foto

Daniel Stern

  • nar. 28.8.1957 (62 let)
    Bethesda, Maryland, USA

Biografie

Tento 193cm vysoký rodák z Marylandu přišel na svět 28.08.1957. Jeho otec byl sociální pracovník a matka pracovala pro pečovatelskou službu. Má mladšího bratra Davida M. Sterna, který působí jako televizní scénárista.

Stern se dostal do podvědomí diváků filmem BREAKING AWAY (1979), kde debutoval po boku Dennise Quaida. Více na sebe upozornil ale až v komedii Barryho Levinsona BISTRO (1982), kde si zahral po boku tehdy také začínajících hvězd jako Steve Guttenberg či Mickey Rourke. V roce 1983 se objevil v malé roličce pilota v akčním thrilleru BLUE THUNDER, po boku Roye Scheidera a Malcolma McDowella a o rok později si ho Tim Burton vybral jako vzorného tatínka do svého kraťasu FRANKENWEENIE. Ještě tentýž rok se hodně zviditelnil v hororu C.H.U.D. Pak už se objevoval převážně v menších rolích, za zmínku stojí třeba THE MILAGRO BEANFIELD WAR z roku 1988, ale ten pravý průlom v kariéře měl teprve přijít.

V roce 1990 natočil režisér Chris Columbus světoznámou komedii HOME ALONE a Sterna si vybral jako jednoho ze dvou nešikovných zlodějů, kteří se snaží zkomplikovat život malému Kevinovi, ale nakonec oba zloději tvrdě narazí. Role zloděje Marva je asi Sternova nejznámější a o dva roky si ji zopakoval v pokračování Home Alone 2 - Lost In New York.

Stern nezůstal jen u herectví, v roce 1993 usedl za režisérskou stoličku a natočil snímek ROOKIE OF THE YEAR, který pojednává o malém chlapci, který po uzdravení zlomené ruky začne hrát výborně baseball. V průběhu devadesátých let se ještě divákům předvedl v komediích CITY SLICKERS (1991) a CITY SLICKERS 2 - THE LEGEND OF CURLY'S GOLD (1994) po boku Billyho Crystala. O rok později následovala komedie BUSHWHACKED a v roce 1996 si zahral v komedii CELTIC PRIDE po boku Damona Wayanse a Dana Aykroyda. Potom už se ale pomalu začal vytrácet divákům z paměti a jeho další role už nijak převratné nebyly.

Daniel Stern je otcem tří dětí, které zahrnují dcery Sophii (1986) a Ellen Marie (1989). Od roku 1981 je ženatý s Laurre Mattos. Mezi jeho nejlepší přátele patří Joe Pesci a Billy Crystal.

Herecká filmografie

Filmy

2019 James vs. His Future Self
2018 Game Over, Man!
2015 Strange Calls (TV film)
2014 Girlfriend in a Coma (TV film)
2012 Vánoční příběh 2
2011 California Romanza
2010 Kdo rozsvítí Vánoce (TV film)
Tři dny ke svobodě
2009 Vyfič!
2008 Otis
Stará známost
2006 Vegas Baby
2001 Zapadákov
2000 Zab tu mrchu!
1999 Partners (TV film)
1998 Tourist Trap (TV film)
Šest pohřbů a jedna svatba
1996 Blázniví fandové
1995 Zmatkář
1994 Dobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatě
1993 Objev roku
1992 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
1991 Dobrodruzi z velkoměsta
1990 Moje modré nebe
Městský pohár
Sám doma
The Court-Martial of Jackie Robinson (TV film)
1989 Friends, Lovers, & Lunatics
Leviathan
Malá monstra
1988 Hlásím svoji smrt
Válka o fazolové pole
Víkendová válka (TV film)
1987 Narodil jsem se ve východním Los Angeles
1986 Hana a její sestry
Šéfova manželka
1985 Key Exchange
1984 Americký mogul (TV film)
C.H.U.D.
Frankenweenie
Samson a Delilah (TV film)
1983 Létající oko
Silvestrovské představení
1982 Bistro
Tančím, jak nejrychleji dovedu
1981 Bláznivá dálnice
1980 Jsem na řadě
Malý okruh přátel
One Trick Pony
Vzpomínky na hvězdný prach
1979 A co dál...
Začít znovu

TV seriály

2020 Shrill (TV seriál)
Camp (S02E01)
2019 Shrill (TV seriál)
Troll (S01E06)
Article (S01E05)
Annie (S01E01)
2017 Love (TV seriál)
Marty Dobbs (S02E08)
2016 Angie Tribeca (TV seriál)
The Coast Is Fear (S02E08)
2015 Manhattan (TV seriál)
The Threshold (S02E03)
Fatherland (S02E02)
Život je boj (TV seriál)
Please Partake of a Memorial Orange (S03E05)
2014 Manhattan (TV seriál)
Perestroika (S01E13)
The Gun Model (S01E12)
Tangier (S01E11)
další epizody (13)
Profesionální lháři (TV seriál)
Bum (S03E03)
Trosky (S03E01)
2013 Život je boj (TV seriál)
Nightshift (S01E05)
Workaholics (TV seriál)
Alice Quits (S03E13)
2009 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a UFO (S08E03)
Griffinovi (TV seriál)
Lois na Foxu (S07E10)
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2003 Regular Joe (TV seriál)
2001 Danny (TV seriál)
1999 Dilbert (TV seriál)
1993 Strážce moře (TV seriál)
Báječná léta (TV seriál) - vyp.
Den nezávislosti (S06E22) - vyp.
Léto (S06E21) - vyp.
Ach, ty ženy (S06E19) - vyp.
další epizody (11)
1992 Báječná léta (TV seriál) - vyp.
Nenechat se rozházet (S06E10) - vyp.
Test (S06E09) - vyp.
Kevin poslíčkem (S06E08) - vyp.
další epizody (23)
1991 Simpsonovi (TV seriál)
Drobné kiksy nad komiksy (S02E21)
Báječná léta (TV seriál) - vyp.
Jak Pfeifferovi k bohatství přišli (S05E10) - vyp.
Vánoční oslava (S05E09) - vyp.
Večeře v restauraci (S05E08) - vyp.
další epizody (24)
1990 Báječná léta (TV seriál) - vyp.
Vánoce podle Cutlipa (S04E09) - vyp.
Šestý hráč (S04E08) - vyp.
Pouta nejtěsnější (S04E07) - vyp.
další epizody (23)
1989 Báječná léta (TV seriál) - vyp.
Matematika na druhou (S03E09) - vyp.
Uhřík (S03E08) - vyp.
Rodinný vůz (S03E07) - vyp.
další epizody (23)
1988 Báječná léta (TV seriál) - vyp.
Barevná televize (S02E03) - vyp.
Naše slečna Whiteová (S02E02) - vyp.
Noční dobrodružství (S02E01) - vyp.
další epizody (8)
1985 Hometown (TV seriál)

Dokumentární

2019 Filmy našeho dětství (TV seriál)
Sám doma (E02)
2014 Medojedi – vládci násilí (TV film) - vyp.
2013 Záchrana vydry č. 501 (TV film) - vyp.
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2002 TVography: The Wonder Years - Comedy Coming of Age (TV film)
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1993 Objev roku

TV seriály

2014 Manhattan (TV seriál)
The Second Coming (S01E08)
2011 Paul Reiser Show, The (TV seriál)
2005 Chlapi sobě (TV seriál)
Teen Things I Hate About You (E15)
2004 Chlapi sobě (TV seriál)
Thanksgiving with the Savages (E10)
Carnival Knowledge (E08)
1991 Báječná léta (TV seriál)
Trojúhelník (S05E06)
Střední škola začíná (S05E02)
Odvaha (S04E14)
1990 Báječná léta (TV seriál)
Deváťák (S04E02)
Dědičnost (S03E12)
1989 Báječná léta (TV seriál)
Matematika na druhou (S03E09)
Válčíme s mámou (S03E04)
Motýlí křídlo (S02E14)
další epizody (5)

Scenáristická filmografie

Filmy

1984 C.H.U.D.

Host

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2000 AFI's 100 Years, 100 Laughs: America's Funniest Movies (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce