Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záznam divadelního představení Městského divadla Brno. Dramatizace kultovního románu ruského spisovatele Michaila A. Bulgakova.  Mistr a Markétka patří ke stěžejním dílům velkého ruského spisovatele Michaila A. Bulgakova (1891-1940). Zároveň je to i jedno z nejvýznamnějších prozaických děl 20. století, které se stalo předmětem častých jevištních i filmových adaptací v Evropě i v USA: Je příznačné, že pro každou inscenaci vzniká vždy vlastní svébytná dramatizace.
Adaptace režiséra Zdeňka Černína, napsaná pro Městské divadlo Brno, je v pořadí devátou divadelní úpravou tohoto Bulgakovova románu v českých zemích. Komplikovaný, polyfonně komponovaný román nutí každého dramatika k osobní volbě motivů, k rozhodnutí co ponechat a čeho se vzdát. Z. Černín, který si připravil dramatizaci pro vlastní režijní ztvárnění, vypráví příběh o Mistrovi, o jeho románu o Pilátu Pontském a o lásce Markétky, která chce zachránit svého milovaného Mistra a přistoupí na roli hostitelky velkého galaplesu na počest novoluní, pořádaného satanským Wollandem. Velmi důležitou roli v Černínově inscenaci hraje i hudba Dmitrije Šostakoviče, s nímž se Bulgakov osobně znal. Také osud obou, stalinským režimem deptaných umělců, byl velmi podobný. Představení Mistra a Markétky v Městském divadle Brno patří nesporně k nejpozoruhodnějším představením souboru v sezoně 1999-2000. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem před pěti dny dokoukal stejnojmenný seriál ruské produkce Master i Margarita, takže srovnání se tak trochu nabízí. Pochopitelně divadelní adaptaci a velkorozpočtový seriál (500 minut) lze srovnávat s jistými omezeními. Černínova představa Azazela mě nicméně zaskočila, váhám, zda do postavy zkušeného a protřelého ďáblova služebníka obsadil dítě v masce Jody ze Star Wars úmyslně nebo z nouze. Alena Antalová jako blondýnka-Markétka nebyla asi podle Bulgakova, nicméně až na její fňukání po plese (tohle by Bulgakov nikdy nenapsal, Margarita byla hrdá žena!) nemám k její postavě žádné námitky, její nahota šikovně zakrytá poloprůhledným závojem mužské oko potěší. Viktor Skála-Mistr byl ze všech herců v té postavě, co jsem viděl (film, seriál), nejmladší, a proto mi tam pasoval nejlíp. Zdeňku Junákovi by pro roli Piláta postačil jeho úžasný hlas. Ano, takhle nějak si představuju Wolanda (Rudolf Krátký), ale jeho postava je asi nejvděčnější, protože ani herce ze seriálu a filmu nestavím v jejich autentičnosti níže, líbili se mi též. Pardus jako kocour Kňour a Patrik Bořecký -Korovjev tam zjevně působili jen proto, aby se diváci taky občas zasmáli, vážnější pojetí by jim slušelo víc. ()

xxvasa 

všechny recenze uživatele

mistra a marketku sem videl v divadle ve Zline v jejich zpracovani a to se mi libilo vic nez zpracovani divadla v Drne... ()

Reklama

Reklama