Reklama

Reklama

Hra o smrti

  • Velká Británie The Reckoning (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1380 a Anglií zmítají mocenské boje mezi církví a světskou vrchností. Mladý kněz Niccolas de Valans je nucen uprchnout poté, co se dopustil cizoložství. Na své cestě narazí na potulnou hereckou společnost, v čele s Martinem (WILLEM DAFOE), a protože je schopný, přidá se k nim. Putují do města Daremu, kde mají hrát místnímu lennímu pánovi k narozeninám. Stržený most přes řeku je však donutí, aby prošli panstvím lorda de Guse a zastavili se u jeho hradu. Přicházejí zrovna ve chvíli, kdy je město vzrušeno vraždou malého chlapce, z níž byla obviněna hluchoněmá žena. Niccolas brzy pozná, že něco zde není v pořádku. Společně s Martinem se zapletou de temné sítě zločinu a nenávisti (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Přežil bych i "gotický" scénář jako z podprůměrné počítačové hry a postavy se smýšelním současníků nastrčené do středověkých kulis, ale ten děsný duchovní zmatek se vydržet nedal. Film komentuje leccos od zneužívání církevní moci, přes eutanazii, Boží mlčení a léčitelství až po pedofilii. Asi tak, jako kdyby Pejsek s Kočičkou, poté co propadli z dějepisu, navařili lehce antikleriální eintopf. Na pohled to bylo docela pěkně severské, ale pozřít se to nedalo. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který skvěle líčí středověkou Anglii a dává nám poznat život tehdejších lidí. Tento snímek by se dal hravě prezentovat v hodinách dějepisu - informuje nás o zkaženosti kněží a pokládá mnoho otázek týkajících se náboženství. Film vás donutí si všímat i takových podrobností, jako je oblečení herců. Jak už bylo řečeno, snímek má opravdu skvělé obsazení. Přesto mi snímek mi přijde chladný, neemotivní. Já jsem zřejmě náročný, ale od těchto snímků vyžaduji daleko lepší příběh. Hudba ve filmu je impozantní a stylová. Tento snímek bych viděl na hranici mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zběhlý kněz se dá do služeb kočovné divadelní společnosti a mimoděk se stává spoluzakladatelem realistického divadla, investigativní žurnalistiky a forenzních věd poté, co začne pátrat po skutečném vrahovi uškrceného mladíka. Snímek s originálním střihem (jakoby rozfázovaným pohledem na jednu a tu samou akci), dokonalými hereckými výkony, atmosférou stísněnosti, dramatickými zvraty a naprosto démonickou postavou Vincenta Cassela, který promluví až v samém závěru filmu, když před tím jen přecházel v hradní věži jako tygr v kleci. ____ S lítostí dávám filmu jen dvě hvězdy a to za otřesný scénář, který se kolem středověku jen lehce otřel a předložil spíš nějakou jeho fantazy verzi než realistickou historii. Vzájemné vztahy mezi poddanými a pány jsou nesmyslně rovnostářské jakoby se příběh odehrával dnes. Pominu takovou drobnost, že ve 14. století se nepsalo na papír a zdobným středověkým písmem se nezanechávaly vzkazy naškrábané v rychlosti. ____ KOUSEK DĚJE Historické nepřesnosti by nebyly tolik na překážku, kdyby samotný příběh (dejme tomu odehrávající se v alternativním středověku) neobsahoval nesmyslnosti jako deus ex machina v podobě králových vyšetřovatelů, kterých si v podhradí čítajícím max. sto obyvatel nikdo nevšímá, vykopávání mrtvol na hřbitově v centru vesnice, prudkých hnutí mysli, které nenadále přimějí kočovníky pomoc knězi, zatímco rychlý úprk z nebezpečných míst by byl pro jejich racionální povahu jediné možné řešení. Dorozumívání se s dívkou, která je hluchoněmá, nedělá nikomu žádné potíže a všichni pochopí i abstraktní pojmy, které posunkuje. Celá vesnice léta ví, kdo je vrahem, ale náhle se vzchopí a zakročí až po divadelním představení ... atd. Scénář je špatný a můj obdiv má režisér, herci i kameraman, kterým se dlouho daří zakrývat jeho chatrnost svoji dovedností. Vyplýtvat talent na tak mizernou osnovu je až nešťastné. ____ Ještě by mě zajímalo, jestli kněz Niccolas (sexy Paul Bettany) svým pátráním nerozpoutal další vlnu morové nákazy - to by filmu dodalo další rozměr. /28. 1. 15./ ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Jakkoli by se mohlo zdát, že příběh člověka, který v sobě kvůli tíživému svědomí najde sílu vykonat dobrý skutek a čelit bezpráví, je už v literatuře i ve filmu naprosto ohraný, tady jsem hltala každou minutu stopáže a není to jen výkonem Paula Bettanyho. Vlastně je to tím, čeho jsem se nejprve trochu bála a co bylo tady podáno tak dokonale lehce a zároveň vážně (i když ne pro masové diváctvo) - totiž obsahem řešícím nejednu filozofickou a psychologickou otázku a zároveň datací do středověku. Nemohla jsem si totiž nevzpomenout na Údolí včel (rovněž se tam řeší vina a trest, byť trochu jiná) a na Sedmou pečeť (hledání pravdy o Bohu a smyslu života), a obě témata jsem našla skvěle podaná právě ve Hře ve smrti, to vše doplněné pochmurnou atmosférou a autentickým středověkým prostředí (ať už město či kostýmy). Tleskám. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Silná atmosféra, výrazná hudba, a hlavně vynikající herci. Na nich film stojí a padá. Willem Dafoe, Vincent Cassel, Tom Hardy, všichni jsou naprosto vynikající. Celý film, námět, ale i způsob hraní herců mi připomínal některé filmy od Ingmara Bergmana, což u Britsko-Španělského filmu vidím docela ráda. Ale nebudu dlouho chodit kolem horký kaše, a přiznám že na celém filmu je to NEJ Paul Bettany. Není sice zrovna kaše, natož horká, ale hraje neuvěřitelně dobře. Užívám si všechny jeho výrazy ve tváři, a s každým dalším filmem který s ním vidím, se posouvá výš a výš v mém žebříčku nejoblíbenějších herců. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • V závěrečné scény zúčtování, jsou scény, kde Lord De Guise mluví, i když ústa má zavřená, to kvůli vytvoření efektu dezorientace. (akisha)
  • Skupinka hercov sa pri táborovom ohni chce ísť na sever, ale po páde mosta sa rozhodujú, či ísť na východ, alebo západ. Ale smery svetových strán ukazujú naopak. (vander19)

Související novinky

Bond má prvního kandidáta na režii?

Bond má prvního kandidáta na režii?

03.05.2017

Po miliardovém Skyfallu nám bondovská série nabídla Spectre, které se dočkalo horšího přijetí a nevydělalo ani 900 milionů dolarů. Filmová logika v takových případech velí zastavit stroje a zvážit… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno