foto

Juraj Nvota

  • nar. 1.3.1954 (66 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Juraj Nvota sa narodil v prvý marcový deň 1954 v Bratislave. Po mladosti strávenom v hlavnom meste sa rozhodol svoje sympatie k divadelnej a filmovej réžii uspokojiť štúdiom na fakulte divadelnej réžie VŠMU v Bratislave. Štúdia dokončil v roku 1977.

V tom istom roku herecky debutoval v trnavskom divadle Pre deti a mládež. Po postave v hre o Tomovi Sawyerovi a iných hrách ako Rómeo a Júlia, Hamlet III., Muž ako muž sa jeho režisérsky debut objavil až v roku 1982 v Radošinskom naivnom divadle. Po období začiatkov v RND nasledovali hosťovanie v divadle SNP v Martine alebo v štúdiu L+S v Bratislave. Po divadelnej réžii sa venuje aj filmovej réži,i ktorá mu ide v skutku rovnako dobre. Herectvo ho asi nikdy až tak nebavilo natoľko ako réžia, naposledy účinkoval vo filme Modré z neba (1997), na ktorom sa režisérsky podielala Eva Borušovičová.

V súčastnosti býva V Bratislave so svojou treťou manželkou. Má dve deti ale onedlho sa poteší z tretieho potomka. Pravidelne hosťuje v divadle Ypsilon v prahe a prednáša na Činohernej a bábkárskej fakulte VŠMU v Bratislave na Katedre réžie a dramaturgie.

Mič

Režijní filmografie

Filmy

2015 Johančino tajemství (TV film)
2014 Jak jsme hráli čáru
2012 Konfident
2008 Na rozchodnou (TV film)
2007 Muzika
2004 Človečina (TV film)
2002 Kruté radosti
2000 Slečna Dušehojivá (TV film)
1998 Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
1996 Prášky na spanie (TV film)
Čierna ovca (TV film)
1995 Dušička (TV film)
Samota lásky (TV film)
1993 Výkupné za náčelníka
Výlety v pamäti (TV film)
1991 Ženské oddelenie (TV film)
1990 Rýchlik (TV film)
Tajomstvá pod viečkami (TV film)
1981 Paradajka za rohom

TV seriály

2019 Kriminálka 5.C (TV seriál)
Případ mezi hvězdami (E13)
Konec velké ryby (E12)
Honba za tygřím zubem (E11)
další epizody (13)

Dokumentární

2018 Inde
2016 Masky Juraj Steiner (TV film)
2008 Eskalátor - Alex Mlynárčik (TV film)
Eskalátor - Stanislav Štepka (TV film)
1999 Maliar z Montany

Divadelní záznam

2019 Ako Bonnie a Clyde (divadelní záznam)
2018 Letmý sneh (divadelní záznam)
2016 Jááánošííík po tristo rokoch (divadelní záznam)
2014 Divá Bára (divadelní záznam)
Gazdova krv (divadelní záznam)
Polooblačno (divadelní záznam)
2008 Mínus Dva (divadelní záznam)
Rodinné striebro (divadelní záznam)
Zázrak v černém domě (divadelní záznam)
2005 Básnik a žena (divadelní záznam)
1997 Macocha (divadelní záznam)
Piano revue (divadelní záznam)
1996 Vygumuj a napíš (divadelní záznam)
1995 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
1994 Štedrý divadelný večer (divadelní záznam)
1993 Kazimír a Karolína (divadelní záznam)
1992 Chaos (divadelní záznam)
1978 Tom Sawyer (divadelní záznam)

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2002 Kruté radosti

Dokumentární

2018 Inde
1999 Maliar z Montany

Host

TV pořady

2016 Zlaté časy (TV pořad)
2012 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2006 Portrét (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(188)