Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nepovedených filmů od Hitchocka (tedy předpokládám, že jsou ještě nějaké jiné, dílo mistra se zdráhám urážet), hrozně hloupé nepravděpodobné scény a děj. Ústřední pár Newman + Andrewsová neklape - charizma nic moc, jejich vztahu moc nevěříte, po herecké stránce nuda. Zobrazení NDR/Stasi je strašlivě mimo, třešničkou na dortě je Polka, která chce emigrovat kvůli mizerné kávě a cigaretám. Opravdu hrozné. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na ty čtyři hvězdičky to pro mě ještě bylo. Příběh má nápad, obsahuje pěknou dávku napětí a ústřední herecká dvojice je velmi sympatická. Když si však v zajímavostech přečtu, že mistr Hitchcock měl pro roli profesora Armstronga vytipované jiné herce, musím mu dát za pravdu. Paul Newman je vynikající, hraje tu skvěle, ale na tento typ postavy by mi asi opravdu více seděl Cary Grant. Za scénu v autobuse a v divadle ponechám 4*. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Díky Hitchcockově režii snesitelné dvouhodinové WTF. Scénář je sice neskutečně dementní a soudruzi ze Státních Bezpečností celého východního bloku se při jeho sledování museli prohýbat smíchy. Závěrečná třetina už je spíše nechtěná komedie, zvýrazněna Hitchcokovou snahou křísit napětí z absurdních zápletek typu autobus, či divadlo. Do toho nesympatická Andrews jako zářivý prototyp americké ženy a vlastenky... Holt když si studio dupne, i Mistr musí tancovat dle jejich přání. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

obzvlášť vynikajúca je Lila Kedrova čoby ošumelá poľská aristokratka, pohŕdajúca komunizmom a snažiaca sa využiť prítomnosť dvoch Američanov a zbaviť sa okovov totalitného režimu útekom do Spojených štátov... veľmi vtipná, no zároveň aj veľmi smutná rola, pretože stelesňuje nesplnené túžby mnohých "väzňov" východného bloku o slobodnejšom živote... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poměrně suchý, humorem poskrovnu přiživovaný scénář vychází z premisy banálního špionážního thrilleru, ale postupně nabývá na síle a mění se v důmyslnou hru na dvojí pravdu. Již samotný název svádí a priori k představě poničené divadelní opony. Proč ne, v posledním dějství by k něčemu podobnému mohlo dojít, autor však bezesporu mínil oponu železnou. Také názor na profesora Armstronga jsme nuceni několikrát přehodnotit dle dostupných informací. Ani podvědomé tušení, že Paul Newman přece nemůže hrát posluhovače „těch zlých“, neodstraňuje veškeré pochybnosti. Tato divácká nejistota šikovně zvyšuje napětí, bohužel nijak nesnižuje roztahanost filmu. Plýtvá se slovy i postavami (k čemu ta patetická epizodka s jakousi polskou hraběnkou?), veledůležitá scéna mordu je jako donekonečna odkládaný orgasmus. Pomohla by hudba vyhozeného Bernarda Herrmana? Nebo Hitch jednoduše zestárnul? Nechal by si v mladším věku vnutit do hlavní ženské role tehdy žádanou (protože Za zvuků hudby), avšak zcela nevhodnou, nesnesitelně přehrávající a nadto nesympatickou Julii Andrews? U Hitchcockových dřívějších filmů bych nejspíš napsal opak, tady nemohu: stačí málo, aby to bylo horší, je třeba hodně, aby to bylo lepší. Apendix: mistra můžete vidět v hale kodaňského hotelu, jeho kalhoty znesvětí malý infant. 65% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, berg.12, Legas, murakamigirl ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchcock chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Eva Marie Saint, kterou obsadil již do filmu Na severoseverozápadní linkou. (Kulmon)
  • "Myslím si, že film Roztržená opona byl špatně obsazen," řekl Hitchcock. "Měl jsem do něj obsadit hrdinu, který by byl zpívajícím vědcem a který by doprovázel Julii Andrews." [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock dále toužil po Anthony Perkinsovi, aby hrál profesora Armstronga, ale studio prosadilo Newmana. (Kulmon)

Reklama

Reklama