (TV seriál)
The Mamas and the Papas: Part 2 (S05E24)
The Mamas and the Papas: Part 1 (S05E23)
Tuesday's Child (S05E22)
další epizody (12)
2001 Dharma & Greg (TV seriál)
Previously on Dharma and Greg (S05E12)
A Fish Tale (S05E11)
Dream a Little Dream of Her (S05E10)
další epizody (27)
2000 Dharma & Greg (TV seriál)
Boxing Dharma (S04E09)
Charma Loves Greb (S04E08)
Mad Secretaries and Englishmen (S04E07)
další epizody (21)
1999 Dharma & Greg (TV seriál)
Looking for the Goodbars (S03E12)
Lawyers, Beer and Money (S03E11)
Thanksgiving Until It Hurts (S03E10)
další epizody (24)
1998 Dharma & Greg (TV seriál)
Are You Ready for Some Football? (S02E12)
The House That Dharma Built (S02E11)
Yes, We Have No Bananas (or Anything Else for That Matter) (S02E10)
další epizody (23)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
Haus Arrest (S01E12)
Instant Dharma (S01E11)
The First Thanksgiving (S01E10)
další epizody (12)
1996 My z přístavu (TV seriál)

Dokumentární

2015 Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - a.z.
2014 Bystander Revolution (TV seriál)
2008 Speechless (TV film)
2003 The Desilu Story (TV film)
1999 Edtv: Caught in the Camera's Eye
Woodstock '99 (koncert)
1996 Farewell: Live from the Universal Amphitheatre Halloween 1995 (koncert)

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1999 Influences: From Yesterday to Today (TV pořad)
The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Best of Chris Isaak (hudební videoklip)
1999 Anthrax: Return of the Killer A's: Video Collection (hudební videoklip)
1990 Strange Too (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace