foto

Juraj Nvota

  • nar. 1.3.1954 (63 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Juraj Nvota sa narodil v prvý marcový deň 1954 v Bratislave. Po mladosti strávenom v hlavnom meste sa rozhodol svoje sympatie k divadelnej a filmovej réžii uspokojiť štúdiom na fakulte divadelnej réžie VŠMU v Bratislave. Štúdia dokončil v roku 1977.

V tom istom roku herecky debutoval v trnavskom divadle Pre deti a mládež. Po postave v hre o Tomovi Sawyerovi a iných hrách ako Rómeo a Júlia, Hamlet III., Muž ako muž sa jeho režisérsky debut objavil až v roku 1982 v Radošinskom naivnom divadle. Po období začiatkov v RND nasledovali hosťovanie v divadle SNP v Martine alebo v štúdiu L+S v Bratislave. Po divadelnej réžii sa venuje aj filmovej réži,i ktorá mu ide v skutku rovnako dobre. Herectvo ho asi nikdy až tak nebavilo natoľko ako réžia, naposledy účinkoval vo filme Modré z neba (1997), na ktorom sa režisérsky podielala Eva Borušovičová.

V súčastnosti býva V Bratislave so svojou treťou manželkou. Má dve deti ale onedlho sa poteší z tretieho potomka. Pravidelne hosťuje v divadle Ypsilon v prahe a prednáša na Činohernej a bábkárskej fakulte VŠMU v Bratislave na Katedre réžie a dramaturgie.

Roman Biath "Mič" Biath

Režijní filmografie

Filmy

2015 Johančino tajemství (TV film)
2014 Divá Bára (divadelní záznam)
Gazdova krv (divadelní záznam)
Jak jsme hráli čáru
Polooblačno (divadelní záznam)
2012 Konfident
2008 Mínus Dva (divadelní záznam)
Na rozchodnou (TV film)
Rodinné striebro (divadelní záznam)
Zázrak v černém domě (divadelní záznam)
2007 Muzika
2005 Básnik a žena (divadelní záznam)
2004 Človečina (TV film)
2002 Kruté radosti
2000 Slečna Dušehojivá (TV film)
1998 Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
1997 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
Macocha (divadelní záznam)
Piano revue (divadelní záznam)
1996 Čierna ovca (TV film)
Prášky na spanie (TV film)
Vygumuj a napíš (divadelní záznam)
1995 Dušička (TV film)
Samota lásky (TV film)
1993 Kazimír a Karolína (divadelní záznam)
Výkupné za náčelníka
Výlety v pamäti (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
1991 Ženské oddelenie (TV film)
1990 Rýchlik (TV film)
1989 Tajomstvá pod viečkami (TV film)
1981 Paradajka za rohom

Dokumentární

2016 Masky Juraj Steiner (TV film)
2008 Eskalátor - Alex Mlynárčik (TV film)
Eskalátor - Stanislav Štepka (TV film)
1999 Maliar z Montany

Herecká filmografie

Filmy

2016 Já, Olga Hepnarová
2013 Klauni
Líbánky
2010 Občanský průkaz
2009 Nedodržený slib
Pokoj v duši
Raňajky v tráve
1997 Modré z nebe
1993 Póza (TV film)
1992 Všechno co mám rád
1990 Dávajte si pozor!
1987 Nové Pištáčikové dobrodružstvá (TV film)
1985 Tichá radosť
1982 Cukor (TV film)
1980 Blues pro EFB
Eva Eva (TV film)
Ja milujem, ty miluješ
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Dobrodružstvo v hoteli (TV film)
1977 Lavína (TV film)
1976 Ružové sny

TV seriály

2014 České století (TV seriál)
Ať si jdou (1992) (E09)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)

Dokumentární

2014 Film o filmu: Jak jsme hráli čáru
2011 ...a já, Katarína Kolníková
2010 Zdi jsou vysoké a tlusté (TV film)
13. komnata Anny Šiškové (TV film)
2008 Radosť zo života (TV seriál)
1995 Človek uprostred (TV seriál)

TV pořady

2012 Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2002 Kruté radosti

Dokumentární

1999 Maliar z Montany

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(48)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace