Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná parodie na operety 30. let dvacátého století natočená Zdeňkem Podskalským podle předlohy Eduarda Fikera a scénáře Jindřicha Švehly.

Epizody:
1) Lolinka chce hrát
2) Fantom zasahuje
3) Fantom dělá zmatky
4) Fantom v nebezpečí
5) Konec Fantoma (hippyman)

Recenze (29)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Lubomír Lipský v jedné ze svých převlekových rolí, kdy se jako tajemný fantom nejprve snaží zhatit plány své ženy (Bohdalová) dát se k operetě, aby se víc věnovala domácnosti a míň poskakovala u gramofonu, až se z toho sousedce o patro níž (Zázvorková) plaší netopýři. Později naopak hájí její čest, když je v divadle nahrazena protekční slečnou Valdemarou Krapsatou (Janžurová), která sice neumí zpívat ani hrát a tančí asi jako hrnec se sádlem, ale je přítelkyní pana ředitele (Bláha). Už román Eduarda Fikera je velmi zábavný, doporučuju. Chvílemi je to větší sranda než Saturnin. Ale nevídaně se povedla i seriálová verze a vzniklo něco tak nádherně bláznivého, že to neváhám přirovnat k britcomům. Velkolepá sranda je třeba když fantom přepíše text operety Když srdce rozmrzá a na zkoušce pak všichni zpívají kraviny jako "Loučíme se s tebou a nohy nás zebou, sláva tobě, sláva, volá každá kráva." :-) Nebo úžasná kreace Ivy Janžurové s tím proslulým hyením smíchem "chjo chjo chjo chjo chjo chjó!" Proč se to, u všech sakrů, už tak dlouho nevysílá? 100% ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, že by Č(S)T tuhle celkem zdařilou parodii na operetu někdy opakovala. Pravda, je to trochu pokleslé a určené vkusu "prostého lidu", ale režisér Podskalský se ani nikdy netajil, že nemá ambice točit náročnější věci. To jsme se vždycky doma nedočkavě posadili před televizi a úplně nejvíc jsme se smáli Waldemaře Krapsaté a tomu jejímu smíchu.... ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

Podskalský byl vlastně jediný u nás a skvělý v žánru muzikálových komedií/krimikomedií, ale tohle jako celek, bohužel, nezvládl. První díl celkem příjemně naladí na další pokračování, druhý díl se ještě drží zubynehty, avšak od třetího dílu to jde celé do brambor - nezábavná slátanina s povětšinou imbecilními hláškami a vůbec stupidním humorem. Ani tehdejší herecká elita nemohla zachránit tuhle povrchní frašku, doraženou zjevem i projevem Juraje Herze. Od Podskalského se ráda (po-)dívám na jiné, mnohem kvalitnější věci. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Slečno Šimajzlová!!!" _"Copak po vašem manželovi zůstala lokomotiva s tendrem?" "Ano.Zasypaná v tunelu pod Zbraslaví." "Vona je tam furt?" "Von taky!" Zapomenutý 5-dílný seriál s geniálním hereckým obsazením.Každá rolička zaplněná těmi největšími esy naší kinematografie.Pan Bláha jeko proradný ředitel divadla.Hlinomaz jako zneuznaný režisér.Kopřiva jako "Vejprava" s neuvěřitelným hárem.Menšík jako architekt ("To jo, ale zahradní.to nebude premiéra to bude funus!").Filipovský jako kapelník...No zkrátka, každý dialog, každá scénka vypointované do dokonalosti.Tehdejší(o denšních ani nemluvě) seriály mohou jen tiše závidět. ()

T.O.M. 

všechny recenze uživatele

Seriál se mi těžko hodnotí. Komediální část má velmi slušnou úroveň, svižný děj, i povedené obsazení, až na Bohdalovou. Seriál se ovšem neskutečně vleče díky "snům o nástrahách operety", které nemají jakýkoliv vztah k ději, jsou neskutečně nudné a není mi zřejmé, jaký mají jiný smysl, než nastavit čas. Pokud mají potěšit milovníky operety, těžko soudit, proč je zahrnuly do frašky, která operetu zesměšňuje, navíc mají dost mizernou úroveň, jsou hudebně velmi nevýrazné a neskonale nudné. A pro všechny ostatní je to také jen nuda na druhou. Snad jediný jiný smysl by mohl být zesměšnit dekadentní buržoazní žánr operety, a přesvědčit lid, že je to úplný odpad. Seriál by potřeboval vystříhat tyhle pasáže a pak by z něj mohla být báječný film - komedie na 5 hvězdiček. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Lolinka (Jiřina Bohdalová) říká, že se celé divadlo pojede podívat na novou hru do Švédska. Divadelní posel Kváča (Václav Trégl) dodává – Vejle. To je ovšem město v Dánsku. (Robbi)

Reklama

Reklama