Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (713)

Madison 

všechny recenze uživatele

Typické "burtonovské" filmové spracovanie obsiahnuté čiernym humorom a bizarnosťou Eda Wooda, ktorého Johnny Depp stvárnil naozaj vynikajúco. Herci sa vo svojich úlohách vyžívali, čím snímka nadobudla autentický charakter a divákovi nezostáva iné, ako sa vžiť do jednotlivých postáv tohto fenomenálneho diela. Celkový pochmúrny dojem z filmu umocňuje morbídna hudba Howarda Shorea a komediálne ladený scenár v dokonalej harmónii s dobovou úrovňou. Ed Wood je nezabudnuteľné dielo americkej kinematografie, v ktorom Tim Burton dôveryhodne vyjavuje život "toho najhoršieho hollywoodskeho režiséra všetkých čias". ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Film, který ukázal jak nádherná je filmařina a jak ji miluju. Hlavní postavy byli výborně sehrané a Burton vše prošpikoval do detailu s geniálním výkonem Martinem Landauem (mimořádný výkon, servíroval herectví minutu po minutě a na scénu s chobotnicí nikdy nezapomenu) a s Johny Deppem všechno klapalo jako hodinky. Srdcovka ED WOOD se bude ve vašich myšlenkách postupně rozkládat a stane se pro vás stále důležitější, uchvacující a ohromující v plném rozsahu. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Měl jsem tu „čest“ pouze s jedním z Edových filmů, Plan 9 from outer Space. Ano, byl hrozný, ale Tim Burton se rozhodl ukázat, že všechno bylo jinak. Dvě hodiny filmového času věnoval kolegovi, který zůstal pouze nepochopen. To neuvěřitelné nadšení, kterým při natáčení svých filmů oplýval, bylo až nakažlivé a z tohoto díla to sálá v každém záběru. (Dle mého) životní výkon Johnnyho Deppa jemuž stačí jenom nefalšované pousmání na producenta a divák mu to sežere se vším všudy, přináší do každého záběru téměř až dětsky neskrývanou radost z vlastní práce. Když pak proběhne legendární rozhovor s Orsonen Wellsem, začne se odvíjet jeden z nejhypnotičtějších, nejdojemnějších a zároveň nejkrásnějších konců filmového nebe. Klobouk dolů Time, klobouk dolů Johnny, odpočívej v pokoji Ede ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Premiéra po ktorej Ed Wood nebude musieť utekať pred davom a uhýbať kameňom, je úspešná. Škoda, že sa takej nedočká. Neúnavnému režisérovi nechýba nadšenie a pracovitosť, no chýba mu to najhlavnejšie - talent. Tim Burton na to poriadne dupol už od prvých sekúnd, kde zaujmú už originálne úvodné titulky. Doba, keď hollywood kvitol, keď filmy o drákule už zapadali prachom a ľudia chodili do kina na veľké pavúky a inú háveď, vykreslil Burton naozaj výborne. Bill Murray poteší, ale jeho úloha je v podstate bezvýznamná. Naopak úloha bývalého slávneho maďarského herca v podaní M. Landaua je výborná a myslím, že pre mňa tu bol ešte väčším ťahúňom ako J. Depp. Napr. taký súboj s chobotnicou, ktorá sa nehýbe ma vážne rozosmial. Úsmevných i vtipných momentov je tu viac než dosť, tak aj preto by vás ta čiernobiela nemala odradiť. Babráci ako Ed Wood robia mizerné filmy. Dopozerať ich a porozumieť im vyžaduje takmer nadľudské úsilie, no film o babrákovi môže byť zaujímavý. Toto je on. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Filmy sa majú točiť hlavne s láskou. Občas to však nestačí a niektorí filmári sa stávajú kvôli svojím počinom vysmievanými a nenávidenými. No občas sa stanú aj kultom, podobne ako Edward D. Wood Jr. Pocta Béčkovej legende, ktorá si vyslúžila titul „najhorší režisér všetkých čias" je najlepším dielom Tima Burtona. Čiernobiela trefa do čiern... do čierneho je takisto paradoxne jeho komerčne najmenej úspešným filmom, no srdce filmového fanúšika pri ňom zaplesá. Ponúka nahláškovanú („Is there a script?" „Fuck no. But, there's a poster."), dojímavú a elegantne natočenú zábavu okorenenú jednou z najlepších úloh Johnnyho Deppa. Hereckého Oscara sa však dočkal Martin Landau ako umierajúca bývalá hviezda Bela Lugosi. Druhá soška putovala do rúk maskérov. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Ak budete snímku pozerať v originálnom znení, na premiére filmu Nevěsta monstra (1955) môžete počuť, ako na Lugosiho (Martin Landau) niekto zakričí "Mr. Landau!” (classic)
  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)
  • Kathy Wood, bývalá žena Eda Wooda, jednoho dne navštívila natáčení a požádala o setkání s Johnnym Deppem. Toho dne se zrovna natáčela scéna, v níž měl Wood vypadat velmi zmateně, což Burtona znervózňovalo. Ale jakmile Depp vystoupil ze svého karavanu, tak Kathy Wood prohlásila: "To je můj Eddie." (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama