foto

Yvetta Simonová

  • nar. 4.11.1928 (90 let)
    Český Brod, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Yvetta Simonová jen krátce ve své dlouholeté kariéře aspirovala na pozici skutečné pěvecké hvězdy, přesto jí v historii české populární hudby patří významné místo, v povědomí posluchačů zůstává především díky spojení s Milanem Chladilem, s nímž v 60. až 80. letech nahrála desítky duetů. Narodila se v Českém Brodě jako Yvetta Roubalová, nezvyklé křestní jméno vycházelo z matčiny náklonnosti k aristokracii žijící na nedalekém zámku. Yvetta vyrůstala v prostředí plném hudby, od dětství hrála na klavír, absolvovala sice obchodní školu v Praze, ale souběžně se připravovala na pěveckou dráhu soukromým studiem u několika pěvců zvučných jmen, mezi jmény jejích pedagogů figurují Jan Hilbert Vávra, Marie Fiedlerová nebo italský zpěvák Fernando Carpi.

První veřejné vystoupení absolvovala v kostele v rodném Českém Brodě, kde zpívala slavnou skladbu Ave Maria od Franze Schuberta, po náhlém otcově úmrtí žila krátce v Bratislavě, kde účinkovala na Malé scéně Národního divadla, po návratu do Prahy zpívala s orchestrem Jiřího Procházky, spolupracovala také s Karlínským divadlem. V roce 1949 se provdala za Františka Spurného, tehdejšího ředitele pražské Lucerny, s nímž se seznámila již v Bratislavě. Do její kariéry tehdy zasáhl Jan Werich, který prohlásil, že s příjmením Spurná se nemůže stát velkou zpěvačkou, na jeho popud pak Yvetta přijala pseudonym Simonová, pod kterým vystupuje dodnes. Ze vztahu s Františkem Spurným se narodil syn Tomáš, manželství ale skončilo rozvodem, stejně jako to druhé se skladatelem Jaromírem Vomáčkou (1923-1978).

V letech 1953-1960 zpívala Yvetta Simonová s orchestrem Zdeňka Bartáka, mezitím již v roce 1958 začala spolupracovat s orchestrem Karla Vlacha. Karel Vlach (1911-1986) se nakonec stal třetím osudovým mužem v životě Yvetty Simonové, svůj vztah sice nestvrdili sňatkem, ale životní partnerství v soukromí i práci trvalo až do Vlachovy smrti. V průběhu padesátých let Yvetta Simonová úspěšně rozvíjela svou kariéru zpěvačky tanečních písní, po několika duetech (například s Rudolfem Cortésem) našla na přelomu 50. a 60. let ideálního pěveckého partnera v Milanu Chladilovi (1931-1984). Kromě zpívání účinkovala také na divadelních jevištích, například v Divadle na Fidlovačce (Hello, Dolly).

Bývalý swingař Chladil a Simonová s operetní průpravou vytvořili jeden z nejstabilnějších pěveckých párů v historii české populární hudby a zvláště u konzervativní části publika se těšili oblibě až do Chladilovy předčasné smrti v roce 1984, popularitu si udržovali především sentimentálně laděnými duety domácí i zahraniční provenience (O nás dvou, Děti z Pirea, My dva a čas). Jako sólová zpěvačka se Yvetta Simonová v šedesátých letech vyprofilovala jako šarmantní dáma se sametově zabarveným altem, její produkce se sice jen zřídka setkala s příznivým názorem kritiků, nelze jí ale upřít hitové aspirace písní jako Já jsem zamilovaná, Zhasněte lampióny nebo Čas borůvkových koláčů. Dokázala interpretovat i hlasově velmi náročné písně, které vyzdvihovali i hudební odborníci (Chviličku spát).

Na první pěvecké úspěchy pochopitelně navazovala i bohatá spolupráce s televizí a od konce 50. let se Yvetta Simonová objevovala v řadě hudebních a zábavných pořadů, svou pozici jedné z předních zpěvaček stvrdila druhým místem v populární anketě Zlatý slavík (1962, 1964, 1965), v polovině 60. let vydala také své první LP desky (Yvetta Simonová 1965, Co s načatým večerem, 1966). Zpívala i v několika filmech, za zmínku stojí především její nadčasové hity Whisky, to je moje gusto a Když v baru houstne dým, které zazněly ve filmu LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964). Ve spolupráci s Milanem Chladilem pořídila Yvetta Simonová několik samostatných recitálů v televizi (My dva a čas, 1973).

Do soukromého i pracovního života Yvetty Simonové výrazně zasáhla polovina 80. let, kdy zemřel Milan Chladil (1984) a Karel Vlach (1986), zpěvačka pak začala spolupracovat s Karlem Hálou nebo Milanem Drobným, v roce 1984 obdržela titul Zasloužilé umělkyně. Příležitostně pořizovala i další studiové nahrávky (z těch posledních připomeňme píseň Lásky mé natočenou pro pořad Televarieté v roce 1991). Počátkem 90. let pak začala různá vydavatelství zveřejňovat její starší nahrávky (v roce 1991 album O nás dvou v Supraphonu, v následujích letech pak další kompilace). Letitou spolupráci s Milanem Chladilem reprezentativně zmapovalo 2CD Sladké hlouposti (2007), k osmdesátým narozeninám Yvetty Simonové pak vyšlo 2CD Dárek na památku (2008). Svědectví o jejím soukromém i pracovním životě podává kniha Pavla Vrby Yvetta a její osudoví muži (1996, reedice 2004). V současné době žije Yvetta Simonová v soukromí svého bytu na Evropské třídě v pražských Dejvicích, příležitostně se ale stále objevuje jako host v televizních pořadech nebo v rozhlase.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Síň slávy televizní zábavy - Josef Zíma
1980 V hlavní roli Oldřich Nový
1970 Já mám kytky rád (TV film)
1967 Zelená pro Kmocha (TV film)
1966 Amore mio (TV film)
1964 Bubny
Komedie s Klikou

TV seriály

1967 Píseň pro Rudolfa III. (TV seriál)
Muž v redingotu (E02)

Dokumentární

2016 Bravó, pane dirigente (koncert)
Zlatá Lýra (TV film)
2012 Josef Zíma Gala (koncert)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Milana Drobného (S07E27)
2011 Příběhy slavných (TV seriál)
Já nic, já muzikant (S12E06)
2010 Václav Hybš - muzikantská legenda (koncert)
2008 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Mileny Vostřákové (S04E01)
2005 Nezničitelný Vladimír Menšík (TV film)
2003 Pocta Karlu Hálovi (koncert)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Bylo nám s ním dobře (S03E05)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1962 Album Supraphonu (koncert)

TV pořady

2018 Tenký led Dany Morávkové (TV pořad)
2015 Poslední zhasne (TV pořad)
2013 Exkluziv! (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2012 Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Karel Vlach - 100 let (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Tak mi tedy řekněte (TV pořad) - a.z.
2003 Odkud já vás znám (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Basta fidli (TV pořad)
Bárymetr (TV pořad)
Hezky od podlahy (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
HIT STOLETÍ (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Dům plný písniček (TV pořad)
1992 Legendy taneční hudby (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
1984 Druhá návštěva v muzeu populární hudby (TV pořad)
Když se dva setkají (TV pořad)
Písničky známé a nejznámější s Orchestrem Karla Vlacha (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Diskotéka pro starší a pokročilé (TV pořad)
Rytmus (TV pořad)
1981 Benefice orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
Kulaté písničky (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1979 Písničky z celuloidu (TV pořad)
Ring volný (TV pořad)
Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1976 1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
1000 taktů z Typos klubu (TV pořad)
1973 Program orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
Písničky roku 1973 (TV pořad)
1972 Melodie, které se vracejí... (TV pořad)
1971 My dva a čas (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1964 Písničky na zítra (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Hitparáda 60. let (hudební videoklip)
1961 Yvetta Simonová - Já jsem zamilovaná (hudební videoklip)
1958 Josef Zíma a Yvetta Simonová - Pozvání (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace