foto

Wentworth Miller

  • nar. 2.6.1972 (46 let)
    Chipping Norton, Oxfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Wentworth Earl Miller III sa narodil 2. 6. 1972 v Oxfordshire (Veľká Británia), avšak jeho detstvo bolo zasadené do drsného prostredia Brooklynu (New York). V jeho žilách koluje zmiešaná afro-americká, anglická, jamajská a holandská krv. Okrem čierneho otca a matky belošky dopĺňajú rodinu dve Millerove sestry, ktoré sa obe v súčasnosti venujú právu.

Wentworth započal svoju kariéru za kamerou, keď sa po skončení štúdia na Princetonskej univerzite vybral s diplomom z anglickej literatúry vo vrecku do kolísky filmovej tvorby v Los Angeles. Pracoval tu od roku 1995 v malej produkčnej firme, ktorá sa špecializovala najmä na televízne filmy. Práve vďaka tejto práci sa mu postupne začali otvárať dvierka do sveta filmu nielen spoza kamery. Postupne začali prichádzať ponuky na epizódne úlohy v obľúbených seriáloch, z ktorých za zmienku stojí minimálne Buffy, premožiteľka upírov (Buffy, the Vampire Slayer) a Pohotovosť (ER).

Väčšie príležitosti na seba nenechali dlho čakať a už onedlho stvárnil Wentworth univerzitného profesora vo filme Ľudská škvrna (The Human Stain), v ktorom si zahrali taktiež Nicole Kidman a Sir Anthony Hopkins. Z jeho filmografie stojí ďalej za zmienku Underworld, Stealth, Romeo and Juliet.

Od roku 2005 patrí k týmu Prison Break, ktorý ho vyniesol na seriálové výslnie. Vďaka úlohe Michaela Scofielda bol nominovaný na cenu Golden Globe za Najlepší herecký výkon v televíznom seriáli – dráme.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2015 Superhero Fight Club (TV film)
2014 Loft
2012 Resident Evil: Odveta - a.z.
2010 Resident Evil: Afterlife
2009 Krvavý potok
Prison Break: The Final Break (TV film)
2007 Prison Break: The Road to Freedom (TV film)
2005 Confession, The
Stealth: Přísně tajná mise
2003 Lidská skvrna
Underworld
2001 Room 302
2000 Romeo and Juliet

TV seriály

2018 Legends of Tomorrow (TV seriál)
Daddy Darhkest (S03E10)
The Flash (TV seriál)
Fury Rogue (S04E19)
2017 Legends of Tomorrow (TV seriál)
Beebo the God of War (S03E09)
Crisis on Earth-X, Part 4 (S03E08)
Aruba (S02E17)
další epizody (5)
The Flash (TV seriál)
Crisis on Earth-X, Part 3 (S04E08)
Infantino Street (S03E22)
Into the Speed Force (S03E16)
Útěk z vězení (TV seriál)
Za očima (S05E09)
Potomstvo (S05E08)
Vínové moře (S05E07)
další epizody (9)
2016 Legends of Tomorrow (TV seriál)
The Chicago Way (S02E08)
Legendary (S01E16)
Destiny (S01E15)
další epizody (17)
The Flash (TV seriál)
The New Rogues (S03E04)
2015 The Flash (TV seriál)
Running to Stand Still (S02E09)
Family of Rogues (S02E03)
The Man Who Saved Central City (S02E01)
další epizody (7)
2014 The Flash (TV seriál)
Going Rogue (S01E04)
2011 Dr. House (TV seriál)
Diagnóza: altruista (S08E03)
2010 Young Justice (TV seriál)
2009 Útěk z vězení (TV seriál)
Konečně volní (S04E24)
Ta stará koule na řetězu (S04E23)
Konec zabíjení (S04E22)
další epizody (8)
Griffinovi (TV seriál)
Stew-roidy (S07E13)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Unstable (S11E01)
2008 Útěk z vězení (TV seriál)
Florida (S04E16)
Pád ke dnu (S04E15)
Nově rozdané karty (S04E14)
další epizody (21)
2007 Útěk z vězení (TV seriál)
Hrubá síla (S03E08)
Poslední fotka - 2. část (S03E07)
Poslední fotka - 1. část (S03E06)
další epizody (17)
2006 Útěk z vězení (TV seriál)
Vražedné obklíčení (S02E13)
Spojení přerušit (S02E12)
Bolshoi Booze (S02E11)
další epizody (22)
2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
Útěk z vězení (TV seriál)
Konec tunelu (S01E13)
Jeden z kola ven (S01E12)
Další do hry (S01E11)
další epizody (13)
2003 Joan z Arkádie (TV seriál)
2002 Dinotopie (TV seriál)
2000 Pohotovost (TV seriál)
Návrat domů (S07E01)
1999 Popular (TV seriál)
Time of Your Life (TV seriál)
1998 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Na rybách (S02E20)

Dokumentární

2006 Making of 'Prison Break'

TV pořady

2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Mariah Carey - We Belong Together (hudební videoklip)
Mariah Carey ft. Jermaine Dupri & Fatman Scoop - It's Like That (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Démon minulosti
2013 Stoker

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(568)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace