Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja osobne som skor vyrastal na slovenskej rozpravke SOL NAD ZLATO (1982) s Libuskou Safrankovou, ktora ma v Nemecku nazov Solny princ. Mozno ze ju asi castejsie davali v Slovenskej televizii a pred dvadsiatimi rokmi som si ju velmi oblubil, asi aj kvoli tomu, ze bola natocena bez humoru, teda vazne, smutne ale aj trochu mysteriozne. Byl jednou jeden kral je natoceny skor humornejsim stylom, predovsetkym vdaka skvelemu Werichovi alebo aj Burianovi, ale aj tato rozpravka sa mi velmi paci. Takze davam zhodne hodnotenie zo Solou nad zlatom 4 hviezdiky... 07.04.2009 ___ Jan Werich - (Král Já I.) +++ Vlasta Burian - (Atakdále) +++ Milena Dvorská - (Maruška) +++ Irena Kačírková - (Drahomíra) +++ Stella Májóvá - (Zpěvanka) +++ František Černý - (Kuchař) +++ Miloš Kopecký - (Princ Chytrý) +++ Miroslav Horníček - (Princ Krásný) +++ Lubomír Lipský - (Princ Chrabrý) +++ Terezie Brzková - (Stařenka) +++ Hudba: Václav Trojan +++ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja si nemôžem pomôcť a pôjdem proti prúdu, ale jediným nedostatkom tejto krásnej československej rozprávky je otravný a rádoby vtipný Vlasta Burian. Budem ho ignorovať a dám aj napriek jeho prítomnosti za plný počet. To ostatné je viac menej dokonalé, podrobne to rozpisovať je ako hádzať soľ do mora. Kedy budeme svedkami toho, že sa medzi túto a podobne ladené staré rozprávky dostane trvalo v programe televízií na štedrý deň niečo zo súčasnosti? ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

I v padesátých létech, kdy vznikal převážně škvár o sovětských osvoboditelích a budování socialismu se občas podařilo natočit krásný snímek. Sůl nad zlato si nedovolila politizovat a ohýbat ani vládnoucí rudá zvěř. A tak vznikla filmová verze této krásné národní pohádky zahraná tehdejším hereckým výkvětem. Jan Werich v té době už pochopil jak se vše asi bude v republice dále vyvíjet, Vlasta Burian to už bohužel s jistotou věděl a řekl bych, že je to na něm i částečně vidět. Ač hraje naplno, znalý divák vidí, že ten vysportovaný komik je pryč a místo něj tu máme zestárlého muže... To mi dnes kalí tu dětskou radost z tohoto krásného příběhu, když sleduji kejkle pana krále a jeho komořího. Samozřejmě nelze vynechat tehdy krásnou Marušku Milenu Dvorskou, Irenu Kačírkovou ad. * * * * ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Já jsem vždycky litoval, že jsme neměli žádné loďstvo. Maminka, to byl rozený admirál." Co slovo, to perla. co věta, to životní moudro. "Já už jsem pochopil, že na odbornou práci maj bejt odborníci." Tyhle hlášky platily tenkrát a platí neméně i teď. "On nemyslí pomoct jim. On myslí pomoct nám." A pevně věřím, že se popis charakterů bude hodit i na lidi a vlády za stovky let. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Faktem je, že odhlédneme-li ten >nutný< , naštěstí však jen lehounký dobově-ideologický nádech, je to vlastně výborná satira a milý, poctivě natočený film. Neřkuli s výborným scénářem a hereckými výkony, kterým ti dnešní upoceně se pitvořící pohádkářští pitomečci nesahají po královský kotníček... Tři a půl hvězdičky jednou jsem tuhle dal, po letech u opětovného vidění zaokrouhleno nahoru... :-) - - - P.S. Co naplat, takovou pohádku holt už dnes nikdo nenatočí, a že právě takové chybí v té současné >postkulturní< magořině jako sůl! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Král rozťukává vejce o skleničku, jenže místo vejce se rozbije sklenička. Král říká, že vejce je natvrdo a zmáčkne ho, jenže vejce natvrdo není a rozmáčkne se mu v dlani. Úplně stejná věc se stane milionáři Simonidesovi ve filmu Hej-rup! (1934). Obě postavy ztvárnil Jan Werich. (Jan.Kanak)
  • Rozprávka nemala byť vôbec humorná, ale obsadením Jana Wericha (kráľ Já I.) si herec presadil humoru viac. A aj toho utajeného. Tak sa stávalo, že rodičia, čo išli do kina s deťmi, sa dobre bavili pri údive detí, ktoré nevedeli, na čom sa smejú. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama