Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

baaaja 

všechny recenze uživatele

Achjoo, slibovala sem si od toho teda rozhodně víc :) na to že to mělo tři hodky, tak děj byl fakt slabej, řekla bych až nudnej. Vim že je blbý že to říkám, ale na konec jsem čekala jak na spásu, bylo to šíleně zdlouhavý... myslela sem že to nedokoukám,ale řikala jsem si, že třeba aspoň ten konec by to mohl nějak vylepšit, ale ten to akorát dorazil, fakt jsem nepochopila, k čemu tam byla scéna ve který nějakej cizí klučina připomíná uplně bezvýznamnou scénu ve filmu, kdy Wyatt zachránil jeho strejdu...? Snad proto abyještě víc zdůraznil Wyattovu chrabrost a neohroženost :))) ()

Greg 

všechny recenze uživatele

"You'd be doing me a favor if you called me Wyatt or Earp, but not both." Ačkoliv nemám westerny nijak zvlášť v oblibě, toto tříhodinové vyprávění mě zaujalo. Je v něm sice méně pro westerny typických přestřelek než v novějším 3:10 Vlak do Yumy, ale film by pro mě daleko rozmanitější (delší časové období, mnohem více postav). Herecké výkony tvoří další kladou stránku filmu - dvojice Kevin Costner a Dennis Quaid byla skvělí. Jediné, co bych filmu vytknu, je hodně dlouhá stopáž... Přece jenom tři hodiny potřebují velmi silné téma, aby se divákovi nestalo, že se bude u filmu místy nudit. Ale celkově jsem s filmem velmi spokojen. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne povedenej western, kde ani nejak zvlast i pres misty pomalejsi tempo nevadi trihodinova delka. Film se zabira prakticky celym Wyattovo zivotem, od detstvi az po dobu, kdy uz nebyl serifem, ale az uplne do smrti to tu zpracovany neni, coz se neni ale co divit, kdyz se dozil 80 let, takze konec je jen uzavrenej textovejma informacema. Kdyz pominu uplny detstvi, tak vse ostatni hraje Costner a zvlada jak mladyho, lehce naivniho a spokojenyho manzela, kterej miluje zenu a hrabe se v zahonku, pres vaguse, ozralu a lupice az po nejslavnejsiho a vecne zamracenyho serifa vsech dob. Akorat mi prislo, ze je tu trosku prehnany, jak kazdej furt Wyatta s necim otravoval a i kdyz udrzoval poradek a byl to vcelku slusnak, tak ho furt kde kdo kritizoval. Taky je skoda, ze za tri hodiny, tu prakticky neni zadna vetsi prestrelka, rvacka a podobne a nejzasadnejsi rezba u O.K Corralu je odbyta ubohou minutovou prestrelkou. Takze pak clovek nak zvlast ani netusi, proc ze je Wyatt takova legenda a o nejakejch jeho velkejch skutcich se tu spis jen mluvi. Na druhou stranu musim rict, ze tu absenci prestrelek sem si uvedomil az po skonceni film a film i bez toho nijak nenudi, taky diky hercum, coz je docela hvezdna sestava obsahujici jmena jako Hackman, Madsen a Pullman, ale mym favoritem, kterej prekonava i samotnyho Costnera je vyhublej, pobledlej a vecne chrchlajici zabijak Dennise Quaida, jehoz to je jedna z nej roli, takze celkove slabsich 5*. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Až na príliš naťahovanú poslednú polhodinu je Wyatt Earp veľmi slušným westernom so všetkým, čo má tento žáner obsahovať. Kevinovi Costnerovi to čoby Earpovi svedčí, melodramatická rovina Earpovho citového života je decentne zľadená s dramatickými osudmi jeho šerifskej karéry. Prečo film komečne prepadol? Pretože nie je poprcornový ako Tombstone? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Spojení westernu a životopisního filmu možná lze pokládat za hodně originální, ale jaksi mi unikalo, čím byl v rámci Divokého západu osud Wyatta Earpa tolik výjimečný, že vznikl o něm i tříhodinový filmový epos. Wyatt Earp měl kupu svých příznivců a snad ještě víc nepřátel, ale sám se během filmu nedokázal přidat ani k jedné straně, byť mne chvílemi i jeho počínání bavilo, jeho osud mi zůstal spíše lhostejný. Holt každý národ má své hrdiny a není asi povinností ostatních je oslavovat stejným dílem. Poměrně jednoduchý děj se snaží obsáhnout více linií, proniknout také do sociální roviny (smrt první Wyattovy ženy i dítěte na týfus), ale všechno se rozpadá na tolik různých epizod, že to místy ani příliš nedrží pohromadě, i v té sociální rovině klouže spíše po povrchu. Historická atmosféra se povedla, po filmařské stránce na mne z toho dýchá skvělý dojem a kdyby nic jiného, tak temná "modrá" scéna z poslední půlhodiny, kdy se Wyatt jde na vlakovém nádraží pomstit za smrt svého bratra, mne přesvědčila, že minimálně ty 3* si film určitě zaslouží. Podruhé bych už ale víc než tři hodiny tohoto filmu s plným soustředěním asi nezvládl. Čekal jsem vcelku záživnější a komplexnější příběh. A také, že Gene Hackman bude mít daleko víc prostoru, když je uveden v titulcích jako třetí v pořadí. 60% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (17)

  • Kevin Costner původně dostal nabídku hrát Wyatta ve filmu Tombstone (1993) dokonce za vyšší honorář. S tvůrci se však neshodl na charakteru titulní postavy a dal přednost Kasdanovu snímku. (kenny.h)
  • Film byl uveden do kin šest měsíců po Tombstone (1993) a ve srovnání s rivalem byl komerčně neuspěšný. Při rozpočtu 63 milionů USD vydělal jen okolo 25 mil.$. Tombstone má skore 25 mil.$ rozpočet vs. 56,5 mil.$ tržby. (kenny.h)
  • Ve skutečnosti se Wyatt a Morgan stali pomocnými šerify až několik minut před přestřelkou u O.K. Corralu, kdy je Virgil spolu s Docem Hollidayem zplnomocnil. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Costnerova malá velká válka

Costnerova malá velká válka

14.02.2010

Nějakou dobu o něm nebylo slyšet. Tanečník s vlky se však vrací na scénu, a opět ve filmu, který hodlá i sám režírovat. Nikoho asi nepřekvapí, že akční dobrodružství A Little War of Our Own bude… (více)

Reklama

Reklama