Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (23)

Star Trek: Do neznáma

Star Trek: Do neznáma (2016)

Kdyby členové posádky byli schopni zařadit při scéně úniku s USS Franklin z útesu rychlost čtvrtiny impulzu, jak ve filmu udělali, odlétli by do atmosféry ihned rychlostí přibližně 75 000 km/s (čtvrtina impulzu = cca čtvrtina rychlosti světla).

Star Trek: Do neznáma

Star Trek: Do neznáma (2016)

Ve scéně, kdy posádka padá volným pádem s USS Franklin, by její členové nebyli zaraženi „dopředu“ do poutacích pásů, nýbrž zcela naopak zpět do opěradel jejich křesel díky nabírané rychlosti a při volném pádu by pociťovali postupné „ztrácení tíže“.

Star Trek: Hluboký vesmír devět - Ratatabum

Star Trek: Hluboký vesmír devět - Ratatabum (1999) (epizoda)

Doktor Bashir (Alexander Siddig) si v holoprogramu, který je zasazený do dvacátého století, objednává vodku 'stirred not shaken', což znamená 'promíchat, netřepat'. Touto frází paroduje a zároveň odkazuje na sérii Jamese Bonda a jeho vodku 'shaken not stirred' alias 'protřepat, nemíchat'.

Star Trek: Nová generace - Host

Star Trek: Nová generace - Host (1992) (epizoda)

Scotty (James Doohan), který vystupuje v hodnosti kapitána, se uvede do epizody větou: "Enteprise? Vsadím se, že Kapitán Kirk udělal všechno pro to, aby mě z této šlamastiky dostal," což znamená, že v jeho době J. T. Kirk ještě žije. Ve filmu Star Trek VII: Generace (1994) Scotty spolu s Kirkem vystupují na palubě Enterprise-B a Kirk během filmu umře. Táto epizoda se tak musela odehrát před událostmi ve zmíněném filmu. V závěru epizody však dostane Scotty od Picarda (Patrick Stewart) raketoplán jako dárek, odlétá sám a v seriálu již nevystupuje. Ve Star Trek univerzu tedy zcela chybí vysvětlení, jak se Scotty dostal přibližně o 70 let zpět do své doby.

EXODUS: Bohové a králové

EXODUS: Bohové a králové (2014)

Christian Bale skoro promeškal šanci na roli Mojžíše, protože trpěl při castingu nadváhou. Stále totiž pracoval na zhubnutí přebytečných kil, která nabral kvůli úloze v Špinavý trik (2013). Naštěstí však stihl zhubnout do požadovaných fyzických parametrů a mohl se zhostit své role.

Star Trek VI: Neobjevená země

Star Trek VI: Neobjevená země (1991)

William Shatner (James T. Kirk) se při rvačce s modrým Behemothem nenechal zastupovat kaskadérem, jak to občas v pozdějším věku při podobných kouscích dělával. Sám při této scéně spadl do ohně.

Star Trek: Do neznáma

Star Trek: Do neznáma (2016)

USS Franklin je ve filmu zmíněna jako první loď flotily, co uměla dosáhnout warp 4. Pod vedením kapitána Edisona (Idris Elba) fungovala však až po událostech ze seriálu Star Trek: Enterprise (od r. 2001) a až po vznik Spojené federace planet. V tomto seriálu, ještě před vznikem Federace, USS: Enterprise NX-01 uměla dosáhnout warp 5. USS Franklin tedy musela být starší loď než USS: Enterprise NX-01 a do velení kapitánu Edisonovi musela být svěřena později, až po vzniku Spojené federace planet, jak vysvětlují tvůrci.

Orel Eddie

Orel Eddie (2016)

Jan Boklöv v roce 1988 již vyhrál V-stylem svůj první závod světového poháru, přesto se ještě na Olympijských hrách v Calgary v roce 1988, kde Eddie (Taron Egerton) startoval, skákalo převážně klasickým paralelním stylem. V-styl začal dominovat až v roce 1992, tedy až čtyři roky po účasti Eddieho na Zimních olympijských hrách.

Indiana Jones a Chrám zkázy

Indiana Jones a Chrám zkázy (1984)

Film je všeobecně známý tím, že byl podnětem pro zavedení ratingu PG-13 (silně doporučený doprovod rodičů pro děti mladší 13 let) kvůli násilným scénám. Spielberg se nechal slyšet, že je hrdý na to, že přispěl k vytvoření ratingu PG-13, tedy mezistupně mezi ratingem PG (pro děti s doporučeným doprovodem rodičů) a R (děti mladší 17 let pouze v doprovodu rodičů). Nakonec byl film uveden do kin těsně před oficiálním vytvořením ratingu PG-13, a proto mu byl udělen rating PG.

Vyhlídka na vraždu

Vyhlídka na vraždu (1985)

Roger Moore věděl, že je na roli starý. I se tak veřejně vyjádřil, že už Bonda hrát nechce a měl by ho hrát někdo jiný. Musel však tímto filmem splnit závazek s A. R. Broccolim na představování Bonda po 12 let.

Don Jon

Don Jon (2013)

Přestože slyšíme Jona (Joseph Gordon-Levitt) několikrát během filmu hovoří o své práci, nikdy ho v práci nevidíme. Pouze se během snímku dozvíme, že pracuje jako barman.

Riddick: Kronika temna

Riddick: Kronika temna (2004)

Na palubě vesmírné lodi před přistáním na planetě Crematoria tvrdí členka posádky, že na sluneční straně planety je teplota "700 nad nulou" a na temné straně planety "300 pod nulou". Pokud jde o vyjádření ve stupních Celsia, jde o chybu, neboť nejnižší teplota ve vesmíru, známá prozatím jako Absolutní nula, kdy se teoreticky zastaví tepelný pohyb všech částic, má hodnotu -273,15 °C. Z používaných stupnic by smysl mělo tvrzení jen ve stupnici Farenheita, kde absolutní nula má hodnotu -459,67 °F.

Star Trek: Nová generace

Star Trek: Nová generace (1987) (seriál)

Herec Jonathan Frakes, představitel postavy Williama Rikera, stejně jako jeho postava v seriálu ovládá zručně hru na trombón. Absolvoval i natáčení v nahrávacím studiu.

Star Trek VII: Generace

Star Trek VII: Generace (1994)

Ve filmu vystupuje postava Scottyho, který se objevil také v epizodě „Relics“ seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987), když se do budoucnosti dostal pomocí setrvání jako opakující se vzorec bez degradace v transportéru. Díky několik replikám v seriálu je zřejmé, že v době, kterou opustil, J. T. Kirk ještě žije. Ve filmu Star Trek VII: Generace však J. T. Kirk. umírá, což znamená, že události filmu se musely stát až po událostech uvedené epizody seriálu. Na konci této epizody však Scotty pouze odlétá raketoplánem a není vysvětleno, jak se dostane zpět do své doby. V seriálu již dále neúčinkuje.

Star Trek X: Nemesis

Star Trek X: Nemesis (2002)

Na fotce z akademie nemá mladý Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) vlasy. Přesto však v 19. epizodě 5. série s názvem „The First Duty“ seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987) poznamená zahradník akademie hvězdné flotily Boothby při setkání s kapitánem Picardem: „Co se stalo s tvými vlasy?“

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012)

Miroslav Krobot souhlasil s vykreslením své postavy hned po přečtení první verze scénáře, kterou mu Jan Prušinovský předložil. Režisér a scenárista v jedné osobě pak vytvořil ještě několik verzí, které se v charakteru vždy částečně lišily, ale na důrazné doporučení představitele hlavní role se vrátil k verzi první.

Reklama