foto

Steve Miner

  • nar. 18.6.1951 (67 let)
    Westport, Connecticut, USA

Biografie

Režisér, producent, strihač, občasný cameo herec a scenárista. S filmom začal z pozície asistenta produkcie. V New Yorku založil produkčnú spoločnosť (svoj prvý film produkoval 1978). Tu sa ako režisér, ale aj producent a strihač, venoval napr. nakrúcaniu dokumentov. Na začiatku kariéry vystupoval ešte pod menom Stephen C. Miner. S Johnom Carpenterom, Wesom Cravenom a Seanom S. Cunninghamom tvoril dejiny amerického slasheru koncom 70. a začiatkom 80. rokov.

V roku 1980 produkoval slávnu vyvražďovačku Seana S. Cunninghama PIATOK 13. On sám celovečerne režijne debutoval v roku 1981 a film sa volal PIATOK TRINÁSTEHO 2. Hneď nasledujúci rok nakrútil TRETÍ DIEL tejto obľúbenej série od Krištáľového jazera. V tomto desaťročí boli v móde nízkorozpočtové, naturalistické atmosférické horory a Miner sa tohto odskúšaného receptu, ktorý ostatne sám pomáhal spolu-založiť, držal. Nakrútil v Cunninghamovej produkcii známy DOM (1986), temne zábavný horor o desivej stavbe, kam prichádza spisovateľ (William Katt) s umeleckou krízou a niekoľkými životnými šokmi (strata syna, Vietnam). Úspešný film sa dočkal celej série. Miner ale už nerežíroval žiadny diel. Takisto je režisérom hororu WARLOCK (1989) s démonickým Julianom Sandsom.

Už v roku 1986 (komédia SOUL MAN – C. Thomas Howell) pochopil, že je nová doba. V prvej polovici 90. rokov bol verný komediálnemu / rodinnému žánru (WILD HEARTS CAN´T BE BROKEN). Následne vyrukoval s romantickou melodrámou VEČNE MLADÝ. Tu mal tú česť spolupracovať nie len s Melom Gibsonom a Elijahom Woodom, ale predovšetkým Hororovou kráľovnou Jamie Lee Curtisovou. 1994 nakrútil MÔJ OTEC HRDINA - remake francúzskej komédie s Gérardom Depardieuom (ten si zahral aj v tomto jeho remakeu). 1996 dal dokopy dve zašlé komediálne hviezdičky Ricka Moranisa & Toma Arnolda. Čierna komédia BIG BULLY ukazovala, ako to vyzerá, ak sa už v dospelosti stretnú šikanovateľ a šikanovaný.

Osvedčeným návratom ku koreňom bol HALLOWEEN H20: TWENTY YEARS LATER. Bol to Veľký Návrat Michaela Myersa a jeho duševne stroskotane sestry Laurie Strodeovej (Jamie Lee Curtisová). Film vznikol v Novej ére slasheru (odštartovanej „Vreskotom“ – 1996), v produkcii bratov Weinsteinovcov a Kevina Williamsona. Dokonca aj fanúšikovia legendárnej Carpenterovej ságy tento movie zobrali do rodiny a stavajú ho vedľa rovnocenného originálu (H20 naväzuje iba na ten a dvojku). Ale to by nebol Miner, aby si to nepokazil hneď ďalším filmom. JAZERO (Lake Placid) od scenáristu „Ally McBealovej“ (David E. Kelly) publikum nezobralo. Nevedelo, čo si má o komediálne ladenom horore o krokodílovi v mainskom jazere, myslieť. Ďalším rozpačitým príspevkom do jeho filmografie bol teenagerský western TEXAS RANGERS (2001) s Jamesom Van Der Beekom a Rachael Leigh Cookovou.

Miner sa od polovice 90. rokov osvedčil hlavne ako režisér TV seriálov. Dnes je o. i. režisérom niekoľkých epizód seriálov ako sú CHICAGO HOPE, FELICITY alebo SMALLVILLE. To, že sa oplatí byť Williamsonovým známym, sa potvrdilo, keď mu dotyčný scenárista povolil réžiu niekoľkých epizód jeho dvoch TV show - DAWSONOV SVET & PUSTATINA. Medzi Minerových stabilnejších spolupracovníkov patrí kameraman Daryn Okada, skladateľ John Ottman a Sean S. Cunningham alebo herci Curtisová a Adam Arkin (okrem „Chicago Hope“ hral v H20 a mihol sa na úvod „Jazera“).

Ivan "tron" Kučera

Režijní filmografie

Filmy

2008 Filmová hvězda
Zombies: Den-D přichází
2006 Scarlett (TV film)
2002 Home of the Brave (TV film)
2001 Texas Rangers
1999 Jezero
1998 Halloween: H20
1996 Velký tyran
1994 Můj táta hrdina
Sherwoodovi na cestách
1992 Navždy mladý
1991 Divoká srdce nelze zlomit
1989 Warlock
1986 Dům
Jak chutná černá
1982 Pátek třináctého 3
1981 Pátek třináctého 2

TV seriály

2018 Bylo, nebylo (TV seriál)
Knightfall (S07E13)
2016 Dead of Summer (TV seriál)
She Talks to Angels (E10)
2014 Chasing Life (TV seriál)
2013 Záměna (TV seriál)
The Door to Freedom (S02E01)
2012 Záměna (TV seriál)
Street Noises Invade the House (S01E30)
The Declaration of Independence (S01E27)
The Shock of Being Seen (S01E25)
další epizody (7)
2011 Záměna (TV seriál)
Dance Amongst Daggers (S01E04)
American Gothic (S01E02)
This Is Not a Pipe (S01E01)
2009 Make It or Break It (TV seriál)
Heuréka – město divů (TV seriál)
Brána do páté dimenze (S03E11)
2008 Agentura Jasno (TV seriál)
Bruslařské závody (S03E07)
2003 Jake 2.0 (TV seriál)
Miss Match (TV seriál)
2002 Smallville (TV seriál)
Tajemství (S02E03)
2001 Kate Brasher (TV seriál)
Third Degree, The (TV seriál)
1999 Wasteland (TV seriál)
1998 Dawsonův svět (TV seriál)
Baby (S01E06)
Discovery (S01E04)
Dance (S01E02)
další epizody (4)
Felicity (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
1996 Relativity (TV seriál)
1995 Raising Caines (TV seriál)
1994 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Shutt Down (S01E06)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
1989 Báječná léta (TV seriál)
Zrození muže (S02E13)
Osud (S02E12)
Stávka (S02E10)
další epizody (6)
1988 Báječná léta (TV seriál)
Barevná televize (S02E03)
Noční dobrodružství (S02E01)
První pusa (S01E01)

Producentská filmografie

Filmy

1989 Warlock
1981 Pátek třináctého 2
1978 Here Come the Tigers
Manny's Orphans

TV seriály

2010 Za branou (TV seriál)
1998 Dawsonův svět (TV seriál)
Decisions (S01E13)
Beauty Contest (S01E12)
The Scare (S01E11)
další epizody (13)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace