Reklama

Reklama

David O. Selznick

David O. Selznick

nar. 10.05.1902
Pittsburgh, Pennsylvania, USA

zem. 22.06.1965 (63 let)
Hollywood, Los Angeles, California, USA

Zajímavosti (21)

L’amant de Lady Chatterley (1955)

  • Knižní předloha vzbuzovala zájem hollywoodských producentů mnoho let, navzdory zákazu vydanému ministerstvem USA. Když se v roce 1932 producent Nicholas Schenck pokusil titul zaregistrovat, Will Hays (Haysův kodex) mu v tom zabránil. V roce 1950 scénář předložený  Davidem O. Selznickem zavrhl šéf Produkčního kodexu J. Breen. (Zetwenka)

Gone to Earth (1950)

  • David O. Selznick nechal film přestříhat a některé scény navíc natočil v Hollywoodu pod vedením režiséra Roubena Mamouliana, aby vznikla verze známá jako Divoké srdce (1952). Selznickovy změny spočívaly především v doplnění filmu: prologu, vysvětlujících scén (často doslova, se štítky nebo nápisy na předmětech) a více detailních záběrů jeho manželky Jennifer Jones (Hazel). Nejznámější ze změn jsou scény na konci, kdy Jones údajně nese ochočenou lišku – v dodatečných scénách je liška zjevně plyšová hračka. Selznick také vyškrtl několik scén, které podle něj neměly dostatečný dramatický dopad, přičemž některé z nich byly hlavními body zápletky. Michael Powell ve svých autobiografiích tvrdil, že Selznick z původního filmu ponechal jen asi 35 minut a že vše ostatní v americké verzi natočil Mamoulian. (classic)

Gone to Earth (1950)

  • Film vznikal v koprodukci s americkým producentem Davidem O. Selznickem, který měl zálibu diktovat svým režisérům pod vlivem amfetaminu dlouhé a rozvláčné poznámky a zaplavoval produkci připomínkami, z nichž většina byla ignorována. (classic)

Casablanca (1942)

  • Ingrid Bergman (Ilsa Lund) byla smluvně vázána k produkční společnosti Davida O. Selznicka. Producent Hal B. Wallis z Warner Bros. za ním poslal scenáristy, bratry Juliuse J. a Philipa G. Epsteinovi, aby ho přemluvili k zapůjčení herečky. Po 20 minutách vysvětlování to prý vzdali se slovy: „K čertu! Vždyť je to stejná sračka jako Alžír!“ a Selznick kývnul. Warner Bros. na oplátku souhlasili, že Selznickovi propůjčí služby herečky Olivie de Havilland. (džanik)

Mrtvá a živá (1940)

  • Hitchcock prichádzal do Hollywoodu v domnení, že bude natáčať film o Titanicu. Také boli plány producenta Davida O. Selznicka, ktorý si to však na poslednú chvíľu rozmyslel a zakúpil filmové práva k Rebecce. Hitchock si povedal: „OK, tak to zmeníme.“ Predtým mal on sám možnosť kúpiť filmové práva, no neurobil tak kvôli financiám. (Biopler)

Mrtvá a živá (1940)

  • Režisér Hitchcock a producent Selznick spolu často měli spory. Selznick trval na tom, aby byla zachována věrnost původní předloze, zatímco Hitchcock věřil, že děj původního románu může být pro účely filmového přepisu pozměněn. Jednu Selznickovu myšlenku Hitchcock nenáviděl ještě víc než všechny ostatní: "Chtěl, aby kouř z hořícího Mandelrey vytvořil jedno velké písmeno R." [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Mrtvá a živá (1940)

  • Producent David O. Selznick chtěl, aby kouř z hořící sídla Manderley vytvořil písmeno R, což Hitchcock odmítl a nahradil hořícím monogramem na truhle na prádlo. (Mackin)

Jih proti Severu (1939)

  • Když se producenta Davida O. Selznicka tři měsíce před premiérou novináři ptali, co k filmu cítí, řekl: „V poledne si myslím, že je nádherný, o půlnoci mi přijde mizerný. Někdy si myslím, že je to nejlepší film, jaký byl kdy natočen. Ale pokud to bude jen skvělý snímek, budu spokojen.“ (Jirka_Šč)

Jih proti Severu (1939)

  • Clarku Gableovi se nelíbila představa, že by měl hrát ve filmu určeném především dámskému publiku, a navíc až druhou hlavní roli, která není na plátně po celou dobu. Producenti David O. Selznick a Louis B. Mayer ale našli pádný argument, jak Gablea přesvědčit. V tu dobu už byl herec ve vztahu s Carole Lombard a potřeboval se rozvést s Lucas Langham; jenže Langham rozvod rezolutně odmítala. A tak když se Gable producentů zeptal, co tak úžasného mu kromě velké finanční odměny mohou nabídnout, pánové mu nabídli bezproblémové vyřízení rozvodu, načež herec na roli Rhetta Butlera kývl. (Komiks)

Jih proti Severu (1939)

  • Ačkoli film dávala dohromady celá řada tvůrců včetně několika režisérů a scenáristů, hlavním mužem v pozadí byl nezávislý producent David O. Selznick. Ten byl projektem doslova fanaticky pohlcen. Puntičkářsky ho kontroloval do nejmenších podrobností, přestože ho dokončoval naprosto vyčerpaný, závislý na amfetaminech. (Cimr)

Producent

Scenárista

Režisér

Herec

Host

Střihač

Filmy
1928

Forgotten Faces

Reklama

Reklama