Reklama

Reklama

VOD (1)

Skupina amerických vojáků na sklonku druhé světové války obsadí malý zámeček na hranici Francie s Belgií. Čekání na tvrdou srážku s německou armádou, jež tudy nejspíše brzy projde, je pro všechny nekonečně dlouhé. Velitel Abraham Falconer se zatím zamiluje do hraběnky, které zámek patří, jeho podřízený Beckman se snaží zachránit zdejší umělecká díla, poručík Amberjack se oddává milostným hrám v nevěstinci, seržant Rossi „zaskakuje“ v dílně i v manželském loži místního pekaře a také ostatní vojáci se baví, jak můžou… Komorní příběh, odhalující reakce jednotlivých osob na válku a její brutalitu, vznikl podle stejnojmenného románu Williama Eastlakea. Snímek natočil ikonický režisér americké kinematografie Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Tootsie, Jeremiah Johnson, Koně se také střílejí), který kladl důraz na pronikavé herecké obsazení. Tvrdého majora Abrahama Falconera zde ztělesnil Burt Lancaster (Gepard, Půlnoční muž, Mojžíš), postavy esteticky založeného kapitána Beckmana se ujal Patrick O’Neal (Otázky a odpovědi, Přepadení v Pacifiku) a seržanta Rossiho hraje Peter Falk (známý ze seriálu Columbo). V dalších úlohách vystupují Astrid Heerenová (Případ Thomase Crowna), Bruce Dern (Velký Gatsby, Návrat domů) a Scott Wilson (Mladé pušky II, G. I. Jane). Mimo osobitého hereckého ztvárnění nelze opominout snový filmařský styl, který je kafkovsky porovnáván s neutěšenou realitou. Ať už se to týká absurdní zápletky, asociativního střihu symbolické síly či zdobného řešení výpravy. Výsledkem není klasický „válečný“ film, ale originální tragikomická studie psychologické povahy, jež vykresluje nepříčetnost válečného běsnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

: Film pojednává o hrstce americkych vojaků kteří poblíž Arden hájili stary zapomenuty hrad proti poslednimu z ataku německe armady na konci 2.sv.války.Američti vojaci sou sem poslani na zotavenou nebot po predeslych bojich se snimi uz prilis nepocita. Kdyz vsak nemci podniknou na zcela neocekavanem miste ofenzivu, narazi na odpor a z hradu se stava symbol za ktery se vojaci hodlaji biít do roztrhani tela.Za zminku stoji pekne vylicene zaliby vojaku nez dojde k bojum at uz lovecke vypravy nebo navstevy v nevestinci. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Když si tak pro sebe hodnotím tzv. válečné fimy,strhává tyto dílka většinou upindaný patos,neschopnost přenést hrůzu válečné doby,barvotiskové zjednodušování,nebo v případě nějakých kvalitních předloh jejich zprznění. Po přečtení knihy jsem stejně jako u Pahorku usoudil,že tohle nemůže nikdo natočit aniž by to nebyl trapas a tak jako u Pahorku jsem se zmýlil.Jsem tomu rád.Měl jsem si už dávnou všimnout kdo to režíroval a mohl jsem tak najít už mnohem dříve odvahu na to kouknout(i když se sem tam nějaká ta blbost najde-třeba T-34 jako německý tank?,no co,třeba byl trofejní:-)). A herci vynikající!! (NIKDY jsem neviděl aby tak Lancasterovi sedla role jako tahle unavenýho cynickýho majora ,,bejka" a Falk jako pekař!!!! -přesně takhle jsem ho měl před očima i při četbě. Naprosto vyjímečně zas můžu hodnoti válečný film naplno. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru mírně podhodnocený válečný snímek, který je svým námětem zajímavý a díky skvělým hercům zvučných jmen, jako např. Lancaster, Falk či O'Neal, také poutavý, přičemž svoji roli hraje také prostředí, v němž se děj odehrává. Valná část filmu ukazuje život vojáků jedné zapomenuté americké jednotky, která se usadí na hradě, jenž obývá pouze hrabě se svoji mladou ženou. Jejich dny jsou dlouhé a nudné, tudíž hledají zábavu v nevěstinci, Volkswagenu nebo umění. Vykreslují se tu povahové rysy postav. V závěru pak přichází dobře zpracovaný střet s Němci, který je velmi zdařilou tečkou za Pollackovým dramatem. Objektivně to není na 5*, ale na poctivé 4*, avšak skrz zmíněnou podhodnocenost přihazuji hvězdičku. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nadhodnotený vojnový film, v ktorom je predostrená znudená jednotka, asi rovnako, ako bude znudený divák po zhliadnutí tohoto filmu. Nuda je hlavne v prvých dvoch tretinách filmu, k záveru sa konečne hlási o slovo vojnová akcia, nie zlá akcia, aj keď ani popri nej neprestávajú divné, trápnokomické, miestami až nezmyselné dialógy vojakov, ktoré môžeme sledovať počas celého filmu. Z hercov nikto nevyniká, aj keď nepriehladnuteľní sú šéf Lancaster, historik umenia O'Neal a pekár Colombo. Film nie je vyslevené zlý, ale zlyháva na rozpačitej a nezaujímavej téme. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Netypický válečný film, který se odehrává v zimě roku 1944 na belgickém hradě, kde se skupina amerických vojáků chystá na poslední boj s nepřítelem. Jednotliví vojáci se před bojem baví, jak můžou. Jeden se stará o VW Brouka, druhý peče v pekárně chleba a další spí s místní ženou a další zase něco. A abych popravdě řekl, takovýto příběh mě moc nebere. Raději se podívám na film, kde se bojuje a ne kde se vedou sálodlouhý řeči o válce a umění a kde vystupuje hodně zváštních postav. A co ty uniformy z Pacifiku, co měli američtí vojáci? Ale abych jen nekritizoval, i toho boje jsem se dočkal. Po nudné hodině se mě to začalo konečně líbit. Boje byly dobře nasnímané a celkově to zvedlo moje hodnocení. Takže nakonec za 3*, i za Burta Lancastera, který jako jediný vyčníval z herců. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme suplujú nemecké tanky Panther P V, podobne ako vo filme Oddiel 10 z Navarone, ruské T-34/85. Tvorcovia sa pravdepodobne inšpirovali použitím týchto tankov, keďže Nemci z dôvodu vynikajúcich bojových vlastností tohto tanku sa ho snažili odkopírovať. Druhým možným dôvodom asi bolo, že filmy boli natáčané v Juhoslávii a v ich armáde tieto stroje boli stále používané. (andykovac)
  • Když vojáci zatlačí auto Volkswagen do vody, tak následně vyplave na hladinu, i když má otevřené okno. (Marek06)
  • Ve filmu se objevují poválečné zbraně, například kulomet M60. (Marek06)

Reklama

Reklama