Reklama

Reklama

Obsahy(1)

THE CAGE je první pilotní díl seriálu Star Trek. Jde o první a zároveň jediné dobrodružství kapitána Christophera Pika (Jeffrey Hunter), který byl následně nahrazen kapitánem Kirkem. Hvězdná loď Enterprise zachytí nouzové volání ztroskotané lodi. Při pátrání po trosečnících však kapitán Pike padne do pasti bytostem s ohromnými telepatickými schopnostmi a Hrozí mu, že zůstane navždy uvězněn v kleci. (lord_styx)

(více)

Recenze (75)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Je věčná škoda že tenhle pilot u publika neprošel, protože jde o dost možná vůbec nejlepší epizodu TOS. Pochopitelně, Kirk je jenom jeden, Scotty by mi chyběl, stejně tak Kostra a Čekov, ale stejně se nemůžu ubránit pocitu, že tady byla promrhaná obrovská kvalita. The Cage má zkrátka hodně do sebe. Ať už zápletku nutící k přemýšlení, zajímavé postavy - žena ve velitelském křesle je vážně lahůdka, zcela odlišnou a mnohem racionálnější psychologii, nebo samotnou Enterprise, která je sice podobná té staré známé 1071, ale ne zcela totožná. Filmová studia ovšem ctí zásadu vox populi vox dei, a historie se ubírala jiným směrem. I tak pro mě zůstává Klec jediným nerealizovaným pilotem který jsem si zamiloval, přestože jsem ho viděl až po oblíbení následného seriálu. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Dalo by se rici Pilot slavneho sci fi serialu Star Trek. Jako takovy si stoji velice dobre, precijenom jsme v roku 1966 a televize se urcite nehrnuly prilis investovat do takhle nejisteho projektu. Tenhle pilot je taky zajimavy tim, ze se v nem nevyskytuje jeste kapitan James T. Kirk, ale Christopher Pike. Vlastnici si totiz nechali pustit tento pilot a ac se jim libil prisel jim prilis vedecky, tak se rozhodli to vzit odznova, vymenit celou posadku a udelat serial poutavejsi. Tolik k historii Star Treku a ted k samotnemu dilu. Pribeh je opravdu pomerne slozity a na tehdejsi dobu mohl pusobit prilis vedecky a nepoutave. S tim nelze nez souhlasit, presto se autori s tematem docela slusne ztotoznili a patrne je to, ze ze svych moznosti vyzdimali opravdove maximum. Pro me jako zacatek jednoho neuveritelneho dobrodruzstvi jde o dobry pilot. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Nikdy som sa nejak extra nezapájal do debaty, že či Star Trek, alebo Star Wars (rovnako ako Marvel vs.  DC), pretože v detstve som skrátka začal s Marvelom a Star Wars, a už mi to potom ostalo. A začať v dospelosti študovať komiksové DC, alebo televízny Star Trek zaberie niekoľko rokov. Po tých rokoch som sa ale rozhodol, že si od budúceho roku Star Trek skuknem (teda nie celý, len Original Series, filmy a New Generation). A pilot bol obstojný. Prudko televízny, ale zábavný. Jefferey Hunter v hlavnej roli mi prišiel zúfalo necharizmatický, ale môže to byť len zažitou popkultúrnou spätosťou s Williamom Shatnerom. Nimoy, v tých pár scénach, skvelý. 3 a 1/2. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jediné čo mi tak fakt vadilo boli kulisy a kostými mimozemšťanov. Vizuál pôsobí béčkovo a všetko je to spravené z lepenky a nejakej umelej srsti či čo. Na druhú stranu v rámci scenáru, dialógov a základnej myšlienky je to kupodivu veľmi funkčné a dobre napísané. Vidno, že ten Roddenberry mal talent. Okrem zaujímavých schém, ktoré v tomto pilote nemajú kedy nudiť, si tu necháva aj priestor pre vtip, ktorý mu funguje. V zásade som milo prekvapený. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

První pilot, který vlastně ani Star trekem ještě není, myšleno tím, že z charakterů je tu pouze maximálně nevyužitý Spock, který se navíc začal usmívat na jakési rostliny a Spocka takové věci neobměkčují a úsměv jsem na něm viděl jen matný, ale to je tím, že jeho charakter nebyl ještě utvořen a druhým charakterem je kapitán Pike, který přesně pasoval do tehdejší doby, ale domnívám se, že s ním by se slavným tento kult nestal. Jako kuriozitka ano, ale pokud je toto vaše první seznámení se Star trekem, pak se nenechte odradit. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Existují dvě verze tohoto dílu. První, původní barevná 35mm a druhá, rozšířená o komentář Gena Roddenberryho a s použitím několika scén v černobílém 16mm filmu. (Doctorow)
  • V související dvojepizodě "Zvěřinec", odehrávající se po 13 letech, se kapitán Pike (Jeffrey Hunter) vrací na planetu Talos IV, aby zde po nehodě, která ho zmrzačila, klidně dožil v iluzi zdraví. Epizoda je složena převážně ze záběrů pilotního dílu "Klec". V nových záběrech byl Jeffrey Hunter v roli kapitána Pikea nahrazen hercem Sean Kenney. (Doctorow)

Reklama

Reklama