Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Deníček (2)

To NEJ... 2012

Po loňské absenci přehledu toho nej (v kinech byli samý srač...špatné filmy, a těch pár filmů to nezachránilo) opět zrekapituluji můj filmový rok. Byl to rok plný očekávaných hitů, jako jsou Avengers, Temný rytíř povstal nebo nejočekávanější film roku Hobit. Také to byl rok návratů na filmové plátno (Star Wars, Titanic, Příšerky s.r.o, atd.) a opravdu vtipných komedií (Diktátor, Prci Prci Prcičky 4, Méďa, nebo u nás neuváděná 21 Jump Street). Opět se ukázala kasovní síla 3D a komiksových adaptací (Avengers, Temný rytíř povstal, oba dva šli přes miliardu celosvětově), ale také síla natěšenosti (po 4 letech se vrátil James Bond a jeho Skyfall chybí kousíček k miliardě a to nebyl ve 3D). Filmově se tedy rok 2012 dá zařadit k těm nadprůměrným. Ale teď už k jednotlivým kategoriím.

 

Trailer roku

3. místo

Méďa (redband trailer)

 

2. místo

Iron man 3 (teaser)

 

1. místo

Muž z oceli (trailer)

 

(Linky vedou na Youtube)

Trailery už několik let vypadají díky Inception podobně (letos to zkazilo hlavně nový Star trek), tudíž Muž z oceli byl vcelku osvěžující. Trailery na budoucí megahity už ale také neprozrazují tolik z děje, a když ano, tak to dělají rafinovaně, že nevíte proč, jak, kdy, kdo (viz iron man 3, proč na konci vláčí oblek? star trek, je hlavní záporák opravdu Khan?). Zároveň trailery na komedie jsou úderné, hodně navozující a neprozrazují nejlepší vtipy. Škoda, že jsme se nedočkali teaseru na pokračování Hobita

 

Překvapení roku

Prometheus ... opravdu to Ridley Scott natočil s tak špatným scénářem :(

Star Wars ... jednička byla opravdu špatně zkonvertována do 3D, a pak ještě taková menší záležitost s oznámením pokračování 

21 Jump Street ... proč to sakra nebylo u nás v kině?

Cabin in the Woods ... proč sakra nebyla tahle originální vyvražďovačka v kině?

Poslední výkřik ... kdo to sakra pustil do kina?

(Linky vedou na profil filmů)

 

Filmový song roku

Adele - Skyfall  VS  Neil Finn - Song of the Lonely Mountain

(Linky vedou na Youtube)


Události spojené s filmovým světem, které jsem zažil

Koncert Pražského filmového orchestru...vynikající zážitek pro všechny fanoušky filmové hudby. Určitě koncert navštívim i v průběhu následujících let!

 

Hobit v IMAXu...to snad ani nepotřebuje komentář :-)

 

Titanic ve 3D...nepodařilo se mi vidět Cameronův masterpiece v IMAXu, ale pouze v klasickém 3D kině, ale i tak to byl velmi silný zážitek, vidět film tam kde má být, na velkém plátně.

 

Režisér roku 

3. místo

Christopher Nolan ... dokázat převést na plátno vynikající trilogii bez výrazné ztráty kvality se povedlo jen F. F. Coppolovi, Peteru Jacksonovi a teď i Christopheru Nolanovi, když dovedl do kin epické finále Temného rytíře, které bylo jak se patří osudové, po technické stránce bez chyby, ovšem mělo tu smůlu, že přišlo po druhém dílu.

 

2. místo

Andy a Lana Wachowski, Tom Tykwer ... mít odvahu na tak komplikované dílo jakým je Atlas Mraků, to si zaslouží úctu. A natočit každý ze 6 příběhu v nadprůměrné kvalitě a v jiném žánru, to si zaslouží druhé místo v mém žebříčku.

 

1. místo

Peter Jackson ... opět se vrátit do Středozemě a opět bravurně! Smekám Mistře!

 

Herečka roku

3. místo

Charlize Theron ... Prometheus, Sněhurka a lovec


2. místo

Halle Berry ... Atlas mraků


1. místo

Keira Knightley ... Anna Karenina

 

Speciální ocenění : Kristen Stewart a Iveta Bartošová...první jmenované za výdrž v tváření po celou sérii Twilight a navíc i v nové Sněhurce, a druhé jmenované se vzkazem : Táhni už do prdele!

 

Herec roku

3. místo

Jude Law ... Anna Karenina


2. místo

Sacha Baron Cohen ... Diktátor


1. místo

Martin Freeman ... Hobit

 

Speciální ocenění : Tomáš Magnusek...taky už jdi do prdele!

 

Nejlepší filmy roku v české distribuci

10. místo Prometheus

9. místo Skyfall

8. místo Anna Karenina

7. místo Temný rytíř povstal

6. místo Méďa

5. místo Prci Prci Prcičky : Školní sraz

4. místo Muži, kteří nenávidí ženy

3. místo

Avengers ... splněný sen všech fanoušků komiksů, nejvíc zničený New York v historii kinematografie a nejlepší tým poprvé na velkém plátně. Vynikající!

 2. místo

Atlas mraků ... 6 různých příběhů, 6 různých žánrů, a stejně to dává smysl dohromady (při vícero zkouknutí)

1. místo

Hobit ... mohl být snad jiný film první?

 

Všichni se před deseti lety skláněli před Pánem prstenů. Budou se všichni sklánět před Hobitem? Minimálně před prvním dílem určitě. A co tam dělá Prometheus? No měl štěstí na technickou stránku filmu, která byla i mnohem lepší než v Temném rytíři, ale scénář zmastil celý film a tak je pro Promethea úspěch, že je aspoň v TOP 10. Bohužel se zatím nedostalo na filmy jako je Argo, Pí a jeho život, The Words, Sedm psychopatů nebo Raubíř Ralph, které mají hodně velkou šanci narušit žebříček (minimálně Argo si myslím, že bude mít místo v TOP 10 jisté, bye bye Promethee). A proč nemám žebříček nejhorších filmů roku? Abych se přiznal, tak nemám žaludek a taky čas koukat na špatné filmy. A ani Twilight už není to co býval.

 

Tak a takový byl rok 2012. A na co se těším v roce 2013? To najdete v mém profilu :-)

Top 2010

Další filmový rok je za námi. Nebyl tak bohatý na hity, na úspěšné hity, jako roky předešlé, dokonce to byl i rok velkých zklamání, ale na druhou stranu i velkých překvapení. A tady jsou moje osobní žebříčky nejlepších herců, hereček, režisérů, filmů, ale také toho horšího co k nám přišlo. Jedná se pouze o filmy, které jsem viděl, ne o filmy z celé distribuce. Nejlepší filmy roku 2010

10. místo - Jak vycvičit draka...Dreamworks opět dokazuje, že snad jako jediné studio se dokáže přiblížit Pixaru
9. místo - Iron Man 2...Železňák se ukázal v podobně skvělém světle, jako v roce 2008 a zase jsem hltal každou jeho hlášku.
8. místo - Harry Potter 7 1/2...Jako jeden z mála jsem měl velkou radost z nového filmu a hned jsem ho zařadil jako třetí nejlepší potterovku, hned za 3 a 5 díl.
7. místo - Prokletý ostrov...první ze skvělých letošních rolí Lea DiCapria, bohužel po prvním shlédnutí ztrácí dosti na kouzle.
6. místo - Toy Story 3...asi největší letošní doják, ale taky nejlepší díl série a druhý nejlepší film Pixaru, po Wall-E.
5. místo - Kick-Ass...superhrdina může být každý, ale schopný režisér, který natočí tento skvost a nerozsype se mu to pod rukama je jen jeden -Matthew Vaughn
4. místo - Počátek...další z Nolanových perel, originální, skvěle zpracovaný, ale přeci jen trochu zdlouhavý.
3. místo - The Social Network...oproti Nolanovi to má jednu výhodu, pod kůži se to dostane sakra rychle a sakra hluboko.
2. místo - Scott Pilgrim proti zbytku světa...asi nejoriginálněji zpracovaný film (nejen) letošního roku a navíc jeden z nejvtipnějších filmů vůbec.
1. místo - Město...letošní největší chyba našich distributorů, a důkaz toho, že Ben Aflleck neni jen hezká, trapná tvářička.

 

V létě jsem byl přesvědčený, že nic nedokáže překonat Počátek, ale pak přišel zvrat na podzim, kdy jsem v průběhu asi dvou týdnů viděl jak Scotta Pilgrima, tak The Social Network. Nakonec přišel ke mě v prosinci Ben Affleck s jeho Městem. Trailer jsem viděl právě před Počátkem, a od té doby jsem věděl, že Ben mě nezklame. Ben nezklamal, ale zatraceně skvěle překvapil. 
Nedostalo se na: The ExpendablesSherlock HolmesLítám v tom

Nejlepší režiséři roku 2010

5. místo - Christopher Nolan
4. místo - Lee Unkrich
3. místo - Ben Aflleck
2. místo - David Fincher
1. místo - Matthew Vaughn

Nejlepší herci roku 2010

3. místo - Ben Afleck
2. místo - Jeremy Renner
1. místo - Leonardo DiCaprio

Nejlepší herečky roku 2010

3. místo - Emma Watson
2. místo - Anna Kendrick*
1. místo - Chloe Moretz

*nepočítám roli v Twilight, ale pouze Up in the Air a Scott Pilgrim

Největší překvapení roku 2010

...Sherlock Holmes je flákač, který nedbá na vlastní hygienu a nemá rád světlo
...Sly je opravdu ve formě jako nikdy, i když mu je (přes) 60 let tak mlátí bad guye jako nikdy, důkaz: The Expendables
...BEN AFLLECK NENÍ JEN HEZKÁ TVÁŘIČKA, ALE JE TO MŮJ NOVÝ OBLÍBENÝ REŽISÉR A DOKONCE I HEREC
...ve Scotta Pilgrima jsem moc nevěřil, překvapení je tedy hodně na místě
...Leonardo DiCaprio, bylo mi jasné už někdy od dob Krvavého diamantu, že to je už opravdu skvělý herec, ale že zvládne dvě skvělé role během jednoho roku...Leo smekám.

Nejhorší filmy roku 2010

3. místo - Poslední vládce větru...krásný triky, ale to k filmu nestačí
2. místo - Twilight saga: Zatmění...není to takový průšvih jako Nový měsíc, ale pořád to je trapné, nedojemné, neakční, je to nuda.
1. místo - Nezapomeň na mě...nejnudnější film celého roku a také jeden z nejzbytečnějších filmů vůbec.

Takový byl rok 2010. Uvidíme co nám přinese rok 2011, ve kterém bude zase čelit přívalů hodně velkých a hodně očekávaných filmů.